CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Barcelona: més de 20.000 persones es manifesten contra les retallades a la sanitat i l’ensenyament

Divendres, 15 abril, 2011

Clam massiu del personal sanitari i altres treballadors del sector públic a la plaça de Sant Jaume contra les retallades.

Milers de treballadors públics ja omplien la plaça de Sant Jaume ahir dijous mitja hora abans de l'inici de la protesta.


Més de 20.000 persones han desbordat aquest dijous dia 14 la plaça Sant Jaume de Barcelona per a protestar contra les retallades del Govern en els àmbits de la sanitat i l'educació. Tot i l'intent des buròcrates i dirigents de CCOO i UGT i els polítics dels partits de l'anterior govern tripartit (els mateixos que van privatitzar l'ensenyament i l'educació amb lleis com la LEC...) de capitalitzar la mobilització, cal seguir endavant posant en escac les retallades neoliberals del govern Mas. Una mobilització que ha de servir per a unificar i multiplicar la lluita contra les retallades desbordant els intents dels sindicats institucionals i partits polítics de l'esquerra oficial de reconduir, utilitzar i controlar les protestes. La CGT, present en la manifestació, seguint la convocatòria dels sindicats d'ensenyament, sanitat i administració pública, ha de continuar amb el seu paper dinamitzador i mobilitzador.

Milers de persones, entre personal sanitari, mestres i professors de l'ensenyament públic i altres treballadors públics, es van aplegar aquest dijous 14 d'abril a la tarda la Plaça Sant Jaume per protestar contra les retallades del Govern en la sanitat i l'educació. Mitja hora abans de l'inici oficial de la protesta, prevista per les sis de la tarda, la plaça ja s'havia omplert majoritàriament de personal sanitari, vestits amb les seves bates blanques, cridant i exhibint pancartes contra el conseller de Sanitat, Boi Ruiz i consignes a favor de la sanitat pública com "Salut sí, Boi no", "Tots som usuaris i no ens miris, uneix-te" i "Les autoritats sanitàries adverteixen que Mas i Boi perjudiquen la salut".

Cada pocs minuts, els manifestants guardaven un minut de silenci "en memòria de la sanitat pública" catalana, i un cop transcorregut aquest temps, tornaven a xiular i cridar consignes com "ens farem budistes. Si no ens operem en aquesta vida ens operarem en la següent", "Sanitat redueix despeses: atenció, que sortejarem les pastilles" i "Que no retallin la teva salut". Mentrestant, els accessos a la Plaça Sant Jaume estaven col·lapsats de manifestants que intentaven accedir a la plaça i la Via Laietana es trobava tallada al trànsit rodat des de força estona abans de la protesta.

Aquesta és la segona jornada consecutiva de protestes del personal sanitari. El dimecres, centenars de facultatius dels hospitals de Bellvitge, de la Vall d'Hebron, de l'Hospital del Mar i el Clínic van sortir al carrer per protestar contra les retallades en sanitat. Les protestes van comportar el tall de la Ronda Litoral, la Ronda de Dalt, la Gran Via i alguns carrers de Barcelona, com Urgell i l'Avinguda Diagonal. A la tarda, una nova manifestació, convocada per Facebook, va aplegar més d'un miler de persones que van tornar a tallar la Ronda Litoral i va recórrer per diversos indrets de la ciutat. El denominador comú de les protestes van ser la defensa de la sanitat pública i les crítiques al conseller de Sanitat, Boi Ruiz.

Dimarts d'aquesta setmana, el mateix Ruiz, va comparèixer després del Consell de Govern va garantir les urgències, l'atenció primària i les malalties greus en un intent per tranquil·litzar els ciutadans. Per la seva banda, les gerències dels hospitals estan a l'espera que el Departament de Sanitat validi els plans de xoc per a cada centre, que, segons avancen els sindicats, inclou l'acomiadament de personal eventual i el tancament de quiròfans, llits i plantes, entre d'altres.

En aquesta ocasió, el personal sanitari estava acompanyat de mestres i professors dels centres públics que també protesten contra les retallades. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja ha anunciat que se suprimirà la sisena hora i que els professors de l'escola pública hauran de treballar una hora més. La supressió de la sisena hora, però, quedarà exempta en els casos que es necessiti reforç escolar o en centres ubicats en barris necessitats.

Font: Agències i mitjans informatius diversos.