CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Cadena humana a l’Hospital de la Vall d’Hebron: un gest simbòlic per protegir la sanitat pública

Diumenge, 1 juliol, 2012

MANU SIMARRO | 01/07/2012 - Setmanari Directa

Centenars de persones (prop d'un miler) es van tornar a manifestar el 30 de juny contra les retallades i la privatització de la sanitat pública. Aquest cop, l'escenari va ser l'Hospital de la Vall d'Hebron, a Barcelona. Fins a l'indret es van desplaçar veïnes de Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó, els tres districtes que tenen com a referència el servei d'aquest hospital.

La mobilització, va començar a les 10h amb una columna que partia a les 10h de la Plaça Orfila de Sant Andreu, i que es va engreixar a dos quarts d'onze amb una aturada davant el Centre d'Atenció Primària ocupat a la Guineueta. La caminada va arribar a l'hospital a les 11.30h, on gent de totes les edats -però sobretot gent gran i personal sanitari- es van donar les mans, en un gest simbòlic de protecció d'allò públic, en defensa del sistema sanitari públic.

Contra el repagament

La mobilització, convocada per la Plataforma d'usuàries contra les retallades a la sanitat pública, arriba en plena aplicació del copagament farmacèutic i del reial decret que deixarà fora les persones sense papers del sistema públic de salut. Les manifestants asseguren que “el recopagament posa en perill la supervivència, cohesió social i benestar de les ciutadanes”. Així mateix, diuen que rebutgen “de manera frontal l'eliminació del dret universal a l'accés a una sanitat pública, de qualitat”. A la bossa de motius -engreixada per l'àmplia retallada pressupostària al Departament de Salut- cal sumar-hi l'aparició recent de diversos escàndols de corrupció a la sanitat, l'última notícia dels quals n'és la dimissió del fins ara president de l'Institut Català de Salut, Josep Prat.

La Plataforma, que va ser impulsada pels àmbits de salut del moviment veïnal i 15-M de Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó, aplega a dia d'avui diversos espais: des de la junta de personal de l'Hospital Vall d'Hebron, sindicats com CCOO, CGT i IAC o federacions i plataformes com la FAVB, Dempeus per la salut pública o els Iaoflautes.

L'Hospital més retallat

L'Hospital de la Vall d'Hebron atén al voltant d'unes 420.000 persones, de les quals la majoria són veïnes de la Barcelona nord, tot i que altres ciutadans també son atesos a aquest hospital, donat que es un centre de referència. Les professionals del centre asseguren que és el centre que més retallades pressupostàries ha patit durant els anys 2011 i 2012, i denuncien que les conseqüències “les suporten desenes de milers de persones que esperen cita per ser operades d'una malaltia o lesió no urgent (tot i que per això no vol dir que no sigui important) diagnosticada fa molts mesos. Per posar-hi fre, reivindiquen que es recuperi el funcionament de l'hospital al 100%, obrint els quiròfans, llits i consultes tancades. La resta de reivindicacions apunten a una major transparència en la gestió, tant de les llistes d'espera com del pressupost.

http://www.directa.cat/noticia/cadena-humana-un-gest-simbolic-protegir-sanitat-publica

Vídeo:

https://www.youtube.com/watch?v=8VfXzj5af90&feature=player_embedded

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció