CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Bcn World, l’autèntic Pla A

Dimarts, 7 maig, 2013

Com bé és conegut, el Govern de la Generalitat anuncià, per sorpresa d’alguns, el desenvolupament d’un gran complex turístic als municipis de Salou i Vila-seca, l’anomenat Barcelona World (recentment corregit com a Bcn World). Amb opacitat, manca d’informació i total absència de participació ciutadana, digna dels anys en que ningú sabia ni què era això de la participació, s’ha gestat aquesta proposta d’esquena a la societat civil, tot vulnerant les directrius en matèria de participació ciutadana i d’avaluació ambiental.

Si rebutgem el projecte de Bcn World és per molts motius. Per una banda no representarà el turisme familiar que ens volen vendre, sinó el consumisme i la ludopatia portada al seu màxim exponent. Dir que Bcn World ja neix amb l’avantatge que disposa dels terrenys, és un insult als nombrosos afectats per les expropiacions que permeteren la construcció de Port Aventura i la usurpació en nom de l’interès públic. Treure les castanyes del foc a “la Caixa”, que es va estavellar amb les promocions immobiliàries i els golfs projectats a la zona, és del tot insolidari i frega la prevaricació.

Injectar 10 milions de turistes més a l’entorn de Salou i Vila-seca, suposarà el col·lapse de l’abastament d’aigua i energia, així com de les infraestructures viàries. En un territori absolutament trinxat, no ens podem permetre més infraestructures que acabin de destruir el poc entorn natural que queda al Camp. Segons estimacions fetes per Ecologistes en Acció, el consum de Bcn World podria ser de prop de 2hm3/any (2.000 milions de litres/any). Això superaria amb escreix la dotació de la reserva del Consorci Aigües de Tarragona.

El Cap de Salou constitueix un espai litoral d’alt valor al litoral tarragoní, essent una àrea costanera que permet la connexió natural entre l’interior del Camp i el litoral, albergant hàbitats i espècies de conservació prioritària a nivell europeu. La construcció del Bcn World suposaria l’artificialització completa del Cap de Salou i la impossibilitat de recuperar un dels últims espais litorals del Camp. A més a més, el projecte inclou la creació del Beach Club, un espai amb una platja exclusiva pels clients del Bcn World, una iniciativa que vulneraria clarament la Llei de Costes i l’accés lliure al litoral.
Grans concentracions de població en aquesta zona no fan més que accentuar el potencial impacte que tindria qualsevol accident químic (fuites de gasos, deflagracions o vessaments) al recinte petroquímic del polígon sud.

El grau de confiança que genera l’inversor del Bcn World, el grup Veremonte de l’especulador en cap Enrique Bañuelos, és absolutament nul. Promotor immobiliari, l’empresari va convertir-se en un dels grans símbols de la bombolla i, per tant, de l’especulació immobiliària i va ser un dels primers a patir la caiguda del totxo. En definitiva, no se n’espera res de bo al Camp de Tarragona.

Amb el projecte Eurovegas es prometien 260.000 llocs de treball, llocs que no s'han especificat ni concretat. El que sí que es va concretar era que es flexibilitzarien els convenis laborals i els horaris. El projecte Bcn World promet crear 20.000 llocs de treball directes i 20.000 més indirectes. Però no especifica com ni en quines condicions laborals, però aquestes no diferiran molt de les d'Eurovegas.

Ara diuen que el projecte inclourà un recinte dedicat a les Smart Cities i als vehicles elèctrics. Això és com instal·lar un parc fotovoltaic al recinte d’una central nuclear, d’una incoherència i absurditat extrema.

CiU fa anys que intenta portar a Catalunya models de macro-projectes. Així ho va intentar Jordi Pujol amb Eurodisney, transformat finalment en Port Aventura. Avui dia, ambdós parcs temàtics, el francès i el català, estan en fallida i caiguda en picat al més estil Shambhala.

El Camp de Tarragona no necessita acollir l’autèntic Pla A del Govern, necessitem apostar per un model territorial basat en el turisme de qualitat i que reverteixi sobre el territori en forma de respecte pels valors naturals, culturals, agraris i identitaris, tot garantint l’eficiència de les infraestructures i equipaments actuals.

Més informació a http://aturembcnworld.blogspot.com/

* Joan Pons Solé és membre de l'Assemblea Aturem Bcn World