CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Barcelona: Resum Judici grup RACC contra el Comitè d’Empresa

Dimarts, 2 febrer, 2010

En el matí d'avui dimarts 2 de febrer s'ha realitzat el judici contra el Comitè d'Empresa de l'empresa Acaservi SA pertanyent al grup RACC. L'empresa no ha pogut acreditar en el judici que en els mesos que per conveni els ha de donar les vacances als seus treballadors té mes treball. A més per a aquest tipus d'eventualitats té un contracte amb l'empresa de serveis telefònics “Konecta”. Per això la CGT insistim que aquest conflicte col·lectiu contra els treballadors no té cap sentit, excepte el voler dilatar en el temps un dret dels treballadors com és el qual puguin agafar les vacances segons estipula el conveni.

El grup RACC està format per dotze empreses amb més de dos mil treballadors. No tenen un conveni propi, aplicant en les seves empreses, diferents convenis col·lectius. Acaservi SA és l'empresa del grup RACC dedicada a gestionar els serveis d'assistència en carretera, tant dels socis del RACC com dels clients de les companyies asseguradores a les quals presta aquest servei. La plantilla actual de Acaservi és d'uns 150 treballadors aproximadament.

L'empresa ha interposat un conflicte col·lectiu contra els components del Comitè d'Empresa per discrepàncies en la interpretació de l'art. 30 del Conveni d'Oficines i Despatxos de Catalunya, que fa referència al gaudi de les Vacances […] el període de gaudi serà preferentment del 1 de maig al 30 de setembre […]. Per a la CGT, l'empresa fa una interpretació interessada de la paraula “preferentment”. Acaservi en la seva demanda al·lega que és un simple ‘suggeriment’, de manera que ofereix la majoria de vacances fora del període indicat en el conveni. Aquesta situació es repeteix des de l'any 2007, moment en el qual l'empresa va decidir canviar el Conveni Col·lectiu passant del Metall a Oficines i Despatxos, amb l'únic propòsit de reduir els costos, ignorant les directrius del conveni en matèria de vacances.

Des de CGT considerem que “preferentment” significa que el període vacacional ha d'estar comprès entre aquestes dates, i només previ acord entre les parts es pot aplicar un període vacacional diferent. L'argument de l'empresa és que el període que marca el conveni coincideix amb el de major activitat. CGT considera que aquesta és una circumstància previsible i planificable mitjançant contractes temporals de reforç, com s'havia fet anteriorment, i que la mala gestió i formació d'aquests recursos repercuteix en el dret al gaudi de les vacances de la plantilla fixa. A més, una empresa externa (Konecta), -contractada en 2009- ha anat assumint progressivament gran part de l'activitat de Acaservi. Fora d'aquest període existeixen circumstàncies imprevisibles, com les metereològiques, que incrementen seriosament l'activitat de l'empresa, època en la qual vénen imposades les vacances.

Seguint amb l'estratègia general de retallades en el grup RACC, en l'any 2004 Acaservi contava amb un 86% de contractes indefinits a jornada completa, donant servei a una cartera d'unes 30 companyies; en l'actualitat aquest percentatge no arriba a el 58%, mentre que s'ha elevat a més de 50 el nombre de companyies assistides. Tenint en compte que l'última contractació indefinida a jornada completa va ocórrer fa dos anys, sembla clar el propòsit d'externalitzar el servei d'assistència.

CGT ha presentat diverses denúncies davant la inspecció de treball, ja que es cometen irregularitats greus, com el cobrament de subvencions relatives a la formació, o que les trucades telefòniques, tant les entrants com les sortints són gravades, sense advertir ni als usuaris, ni als treballadors d'això. A pesar d'haver sol·licitat els protocols i criteris utilitzats tant per a les escoltes com per al seu arxiu, no se'ns han facilitat. La prepotència del RACC arriba a fins i tot a l'Administració, pretenent mantenir la seva imatge corporativa en la seu central, a pesar d'haver rebut fins a tres expedients sancionadors per part del Districte de les Corts, amb les corresponents multes econòmiques.

CGT-ACASERVI-RACC - CGT-BANCA - CGT-PREMSA BCN