CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Cal continuar amb la campanya de suport a Laura Riera. Llibertat ja.

Divendres, 30 març, 2007

Cartell "Laura Riera, més de 5 anys empresonada"

FENT MEMÒRIA.

La matinada del dia 27 d’agost de 2001 un ampli dispositiu de la Guàrdia Civil va detenir a la Laura Riera, de 21 anys, a la seva casa de Terrassa. La Laura era membre activa de l’Assemblea d’Okupes de Terrassa, afiliada a la Federació Local de CGT i militava en diferents moviments socials de la ciutat.

Cartell
Cartell
La detenció es va fer sota la legislació antiterrorista (criticada per múltiples organitzacions, nacionals i internacionals, de defensa dels drets humans i pel Comitè contra la tortura de l’ONU). La Laura va restar 5 dies incomunicada a la comissaria de la Guàrdia Civil de Madrid i va patir tortures i amenaces que la van portar a signar una declaració autoinculpatòria dictada per la mateixa policia. Al cap d’aquests 5 dies, la Laura va ingressar a la presó.

DISPERSIÓ, AÏLLAMENT, RESTRICCIONS DE DRETS, TRASLLATS,...

D’això ja fa més de 5 anys i mig i des d’aleshores ha estat dispersada per diverses presons de l’estat espanyol, amb el patiment que li ha comportat a ella i als seus familiars. En les presons ha estat objecte de reiterats abusos: tancament en cel•les d’aïllament, aplicació constant del règim FIES, restricció de les visites, impediments per estudiar, trasllats inesperats,.... La Laura ha realitzat diverses protestes i vagues de fam per reclamar els seus drets i els de la resta de presos/es polítiques. Això sovint li ha valgut sancions i un increment en el tipus d’aïllament.

EL JUDICI.

Tríptic: imatge de la portada
Tríptic: imatge de la portada
Les acusacions fetes contra ella li van comportar dos judicis a l’Audiència Nacional, hereva directa del Tribunal de Orden Público del franquisme. El primer d’ells a finals de setembre del 2004, més de 3 anys després de la seva detenció, i el segon a l’any 2005. Al primer se l’acusava de donar suport a l’escamot d’ETA que va atemptar contra el regidor de Viladecavalls pel PP l’any 2000. En el segon judici l’acusació era de col•laboració amb banda armada. En tots dos casos ella es va declarar innocent i va recordar que va signar la seva primera declaració sota tortures. La sentència del primer va ser condemnatòria, 9 anys de presó, amb un procés ple d’irregularitats. Paradoxalment al segon judici va ser declarada innocent al•legant que no quedava provada la seva participació en l’atemptat ni la seva col•laboració amb banda armada. Malgrat això, la Laura continua empresonada.

CRIMINALITZACIÓ DELS MOVIMENTS SOCIALS.

L’empresonament de la Laura va ser utilitzat pel Ministeri de l’Interior i per alguns mitjans de comunicació per emprendre una campanya de criminalització dels moviments socials alternatius de Terrassa. La CGT es va veure esquitxada per aquest fet. La resposta ha estat defensar la innocència de la Laura i la seva trajectòria personal i de militància, i emprendre campanyes de solidaritat amb ella i els seus familiars.

LA SOLIDARITAT DE LA CGT.

Tríptic: imatge de l'interior
Tríptic: imatge de l'interior
Des de la seva detenció, i a instàncies dels companys i companyes de la Federació Local de Terrassa, la CGT va manifestar de forma clara i inequívoca el seu suport cap a la Laura i el seu compromís d’exercir una solidaritat activa. Fruit d’aquesta solidaritat la Laura ha rebut cartes i visites de companys/es, suport jurídic d’una advocada de la CGT de Madrid, presència de companys/es del sindicat en els judicis, presència i record de la Laura en les manifestacions del 1er de Maig, en els mitjans d’informació del sindicat, aportacions econòmiques del sindicat que han estat decisives per poder garantir als seus familiars més directes mantenir el ritme de visites a les distants presons on la Laura ha estat.

LA LAURA ENCARA ESTÀ A LA PRESÓ. QUÈ PODEM FER?

Han passat més de cinc anys i encara en manquen més de tres per a que pugui sortir. Des de la CGT de Catalunya continuem denunciant:

-l’existència de la Llei Antiterrorista, que permet l’aïllament i la tortura de les persones detingudes, i de l’Audiència Nacional, tribunal d’excepció,
- la criminalització dels moviments socials que du a terme, de manera sistemàtica l’Estat.

Per tot això, des de la Secretaria d’Acció Social demanem la solidaritat activa i cridem a cada sindicat i federació a:

- realitzar aportacions econòmiques al compte de solidaritat a la Laura Riera: 2100 1391 96 0200043433 (posar al concepte “solidaritat amb Laura Riera” i la Federació o sindicat que fa l’aportació)
- dur a terme actes i activitats de denúncia de la situació de la Laura i difondre la seva situació
- estar atentes als actes i mobilitzacions i col•laborar-hi i participar-hi de forma activa
- escriure-la per recordar-li que no està sola: Laura Riera Valenciano CENTRO PENITENCIARIO DE VALENCIA Ctra. N-340, km. 225, 46220 Picassent (VALENCIA)

Secretaria d'Acció Social CGT Catalunya