CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Bon cop de falç als retalladors”. Crònica de les protestes dels treballadors/es de TMB i altres empreses i dels moviments socials el 24 de setembre a les festes de la Mercè 2012

Dilluns, 24 setembre, 2012

545816_423650287699436_1048435689_n.jpg

JESÚS RODRÍGUEZ | 24/09/2012 - Setmanari Directa

Artur Mas ha tornat avui a trepitjar de peus a terra. Després del bany de masses de la setmana passada en retornar de la seva roda de premsa a Madrid on finiquitava el pacte fiscal, el president de la Generalitat de Catalunya avui ha pogut comprovar a distància curta la indignació que provoquen les polítiques de retallades del govern de CiU.

Una nombrosíssima comitiva institucional capitanejada per Xavier Trias ha sortit passades les 10h del matí de l'Ajuntament de Barcelona per protagonitzar el tradicional seguici d'autoritats de les festes patronals, amb la missa a la basílica de la Mercè oficiada per l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach com a acte principal. Hi eren presents els regidors del cartipàs consistorial i dels grups municipals amb l'excepció d'ICV, que ho ha considerat un acte anacrònic.

En el moment de creuar la plaça de Sant Jaume per encaixar la mà amb el president Artur Mas ja s'han escoltat els primers xiulets de treballadors de Parcs i Jardins, també d'algunes mares que protestaven per les retallades a les escoles bressol. El seguici ha enfilat el carrer Ciutat amb un triple cordó de protecció de guardaespatlles, guàrdia urbana i mossos d'esquadra. En arribar a la plaça de la Mercè més de 500 treballadors del Metro de Barcelona –que han patit una retallada d'un 7% del sou i avui són en vaga–, del servei municipal de Parcs i Jardins, assemblees del 15M, el centre social Can Vies i el col·lectiu Feministes Indignades l'esperaven amb botzines, xiulets, cassoles i, sobretot, molts crits.

Han hagut de tancar els porticons per poder oficiar la missa

A l'interior de la basílica s'ha oficiat la missa amb moltes dificultats sonores. Els uixers del temple s'han vist forçats a tancar els dobles porticons per evitar que la sorollosa esbroncada creués els murs de l'edifici. A l'exterior continuava aplegant-se la multitud, superant en alguns moments el miler de persones.

Una manifestant disfressada de beata amb vel negre ha volgut accedir a l'edifici però l'han interceptat policies antiavalots mentre l'aplaudia la gentada. Andreu de Cabo, un treballador de TMB acomiadat després de denunciar la corrupció dins la cúpula directiva de l'ens, també sostenia una de les pancartes. La més vistosa, però, era una on s'hi llegia: “Bon cop de falç als retalladors”. Els agents antiavalots que custodiaven i contenien amb prous feines la gent darrera de les tanques eren els habituals de l'ARRO i la BRIMO, multidenunciats per maltractes i agressions.

Raimond Blasi i Joan Maria Piqué, protagonistes davant les protestes

A la sortida s'han viscut els episodis més reveladors de com es llegeix des de l'interior de CiU les protestes contra les seves polítiques. Un senyor d'avançada edat s'ha dirigit a Raimond Blasi, regidor convergent de Sant Andreu de Palomar, per criticar-li la seva actuació; aquest ha respòs enviant-li petons a mode de mofa. D'altra banda, Joan Maria Piqué, cap de premsa d'Artur Mas, s'ha avançat a la comitiva i ha demanat a un grup de senyores simpatitzants del partit que aplaudissin al pas del president, just quan la càmera de TV3 enfocava. En tot el recorregut no s'ha tornat a veure més ovacions.

Fins i tot, la parella governamental formada per Trias i Mas ha sortit al balcó de l'ajuntament –després de tornar de la missa– ningú ha aplaudit, només s'han escoltat més crits i xiulades per part d'un grup d'una cinquantena de mestres d'escoles bressol de Barcelona.

Un detall per a l'anecdotari: els agents dels mossos i de la guàrdia urbana que requisaven els pals de les pancartes a manifestants que arribaven a la plaça de la Mercè, es dirigien a l'edifici de la Capitania General de l'Exèrcit espanyol i les guardaven a l'interior de l'edifici, molt proper a la basílica i on els soldats espanyols cooperaven amb molta entrega a la causa dels policies catalans.

FONT: SETMANADIRECTA.INFO

Festes de la Merce 2012 BCN. Protestes treballadors TMB bus i metro:

Protestes missa de la mercè:

Oriol Pujol i Ferrusola, escridassats Festes Mercè 2012:

Protestes Merce 2012 Andreu Readmissió a TMB:

Treballadors TMB es neguen a negociar retallades:

Assemblea de Treballadors/es de TMB Metro 21/9. Angel (CGT Metro):

- Andreu de Cabo: despedido por denunciar corrupció a TMB bus