Barcelona: Multitudinària manifestació contra la LEC i el Pla Bolonya
Desenes de milers de manifestants han marxat aquest 13 de novembre en defensa de l’ensenyament públic a Barcelona. Professors, estudiants i pares i mares de l’ensenyament públic han expressat junts la seva oposició als plans privatitzadors que impulsa el tripartit.
Una altra provocació del conseller
La Guàrdia Urbana donava la xifra de 14.000 manifestants, els organitzadors més de 50.000. No hi ha dubte que aquesta darrera xifra s’aproxima molt més a la participació real, demostrant que, malgrat els esforços del conseller i de l’entorn sindical i social proper al tripartit (CCOO, UGT, Fampac, MRP’s), la vaga conjunta del professorat de la pública i dels estudiants ha superat amb escreix les previsions més optimistes.
Patètica altre cop la prepotència de l’inefable conseller Maragall aportant a primera hora del matí una xifra de vaguistes del 19% (és a dir, per sota dels 15.000, tres vegades inferior a la xifra real), quan poques hores després només la quantitat de manifestants de Barcelona superava amb escreix aquesta quantitat. Per cert: a qui ens recorda aquesta intervenció de bon matí davant una vaga general, en aquest cas de l’ensenyament català? Un conseller que, en el seu millor estil provocador, ha aprofitat “per agrair als professors (voldria dir potser a CCOO i UGT?) que no s’hagin adherit majoritàriament a la vaga”.
“En defensa de l’ensenyament públic i la seva qualitat. LEC: no volem aquesta llei. No al Pla de Bolonya”
La manifestació estava encapçalada amb una pancarta unitària amb el lema “En defensa de l’ensenyament públic i la seva qualitat. LEC: no volem aquesta llei. No al Pla de Bolonya”, signada per les organitzacions convocants (els sindicats de professors ASPEPC, CGT i USTEC – Ste’s i les organitzacions estudiantils EA, SEPC, SE i AEP).
Durant la manifestació s’han cridat tota mena de consignes contra la LEC, el pla Bolonya i el Tripartit, responsable d’executar les polítiques privatitzadores, jerarquitzadores, elitistes i dereguladores de drets que contenen aquestes mesures, amb constants referències també al generós finançament al capital per part dels governs en els actuals temps de crisi: “Fora empreses de la Universitat”, “Sí que hi ha diners, els donen als banquers”, “El plans de Bolonya són una vergonya”, “No, no, no, a la privatització”, “El fill de l’empresari a la universitat, el fill del obrer no s’ho pot pagar”, “Zero euros a la privada”, “L’escola pública no està en venda”, “Profes i estudiants, units i endavant”, “Contra la LEC, vaga general”, “No és autonomia, és privatització”, “Més educació i menys repressió”, “Menys pistoles i més escoles”,… Una constant que ha recorregut la manifestació de dalt a baix ha estat l’exigència de “Maragall, dimissió” .
Contra la LEC
Ja a la Plaça Sant Jaume, s’ha informat de la presència de Montilla a la seu de la Generalitat, generalitzant-se el clam “Montilla, cabró, surt al balcó”. També s’ha fet una salutació solidària als bombers de Barcelona, presents a la plaça, i a altres col·lectius en lluita com els treballadors de Nissan.
Una professora de Primària ha llegit el manifest unitari on els sindicats de professors mostren el seu “rebuig a la LEC” perquè “no aporta millores”, “la xarxa privada vertebra l’educació”, “proposa un nou sistema retributiu” discriminatori i punitiu per als professors, “consolida el camí cap a la privatització de determinats àmbits” i és un “model de gestió empresarial”. El manifest també critica que els directors dels centres augmentin el seu poder de decisió i demana l’augment del pressupost educatiu fins el 6% del PIB per a poder atendre les necessitats reals de l’ensenyament públic”.
La portaveu de USTEC – Ste’s, Rosa Cañadell, ha assenyalat que “és un gran error” que la llei “no respongui a les necessitats reals” i que s’aposti per “la doble xarxa”, qualificant la manifestació d’ “éxit rotund”.
No al Plan Bolonya i noves mobilitzacions
També s’ha denunciat l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), conegut com a Pla Bolonya, i s’ha demanat la dimissió del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, per les seves “polítiques neoliberals” en l’àmbit universitari, fent una crida a la mobilització del 20 de novembre contra aquests plans.
Representants de col·lectius d’estudiants han denunciat la política repressiva cap al moviment a la Universitat Autònoma, on 31 estudiants poden arribar a ésser condemnats a 3 anys de presó per mobilitzar-se contra els plans de Bolonya. Així mateix s’ha denunciat la política del tripartit d’elititzar l’ensenyament suprimint el batxillerat nocturn. Per la seva banda, una portaveu del moviment estudiantil assembleari de secundària ha llegit un manifest en defensa de l’ensenyament públic, rebutjant la LEC, la LOU i la LUC.
Per la seva banda, Emili Cortavitarte, de CGT, va fer un crida a participar en la concentració que el dissabte 15 de novembre, a les 12 del matí, han convocat en la Plaça Sant Jaume les federacions d'AMPA's de l'ensenyament públic de Badalona i Santa Coloma de Gramanet contra la degradació i la massificació dels centres públics.
Finalment Bruno Valtueña, treballador de Seat i secretari general de la CGT de Catalunya ha afirmat que aquesta lluita de les professores, mestres i estudiants ha sigut un èxit total, a pesar del boicot dels sindicats oficials (UGT-CCOO) i l'administració del tripartit. Aquesta lluita, va repetir, que és molt important, és una més de les que estem donant els treballadors i treballadores contra un govern que es diu d'esquerres i que realitza polítiques de dretes. Un govern que no fa res per a defendre els interessos de les classes populars. A més va opinar que les lluites dels companys i companyes de Nissan, Pirelli o Frigo i tants altres conflictes són la prova palpable que els governants catalans i espanyols volen que la crisi la paguem els treballadors i no el gran capital, que és qui rep els diners públics per a reflotar els seus negocis. I no l'hem de consentir !!
Teo Navarro y Manel Márquez | Col·lectiu Kaosenlared|http://www.kaosenlared.net/noticia/barcelona-multitudinaria-manifestacion-contra-lec-plan-bolonia-cronica
Inclou galeria fotogràfica.
Comunicat de premsa conjunt USTEC-CGT-ASPEPC
Valoració jornada de lluita a l’ensenyament públic
Les organitzacions convocants de la vaga i manifestacions del 13 de novembre a favor de l’educació pública i en contra de la LEC, valorem molt positivament el seguiment de la convocatòria, que ha aplegat 50.000 persones a Barcelona, 4.000 a Tarragona, 1.000 a Girona i 500 a Lleida.
Així mateix, segons les nostres estimacions més d’un 50 % del professorat ha seguit la convocatòria de vaga i en els IES l’activitat acadèmica ha quedat pràcticament paralitzada, ja que s’ha sumat la vaga dels/les estudiants.
Amb aquesta jornada queda clar que la majoria del professorat i la comunicat educativa està en contra d’aquest projecte de LEC i esperem que, tant el conseller, com el govern i el Parlament en prenguin nota i aturin la tramitació d’aquest projecte.
USTEC·STEs, ASPEPC-SPS, CGT
13 de novembre de 2008
Recull de premsa:
www.avui.cat/article/tec_ciencia/46245/educacio/xifra/seguiment/la/vaga/sindicats.html
www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=561585&idseccio_PK=1021
www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3065176
http://www.llibertat.cat/content/view/4081/1/|http://www.llibertat.cat/content/view/4081/1/