CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Barcelona: un grup de desocupats/des ocupen dos OTG i lliuren la seva Plataforma a la Generalitat i l’Ajuntament

Dimarts, 21 abril, 2009

Ahir 20 d'abril a les 10 hores es van concentrar a la Plaça Sant Jaume de Barcelona uns 60 treballadors/des de la ASSEMBLEA DE TREBALLADORES I TREBALLADORS A L'ATUR DE BARCELONA per a lliurar una Plataforma Reivindicativa a la Generalitat de Catalunya i a l'Ajuntament de Barcelona.

Prèviament a les 8 del matí s'havia fet un repartiment de octavetes amb l'ocupació de la OTG del c/Sepúlveda. Posteriorment van marxar fins a la OTG del c/Joaquim Pou on s'ha tornat a repetir una ocupació amb repartiment d'octavetes.

Per a dilluns que ve 27 d'abril a les 10 hores s'han convocat una altra Concentració a la Plaça Sant Jaume.

Entre les seves reivindicacions hi ha: Llocs de treball per a tots els treballadors en atur o en defecte d'això una Prestació d'Atur Indefinida de 1.200 €/mes amb la corresponent cotització a la seguretat social.

PLATAFORMA REIVINDICATIVA

A LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Som prop 600.000 els treballadors i treballadores que a Catalunya ens trobem a l’atur, acomiadats en algun dels nombrosos expedients de regulació d'ocupació, després del tancament d'empreses i tallers, o als quals no s'ha renovat el contracte precari. Així mateix, uns 120.000 desocupats catalans no percebem cap prestació d'atur, i hi ha més de 100.000 famílies a Catalunya que tenen a tots els seus membres aturats. Nosaltres, que som un col·lectiu de treballadors i treballadores en situació d'atur hem començat a mobilitzar-nos perquè entenem que davant el problema del creixent atur, emmarcat dintre del problema general de la crisi, no s'estan prenent les mesures adequades. O bé són insuficients, o bé afavoreixen l'augment de l'atur. Ens dirigim al Gorven de Catalunya per a presentar unes reivindicacions pròpies com col·lectiu d'aturats, però alhora, precisament perquè el nostre no és un problema aïllat de la resta de la societat, hi ha una sèrie de demandes, que també ho són d'altres col·lectius, que ens les fem nostres ja que entenem que són essencials per aconseguir solucions reals.

Si baixa la producció ens sembla obvi que el treball s'ha de repartir entre les forces disponibles. No es pot dir que s'apliquen mesures contra l'atur si alhora en les últimes reformes de les pensions s'ha flexibilitzat l'edat de jubilació amb bonificacions en la quantia de la prestació per als quals es jubilin amb més de 65 anys. Alhora, es permeten les hores extraordinàries, sense prendre mesures, no solament per a suprimir-les sinó que no es sancionen a les empreses que amb total impunitat i permanentment superen els màxims legals Cal reduir la jornada laboral sense retallades salarials i baixar l'edat de jubilació sense els coeficients reductors que s'apliquen actualment.

El problema de la vivenda a l’Estat espanyol no afecta tant sols als aturats, però sí ens afecta d’una forma especial. Molts dels aturats que ja no tenim cap ingrès no podem pagar en alguns casos el lloguer i en d’altres les hipoteques provocant que les nostres vivendes passin a mans dels bancs. És necessària una moratòria de les hipoteques per la gent que no té recursos mentre duri la crisi.

La majoria d’aturats actuals no hem sigut acomiadants. Ens hem trobat en aquesta situació per finalització de contracte, fet que evidencia la enorme precarietat laboral del nostre país. La precarietat només fa que facilitar l’atur. La búsqueda de treball ha de passar a mans de l’administració i no al de les empreses de treball temporal (E.T.T.). S’ha d’augmentar la plantilla d’inspectors de treball per aplicar correctament la normativa laboral. La millor manera de combatir l’atur és creant treball estable i digne.

Si bé és cert que l'inversió estatal és necessària, també ho és que hi ha moltes formes d’invertir, i per nosaltres els serveis públics han de ser prioritaris. En primer lloc perquè generen llocs de treball estables i duraders. En segon lloc, perquè és una inversió segura. A diferència d’altres sectors, la demanda serà cada cop més gran. Al veure rebaixat el nostre nivell adquisitiu, els aturats no podem accedir a l’educació o la sanitat privades. És per tant necessari poder accedir a aquest drets universals reforçant i augmentant els serveis públics en general i evidentment aturant les privatitzacions.

Per tot això les nostres reivindicacions són:

1- Llocs de treball per a tots els treballadors desempleats o en el seu defecte una Prestació d’Atur Indefinida de 1.200 €/mes amb la corresponent cotització a la seguretat social fins a la recol·locació efectiva (1).

2- Augmentar les places i els recursos dedicats als cursos per a aturats fins cobrir les necessitats reals. No l'externalització dels cursos. En el cas d’aturats que no cobrin cap prestació, els cursos s’hauran de cobrar.

3- Augmentar l'inversió dedicada a les oficines de treball, tant per suplir el dèficit d’oficines com per tenir-les en condicions.

4- Pel que fa a l’obra pública municipal projectada amb diner públic del plan E, demanem que es creï una bossa de treball rotativa cogestionades entre l’administració, les assamblees d’aturats i les associacions de veïns. No a les empreses subcontractades. Que la contractació es dugui a terme directament des dels ajuntaments.

5- Transport gratuït per a totes les aturades i aturats per poder buscar feina amb facilitat.

6- Serveis bàsics gratuïts per totes aquelles unitats familiars que tots els membres estiguin l’atur: Els ajuntaments i el govern de la Generalitat han de gestionar el pagament del lloguer, en el cas de vivenda habitual, l’electricitat, el gas, l’aigua, les taxes municipals, la matricula i llibres de les escoles públiques i la universitat. Implantació d'una targeta similar a la dels pensionistes per als treballadors aturats per a assegurar la gratuïtat dels esmentats serveis bàsics.

7- Moratòria per les hipoteques en la vivenda habitual. Cap desnonament de families aturades per falta de pagament tant de lloger com hipoteca.

8- Prohibició dels acomiadaments laborals i rebuig de tots els Expedients de Regulació d’Ocupació.

9- Jornada de 30 hores setmanals sense retalls salarials, prohibició de les hores extres i el treballa preu fet (2).

10- Renovació automàtica de la targeta de residència s’estigui treballant o a l’atur. Papers per a tothom.

11- Els ajuntaments haurien de cedir gratuitament un local permanent per les necessitats dels aturats (informació, assesorament…) i la utilització d’un local gran per realitzar assemblees d’aturats.

ASSEMBLEA DE TREBALLADORES I TREBALLADORS A L’ATUR DE BARCELONA

(1) La Generalitat de Catalunya, mentre el govern de l'estat no modifiqui la Llei General de la Seguretat Social, es farà càrrec d'aquesta prestació així com de la corresponent cotització a la Seguretat Social.

(2) La Generalitat de Catalunya, mentre el govern de l'estat no aprovi la jornada laboral de 30 hores setmanals en l'àmbit que li correspon (Administració Pública, Sanitat,........) aplicarà la reducció de la jornada a 30 hores setmanals i suprimirà les hores extres.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció