CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya 2008 de CGT Catalunya per l’objecció fiscal

Dimarts, 22 abril, 2008

Companys/es,

Des de la Secretaria d’Acció Social us informem que com cada any, participem a la campanya de l’Assemblea Antimilitarista de Catalunya a favor de l’Objecció Fiscal. Aquesta campanya té dos objectius clars.

El primer és el d’informar i sensibilitzar sobre què és l’objecció fiscal. En aquest sentit, s’editaran uns tríptics explicatius que es faran arribar als locals de la CGT on constarà què és i com es pot fer l’objecció a les despeses militars. A més, s’oferirà a tots els sindicats que així ho sol·licitin, la possibilitat de rebre formació per tal que tothom pugui fer la declaració aplicant l’objecció fiscal.

El segon dels objectius és el de contribuir a impulsar el moviment antimilitarista i denunciar el paper de l’exèrcit en la nostra societat i la despesa que es fa en la indústria de la guerra.

Enguany els tres projectes alternatius que proposem són:

- La Plataforma V de Vivienda de Madrid com a projecte social. Arrel d’una manifestació que va acabar amb càrregues policials i detencions, alguns membres de la Plataforma s’enfronten a judicis en què se’ls demana entre 5 i 6 anys de presó.

- Com a projecte dins l’àmbit laboral la Plataforma Usuraris i Usuàries pels dos dies, que va sorgir en solidaritat amb treballadors i treballadores de TMB que han mantingut una vaga fins fa pocs dies.

- I per últim, dins l’àmbit antimilitarista, la Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines, que des de fa anys està duent a terme una campanya per defensar l’arxiu de l’operació Estany i l’absolució dels acusats que continuen a presó.

Mariona Parra i Casanova
Secretaria d’Acció Social CGT Catalunya

En documents adjunts: model de carta per enviar a Hisenda, adhesiu campanya objecció fiscal de CGT, i informació sobre la despesa militar espanyola 2008.


Campanya CGT Objecció Fiscal a la despesa militar 2008

Amb aquesta campanya, i com cada any, la CGT s'uneix a les nombroses i diverses veus i col·lectius que consideren la despesa militar -tant el reconegut com el camuflat- com una gran xacra per a l'avanç social, i la pròpia existència dels cossos armats com una malaltia mundial que cal eliminar necessàriament per al desenvolupament d'una societat lliure i sana.

L'OBJECCIÓ FISCAL A LA DESPESA MILITAR (OFGM), EXPLICADA EN QUATRE SENZILLS PASSOS

UN – La OFGM és la no disposició a col·laborar amb l'estat en les despeses relacionades amb el militarisme i les guerres, encara que aquestes siguin maquillades com “intervencions humanitàries”, “contra el terrorisme” etc, desobeint activament en el moment de realitzar la declaració de la renda (IRPF). Consisteix tècnicament en no pagar dels nostres impostos la part que es destinaria a despesa militar.

DUES – Amb la OFGM no estem fomentant o impulsant uns “impostos a la carta”, si no que s'està utilitzant una eina que s'emmarca dintre de la desobediència civil, és a dir, el desobeir i trencar pública i col·lectivament una llei o norma que es considera injusta buscant la seva superació per la societat.

TRES – La finalitat de la OFGM és la total eliminació dels exèrcits, la investigació militar i l'entorn militar industrial mitjançant una reducció progressiva de les despeses militars. Fent OFGM mostrem el rebuig social que té la despesa militar en particular i el militarisme en general, al mateix temps que ens solidaritzem amb altres lluites que es donen en la nostra societat.

QUATRE – Amb els diners desviats amb la OFGM, la CGT proposa donar suport econòmicament a lluites concretes, caixes de resistència o projectes socials afins a l'organització. Amb aquests diners s'aconsegueix fer realitat projectes socials que no reben subvencions i que permeten seguir treballant per una societat més justa i equitativa.

Les dades emmascarades

En els Pressupostos Generals de l'Estat de 2008 es destinen a Despesa Militar 25.066 milions d'euros (s'ha incrementat un 8,74%), la qual cosa equival a més de 4,17 bilions de pessetes (amb "B", de bomba). Com ve sent costum, la partida per al Ministeri de Defensa és poc més que la tercera part d'aquesta quantitat. La resta està repartit en altres ministeris: també cal tenir en compte les classes passives, els organismes autònoms del Ministeri de Defensa, les partides militaritzades d'Interior, el Centre Nacional d'Intel·ligència i els programes d'investigació militar, que van inclosos en la partida del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. El fet que el Govern amagui la despesa militar resulta revelador de la nocivitat del que es vol ocultar.

Comparances:
La despesa militar espanyola per al 2008 equival a 2/3 parts del previst per la Xina: 25.000 milions d'euros (Estat Espanyol) enfront de 38.700 milions d'euros (Xina).
Des del 1 de gener de 2008 i cadascun dels dies de l'any, el Govern espanyol invertirà 51,85 milions d'euros en despesa militar. Quan acabi l'any, cada ciutadà haurà invertit 422 euros en investigació militar, nou armament i el manteniment de les forces militars.

Principals Indicadors de la despesa militar 2008

Despesa militar per dia — 51,85 milions d'euros

Despesa militar per habitant/any — 422 euros

Inversions militars totals (representen el 16,71% del total d'inversions de l'Estat i les CC.AA.) — 4.080 milions d'euros

Increment de les inversions respecte a l'any 2007 — 27,7%

I+D militar total — 1.664,24 milions d'euros

Despesa militar respecte al PIB 2008 — 1,69%

Increment de la despesa militar respecte a l'any 2007 — 5,38%

I+D militar respecte a la I+D civil — 21,67%

Despesa militar respecte al pressupost total — 5,42%

Propostes de CGT Catalunya per destinar l'objecció fiscal

- SOLIDARITAT DETINGUTS V DE VIVIENDA

El 21 de maig de 2006, hi havia a Madrid la segona concentració convocada per V de Vivenda. Seguidament va sorgir una manifestació espontània d’unes 2000 persones pel centre de Madrid sota el lema: “Per una vivenda digna”. La policia va carregar contra els manifestants i va detenir a més de 10 joves que van passar a disposició judicial. Ara, dos anys després, la Fiscalia sol·licita 6 anys de presó per a dos dels detinguts i 5 anys als altres 7 encausats, així com multes que oscil·len entre els 210 i els 570 euros més 60 dies a 6€ diaris. Qualsevol recolzament per la seva defensa serà poc.

Nº de compte: 2100 2282 430200174496 CONCEPTE: OF VIVENDA

- SUPORT A LA LLUITA DELS CONDUCTORS/ES D'AUTOBUSOS TMB

El 21 de novembre de 2007 els conductors i les conductores d’autobusos de TMB van iniciar una vaga i van organitzar manifestacions i protestes al carrer per una raó ben senzilla: volen descansar dos dies a la setmana. I volen fer-ho sense que se’ls augmenti la jornada diària o anual i sense que se’ls descompti de la seva butxaca. Aquesta demanda, que busca la millora de les condicions laborals i que al 2008 ens sembla totalment de sentit comú, ha xocat amb l’oposició frontal de la direcció de TMB i de l’Ajuntament de Barcelona que s’han negat amb rotunditat a cedir a les reivindicacions dels i les treballadores. La primera part d’aquesta lluita s’ha guanyat, però no podem baixar la guàrdia en uns moments en què les retallades laborals són el pa de cada dia.

En solidaritat amb els vaguistes ha sorgit la Plataforma d’Usuaris i Usuàries pels dos dies. La Plataforma fa sobretot, tasques de difusió de les causes de la vaga i vehicula la solidaritat de la ciutadania cap a unes reivindicacions del tot justes, convençudes que la millora de les condicions laborals garanteix al seu torn, una millor seguretat viària de les persones que utilitzen l’autobús.

