CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campament aeri a Sant Hilari Sacalm: una nova acció de resistència contra la MAT

Dijous, 26 novembre, 2009

jpg_mapa.jpg

Nova acció de resistència contra la MAT, la línia de molt alta tensió interfronterera de 400.000 volts que es troba en procés de construcció. Un grup de joves, amb experiència en aquest tipus d'accions, va ocupar, des de dissabte 17 d'octubre, l'espai on s'ha de construir la torre 114 de la MAT al terme de Sant Hilari Sacalm. Estan construint un campament aeri i la seva manera de resistir beu de les accions que s'han donat als USA amb els activistes que es pengen de les sequoies. Aquesta pràctica s'ha extès per alguns països d'Europa (Alemanya, Anglaterra, Bèlgica...). És la primera acció d'aquest tipus que es fa a Catalunya i coincideix en el temps amb una acció similar que estan fent activistes contra el TAV a Euskadi. Ells mateixos es donen el nom de "Brigadistes ambientals".

El grup de joves que porta la iniciativa rebutja totalment la presència del mitjans de comunicació de masses. És un grup amb una ferma determinació de resistir fins que es produeixi un desallotjament forçós i la previsió és que hagin de viure al bosc durant uns quants mesos.

Ens demanen que difonguem la seva acció pels canals alternatius i militants i també demanen solidaritat en forma de material d'escalada, mobiliari pel campament, estris de cuina, diners i menjar.

Us animem a conèixer aquesta gent, el campament i difondre les notícies que es vagin generant. També podeu organitzar guardioles de resistència, recollides de menjar i en general accions locals que visualitzin l'acció. I visitar-los per a donar-los suport i conèixer la seva acció de prop.

Què és la MAT?

Els governs francès i espanyol, amb el suport incondicional de la Unió Europea, estan impulsant un projecte d´interconnexió elèctrica entre els dos Estats –l’anomenada línia de molt alta tensió (MAT) de doble circuit de 400.000 volts Sentmenat-Bescanó-Baixàs- que compta amb el rebuig social de prop de 180 municipis a totes dues bandes dels Pirineus. Els dos governs han promogut una agressiva campanya d’enganys i desinformació per tal de convèncer els seus ciutadans que la interconnexió és una necessitat imperiosa per a alimentar el futur tren d’alta velocitat (TAV) Perpinyà-Figueres-Barcelona i subministrar electricitat a les comarques gironines.


Manifest

OCUPACIÓ FORESTAL CONTRA LA MAT... EXPOSANT INTENCIONS

Des d’aquí, des dels boscos, des d’on els rebels, els fora de la llei, els maquis i els conspiradors sempre s’han amagat i organitzat... des d’on s’atracaven diligències reials, des d’on es ballaven vora el foc danses populars, des d’on encara avui podem ser invisibles i sentir-nos protegits... des d’aquí convoquem a aquells a qui la MAT els hi treu la son.

I volem aclarir que criticar intensament la barbàrie de la Molt Alta Tensió és denunciar sense miraments l’insaciable gana de les grans ciutats, és declarar la guerra contra les gestions i infraestructures de l’Estat (Govern, Generalitat, Ajuntaments) i al seu cap, el capitalisme. Aquesta organització social que es basa en la cobdícia i la voracitat més
impunes, en l’individualisme i en l’amor etern al benefici... tot això ens fa mal, encara que es disfressin com a Plans E, millores elèctriques, de vacunes de la grip A, de trens d’alta velocitat o d’avenços televisius digitals.

Des d’aquí, des del nostre assentament a les Guilleries, rebutgem aquest macrocorredor elèctric que colonitza a cops de talonari i que no fa cas de les clares oposicions que des de fa anys han mostrat no només els afectats, sinó també aquelles persones que encara conserven una mica de mentalitat inconformista i emancipadora, una mica d’honestedat davant la vida. I no pretenem que els polítics de torn o que Red Eléctrica Española (l’empresa que ha creat i gestiona aquest “xiringuito”) ens escoltin i ens respectin; sabem que la seva tasca, per definició, és estar al servei d’uns interessos elitistes al marge de les necessitats socials. De fet, són ells (la burgesia i els seus representants
polítics) els que s’han encarregat al llarg de la història d’anar minvant, manipulant i dirigint les autèntiques necessitats del poble, de la gent normal que no hi pinta res.

Aquest és un altre intent de demostrar que certes persones tenim la fermesa, que el desafiament a allò establert és condició per a poder viure tranquil·les. I quin millor lloc que aquest per proclamar, des dels arbres, des de la ocupació a la futura torre 114.

Ja ha passat l’hora d’intentar convèncer als pobles per on passaran els 400.000 volts, a aquelles persones a qui no els provoca rebuig tant menyspreu i dominació per part dels poderosos, a les persones que no volen veure més enllà de les seves mercaderies hipotecades. Tot i això, ens establim en un lloc concret, invitant a qui no toleri la progressiva destrucció de zones forestals; esperem aquelles persones que s’han cansat de la contaminació de les grans ciutats i les seves perifèries condemnades. Intentarem crear comunitat juntament amb aquelles que pateixen per la desaparició d’allò rural, amb aquells que alerten sobre la difusió descontrolada d’agents tòxics que provenen de la indústria, amb aquelles que ja estan cansades de tanta democràcia capitalista creadora de desfets industrials, residus, pesticides i additius alimentaris.

La nostra proposta es basa en resistir comunalment enfront de l’avenç evident de la MAT. Seguirem tenint la confiança ferma que la força dels pobles que s’aixequin, la desobediència dels activistes que vulguin conviure en aquests boscos i, en resum, la convicció d’aquelles persones a les que aquestes paraules els hi puguin resultar
familiars o comunes, és el que impedirà l’arribada de les deplorables màquines de la Molt Alta Tensió.

Tot es basa en que ens reconeixem entre nosaltres i que els ho posem més difícil...

Attached documents