BARCELONACTUA precaritza i s’aprofita laboralment de joves sense papers
La fundació barcelonina que gestiona alguns centres on viuen joves migrants fa treballar més de 40 hores setmanals a persones sense documentació, però no en reconeix la relació laboral mitjançant contractació, sou ni drets laborals bàsics. Aquestes treballadores s’encarreguen de tasques essencials per al funcionament del centre, sovint soles a càrrec d’entre 20 i 30 joves al dia. A aquesta relació laboral l’anomena “voluntariat”.
La precarietat i l’explotació respecte les condicions laborals i els propis recursos per a dur a terme una correcta intervenció fa massa anys que està instal·lada dins del sector social. Serveis públics externalitzats i subhastats a opaques fundacions i entitats autodenominades “sense ànim de lucre” que perpetuen la devaluació de les figures professionals, l’explotació amb jornades laborals infrahumanes i que escatimen en tota mena de recursos a costa de mà d’obra barata, no reconeguda, convenis de pràctiques per cobrir llocs de treball essencials, voluntariats totalment abusius…
Aquests serveis es gestionen de manera privada (amb diners públics de les respectives subvencions) donant així via lliure als patronats per explotar i precaritzar a les persones treballadores i usuàries dels mateixos. Moltes d’aquestes entitats actuen des de la mateixa lògica capitalista que qualsevol empresa, però com a societat ens costa més assenyalar-les perquè estan emparades sota l’epígraf d’un suposat “sense ànim de lucre”, que com s’ha anat demostrant, en molts casos no és real.
La poca o nul·la responsabilitat de les Administracions que haurien de vetllar per garantir aquests mínims drets i que en canvi demostren una total falta d’interès per a que es respectin, l’adjudicació de diners públics a fundacions que es lucren amb ells, la perversió en quant l’adjudicació de diners públics a títol personal i tot un seguit d’actes corruptes que s’arrosseguen des de fa anys junt amb les actuacions poc transparents d’aquestes Fundacions, fa que un dia com avui denunciem UN ALTRE cas més d’explotació i d’abús.
L’explotació de persones migrants sense papers en aquest cas, a mans de la Fundació BarcelonaActua, és el nou escenari amb el que ens trobem,facilitat per una Llei d’Estrangeria que recalca el racisme institucional més pervers i que impedeix a les persones sense papers treballar legalment:
La fundació del sector social considera oportuna la praxis d’encobrir jornades laborals no reconegudes per cap contracte ni salari on les persones treballadores duen a terme funcions essencials per al funcionament del centre, tot aprofitant-se de la complexitat de les seves situacions vitals. Barcelonactua ha tingut a joves treballant als seus centres sense cap tipus de reconeixement laboral i s’ha aprofitat de la seva situació de manca de documentació i habitatge per fer-los treballar més de 40 hores setmanals sols a càrrec de tots els joves del centre. També ha encobert un accident laboral i provocat mesos d’angoixa i patiment a persones que no tenen altres opcions d’habitatge. S’han estat aprofitant del fet de tenir la seguretat que aquestes persones per la pròpia por a les conseqüències repressives de l’estat no acostumen a poder alçar la veu i denunciar públicament l’explotació que viuen.
Volem remarcar que creiem que aquest no és un cas aïllat, que aquestes situacions estan molt més esteses al sector del que a priori podria semblar. Per això assenyalem aquesta Fundació però volem deixar molt clar que denunciem la precarietat a tot el sector social. No podem permetre que la tasca social quedi en gestió de patronats que veuen una possibilitat de benefici econòmic i reconeixement social i polític més que el fet d’actuar amb responsabilitat social i no purament assistencialista. Per això també animen al suport mutu i la solidaritat a barris i pobles, reforçar la comunitat ens farà caminar cap a la justícia social real.
Des del Sector social de la CGT creiem que el sector està greument afectat per una gran manca de recursos i, en molts casos, liderat per figures corruptes. Cal responsabilitat de l’administració pública, calen recursos i no deixar lloc a la mentalitat neolliberal que no proposa ni aposta per una transformació social real perquè no analitza les desigualtats des d’una perspectiva de classe, feminista i antiracista. En aquest cas, també exigim a la fundació barcelonactua que assumeixi les responsabilitats d’aquest fets, els repari completament i cessi inmediatament aquesta irresponsable pràctica.
Animem a treballadores i usuàries del sector social a denunciar les seves vivències relacionades amb qualsevol tipus de precarietat en aquest sector. No estem soles i juntes som més fortes. Organitzem-nos per defensar allò que és legítim i bàsic: recursos, qualitat i drets laborals i humans al sector social.
SECTOR SOCIAL CGT CATALUNYA
Espai específic per suport a treballadores migrants tots el 2n dilluns de mes de 18H a 20H al C/Burgos, 59 (Barcelona). Escriure per cita prèvia al: suportmutu@cgtcatalunya.cat