Nº de compte: 2013 001851 0201605817

- PLATAFORMA ATUREM LA GUERRA DE GIRONA

La Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines sorgeix com a tantes altres ciutats i pobles per denunciar la guerra iniciada contra l’Irak. És una plataforma de col·lectius i entitats que en un primer moment pretén denunciar la invasió injustificada contra un poble. Al mateix temps però, aquesta Plataforma duu a terme des de fa anys una campanya per demanar l’absolució i l’arxiu de l’operació estany. Aquesta operació es va iniciar l’any 2003 amb la detenció de fins a 23 persones acusades pel mateix Aznar de formar una cèl·lula terrorista amb armes químiques. Malgrat que mai es van trobar armes químiques ni a Olot, ni a Banyoles i malgrat que mai es va provar que aquests ciutadans fossin una amenaça per ningú, la justícia va dictar ara fa un any presó per 5 de les persones acusades.

En aquests moments, els cinc condemnats continuen empresonats a diferents ciutats de l’estat espanyol en espera que el Tribunal Suprem, òrgan al qual s’ha presentat recurs, es pronunciï sobre el seu cas. La Plataforma contra la guerra continua treballant per aconseguir d’una vegada per totes, l’absolució i l’arxiu del cas.

Nº de compte: 2030 0086 50 3000027646

Forma d'emplenar la declaració

Ingresses la quantitat de la teva objecció fiscal en el projecte que hagis triat (demana dos rebuts, un per a tu i altre per a incloure en la teva declaració). És convenient que adjuntis també una instància dirigida al Delegat/a de Hisenda (veure model al document adjunt) al·legant els motius de la teva Objecció a les despeses militars; en ella li comuniques el total dels diners desviats i el projecte social alternatiu que has escollit.

Emplenes els impresos de la declaració i a l'arribar a les deduccions generals, ratlla l'enunciat d'una de les caselles i afegix "per objecció fiscal a les despeses militars" i la quantitat triada. Si utilitzes mitjans informàtics, pots incloure-la en algun dels apartats que la deducció de la quantitat global es fixa en "tant per cent", o també incloure-la directament a mà.

Com calcular l'import de l'objecció fiscal

Hi ha dues formes de calcular-ho:

Quota Percentual

- a. Fes la declaració de la teva renda fins a arribar a l'apartat de Quota Líquida.

- b. Calcula el 12% d'aquesta quantitat (percentatge que es correspon amb la despesa militar total de l'Estat Espanyol per a l'any 2007).

- c. Continua fent la declaració. Quan arribis a l'apartat de Retencions i altres pagaments a compte (en el Model D-101 de la Declaració simplificada 2006 és l'apartat L de la pàgina 7, caselles de la 738 a la 749), ratlla un dels subapartats que no utilitzis i escriu damunt: “Per Objecció Fiscal a la Despesa Militar”. En la casella afegix la quantitat que havies calculat abans en el pas b.

- d. Acaba normalment la resta de la declaració, sense oblidar que la “quota final” ha de veure's disminuïda -si és “a pagar”- en una quantitat igual a la quantitat objectada o que la quantitat a retornar -si és “a retornar”- ha de veure's augmentada també en aquesta quantitat.

Quota Fixa

- a. Fes la declaració de la renda fins a arribar a l'apartat de Reduccions de la base imposable (en el Model D-101 de la Declaració simplificada 2006 és l'apartat L de la pàgina 7, caselles de la 738 a la 749). Tatxa un dels subapartats que no utilitzis i escriu damunt: “Per Objecció Fiscal a la Despesa Militar”. En la casella afegix la quantitat de 84 euros (en denúncia pels 84 països més empobrits pel deute extern).

- b. Acaba normalment la resta de la declaració.

I per a acabar ens envies les teves dades, l'import de l'objecció i el projecte escollit a la Secretaria d'Acció Social de la CGT de Catalunya.

RECORDA: encara que la declaració et surti a pagar, a retornar o de quota líquida zero, sempre et pots declarar persona objectora fiscal, reclamar els diners que dels teus impostos es destina a la despesa militar, i desviar-los al projecte alternatiu.

Secretaria Acció Social CGT Catalunya

accio.social(arroba)cgtcatalunya.cat

Attached documents