CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Brutal desallotjament policial dels estudiants tancats al rectorat de la UB

Dimecres, 18 març, 2009

Avui de bon matí al volt de les sis del matí, els mossos d'esquadra han
desallotjat a les companyes i companys que es trobaven al rectorat de la UB, protagonitzant des de feia quatre mesos una tancada de protesta contra l'aplicació del Pla Bolonya.

El desallotjament a l'edifici central de la UB ha començat a dos quarts de sis del matí, i al llarg del matí els agents han carregat contra els estudiants. La tancada s'havia fet a l'acabament d'una manifestació contra l'Espai Europeu d'Educació Superior, conegut com al Pla Bolonya, per a la privatització, mercantilització i elitització de l'ensenyament universitari. Aquesta fou la primera de les universitats del Principat que els estudiants van ocupar en començar les protestes. A l'exterior de l'edifici de plaça Universitat s'han concentrat grups d'estudiants que han demanat dimissió del rector que havia mentit quan va prometre que no els desallotjarien per la força.

El rector de la UB, que ahir mateix deia "jo no desallotjaré el rectorat", avui ha fet declaracions dient que degut a que ahir es van donar comportaments violents a la Facultat de Geografia i Història (UB Raval), ha decidit tirar pel dret i acabar amb la "violència" i per tant amb l'ocupació del Rectorat.

Amb aquesta aposta per la violència contra els estudiants del rector Dídac Ramírez s'afegia a la via autoritària iniciada pels rectors de la UAB i de la UPF, i que té ple suport del govern PSOE-ERC-IC-EUiA i l'oposició, entestat a imposar a qualsevol preu l'aplicació de l'EEES .

El que s'ha vist durant el desallotjament del rectorat i durant tot el mati, durant les protestes, accions, talls de carrers i manifestacions per part dels estudiants, ha estat una actitud extremadament xulesca i violenta per part dels mossos d'esquadra, carregant violentament i colpejant de forma totalment indiscriminada els/les estudiants. El matí s'ha acabat amb diversos estudiants detinguts i desenes de ferits per l'actuació policial, entre ells diversos periodistes que cobrien els fets.

La manifestació convocada a les 20 h. des de plaça Universitat en protesta per l'actuació policial i el desallotjament de la UB, en la que han participat diversos milers de persones, s'ha vist de nou reprimida amb contundència pel mossos d'esquadra, que des de plaça Catalunya han realitzat duríssimes i indiscriminades càrregues contra els manifestants.

Està clar que l'actuació policial d'avui no respon a l'actitud individual d'alguns membres dels cossos policials, l'actuació policial d'avui ha estat perfectament planificada des de les cúpules policials i governamentals catalanes.

El context escollit pel tripartit per ordenar el desallotjament, el dia següent de la detenció de l'activista anticapitalista Enric Duran a la mateixa UB, que ha passat pràcticament desapercebuda i silenciada, i a les portes de la jornada de vaga i manifestacions de l'ensenyament públic de demà 19 de març, realment dóna molt que pensar.

Des de la Confederació General del Treball, tota la nostra solidaritat amb els estudiants en lluita contra el Pla Bolonya i contra la repressió que estan patint.

Secretaria Comunicació CGT Catalunya


La policia autonòmica desallotja amb una violència extrema als estudiants del Rectorat de la UB.

Kaos en la Red. 18/03/09

Els Mossos han detingut a diverses persones després d'una càrrega policial contra els estudiants desallotjats aquesta matinada de l'interior del rectorat de la Universitat de Barcelona. S'han portat a terme 9 detencions i han resultat ferits diversos estudiants que han hagut de s'atesos en diferents hospitals.

La policia autonòmica espanyola ha detingut a 9 persones (sense causa aparent i sense càrrecs coneguts) després d'una càrrega policial contra un grup d'estudiants que havien estat desallotjats aquest matí de l'interior del rectorat de la Universitat de Barcelona per la força i amb mesures coercitives i intimidatòries gravíssimes.

El tancament durava des del passat 20 de Novembre, en protesta contra el Pla Bolonya. Segons fonts estudiantils, hi han hagut 9 detencions (encara ara en parador ignorat) i diversos ferits a causa de la desproporcionada força que han utilitzat en el desallotjament. En la càrrega policial, que ha estat sobre les 08:40 hores, els Mossos han utilitzat la força per a reprimir als joves, i en l'acció, portada a terme al costat d'un bar que hi ha davant de l'edifici "s'ha immobilitzat amb força als joves en el terra" i aquests han intentat resistir i defensar-se de l'agressió.

Poc abans de la càrrega policial, els joves protestaven pel desallotjament mostrant als agents els seus llibres de text, quan de cop i volta, han aparegut diversos vehicles de reforç dels Mossos i han començat la càrrega sense intervenir paraula i sense avís previ, cosa que fa pensar que és una ordre que ve de molt dalt i es debia executar immediatament.

La policia autonòmica espanyola ha desallotjat al centenar d'estudiants que romanien tancats en l'edifici històric del rectorat de la Universitat de Barcelona, en una operació que s'ha iniciat sobre les 05:00 del matí. En el desallotjament els agents es burlaven dels estudiants i han colpejat amb porres i propinant cops sense motiu, ja que la resistència dintre de l'edifici ha estat pràcticamante nul·la i sobretot pacífica.

Una vegada desallotjats s'ha celebrat una assemblea per a decidir que es faria des d'ara, d'on ha sortit la decisió de tallar la Gran Via de Barcelona durant tot el dia. Al voltantr d'uns 300 estudiants han donat suport a l'acció venint de diferents universitats de Barcelona i també de la Universitat Autònoma. La Policia ha carregat sobre les 12 del matí contra els estudiants i han intentat arraconar-los, desmembrar el grup i dissoldre'ls, sempre utilitzant una violència extrema.

Vergonyosa actuació de les forces d'opressió, que han entrat al rectorat de la UB per primera vegada després del franquisme. Vergonyosa l'actitud del Rector de la UB que, no solament permet això sinó que provoca la situació. Fonts estudiantils, admeten que la línia "tova", la de la negociació, queda enterrada definitivament i culpen d'això a les autoritats que en lloc d'oferir espais per al diàleg aprofitava per a vanagloriar-se de l'aplicació gairebé total dels plans de Bolonya l'any que ve, com la senyora comissionada d'Universitats Blanca Palmada.

A partir d'aquest moment comença "altra vegada" la mobilització.

Podeu veure el vídeo de la primera càrrega policial i seguir les informacions sobre el tema al web de Kaos en la Red


REPRESSIÓ POLICIAL A ESTUDIANTS SENSE PRECEDENTS.

Concentració avui 18 de març a les 20h a Plaça Universitat de Barcelona.

Avui, 18 de març del 2009, a la matinada, els cossos antiavalots de la Generalitat per ordre del rector Didac Ramirez i el conseller d’ICV-EUA Joan Saura, han desallotjat a cop de porra les estudiants que ocupaven el Rectorat de la UB desde feia 4 mesos. El desallotjament s’ha dut a terme sense previ avís i de forma violenta. Els primers estudiants han sortit il·lesos i han estat gravats per una càmara, però els darrers, quan ja no estava essent gravat en sortit amb nombroses contusions i lesions. Alguns estudiants que s’han ressistit de forma pacífica, agafant-se entre ells i evitant que els arroseguessin, han estat imputats per desobediència civil, amb una previsible pena de 6 mesos a 3 anys de presó.

Com a resposta davant aquests actes de repressió directa i de violència policial inadmissibles i inconcebibles en una societat avançada i democràtica, hi ha hagut una convocatòria de concentració pacífica i roda de premsa a les 11:30h a Plaça Universitat, davant l’edifici històric.

La concentració ha congregat més de 1000 estudiants. Poca estona després, una munió de furgonetes dels mossos, prop de de 400 efectius d’antidistrubis, han carregat contra els estudiants asseguts i amb les mans alçades, fent-los retrocedir per Gran Via. La càrrega ha ocasionat diversos ferits, que han hagut de ser atesos pels serveis mèdics, entre ells alguns amb fractures òssies, punts de sutura, contusions i hematomes. Sis estudiants han estat detinguts i vuit retinguts, segons fonts policials.

Els estudiants, desplaçats del punt original de concentració i un gran nombre d’estudiants aliens a les assemblees que han presenciat els fets, s’han organitzat espontàniament en una manifestació i s’han dirigit cap el Comissionat d’universitats. Alla un nombre exagerat d’antidisturbis, més de 460 els esperaven i han carregat sistemàticament contra els estudiants que volien demanar explicacions als responsables polítics i que demanaven la dimissió, tant dels rectors que integren l’ACUP com dels consellers Saura i Huguet. S’han produït carregues successives dels mossos que han anat disgregant els estudiants al llarg de 5 travessies de l’Eixample. Els mossos han anat perseguint i carregant de manera sistemàtica i brutal contra els estudiants que ja no només dispersats i desconcentrats, sinó esgotats i espantats, miraven de fugir al llarg de l’Eixample amb l’objectiu de reagrupar-se.

Aquesta actitud no respon a cap lògica de manteniment de l’ordre, sinó a una voluntat directa de les autoritats de castigar físicament als estudiants mobilitzats, i així dissuadir-los de la seva actitud crítica.

Per tots aquests motius us convoquem a una concentració unitària i multitudinària, que abarqui a tota la societat, a les 20h a Plaça Universitat.

www.tancadaalacentral.wordpress.com


Comunicat de l'Assemblea PDI-PAS

|18-03-2009

L'Assemblea PDI-PAS (Personal Docent i Investigador i Personal d'Administració i Serveis) de les Universitats Catalanes, expressem el nostre absolut rebuig al desallotjament dels/les estudiants que estaven tancats pacíficament havent iniciat des de feia 4 mesos processos de diàleg amb l'equip rectora la Universitat de Barcelona.

També denunciem la violenta càrrega policial amb ferits i detinguts que s'ha fet posteriorment.

Això representa un pas més en l'escalada de repressió i criminalització que s'ha posat en marxa contra el moviment estudiantil en els darrers mesos.

Demostra a més la incapacitat de les autoritats acadèmiques i d'un equip rectoral com és el de la UB -que va arribar al govern precisament gràcies als vots del i les estudiants- per trobar solucions consensuades basades en el diàleg i la negociació.

Assemblea PAS-PDI de les Universitats Catalanes.Els mossos d'esquadra han tornat a carregar amb duresa avui al vespre contra estudiants de la UB que es manifestaven per protestar contra el desallotjament al matí de l'edifici històric de la universitat i contra la violència de les càrregues del matí.

Al vespre, doncs, la manifestació, que ha aplegat unes 5000 persones i que ha estat controlada per un ampli dispositiu policíac, ha transcorregut amb més o menys normalitat fins que ha arribat a la plaça Sant Jaume, on hi ha hagut fortes càrregues. Hi ha hagut nombrosos ferits, entre els quals diversos manifestants i també periodistes.