CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya a Tarragona contra la manipulació de les llistes d’espera: “No marxis sense hora!”

Divendres, 6 setembre, 2013

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública (CGT, Catac-Cts, Co.bas, la CUP i treballadors/es i usuaris/es a títol personal) ha presentat avui la campanya "No marxis sense hora, hi tens tot el dret!". Es tracta d'una campanya impulsada per la CUP a nivell autonòmic que es desenvoluparà a diferents localitats i, a Tarragona, serà el Grup de Treball qui la durà a terme.

L'objectiu de la campanya “No marxis sense hora” és denunciar la manipulació de les llistes d’espera emplaçant als usuaris i usuàries de la sanitat pública que hagin de rebre una intervenció, que no abandonin els centres de salut sense tenir una data concertada. En la majoria de centres sanitaris, s’informa a les persones que no se’ls hi pot concertar visita perquè les llistes estan plenes i les hi diuen que ja les trucaran. D’aquesta manera, aquestes persones no consten al registre de les llistes d’espera i, per tant, les dades oficials poden ser manipulades.

El Grup de Treball ha volgut remarcar la importància de no desfogar la impotència, ni culpar el personal sanitari i administratiu, que a més, ja reben prou pressions dels usuaris. La possibilitat d'obrir i tancar les llistes d'espera està en mans de la gestió sanitària (càrrecs directius i polítics), així que el gest de la població ha de consistir, en el cas que no se'ls proporcioni cita, en demanar el full de reclamacions o bé adreçar-se al Departament de Salut, a l'Avda. Maria Cristina.

La campanya reivindica que les llistes d'espera facin referència a tots els processos, intervencions, visites, etc. i es comptabilitzin des del moment en què es fan els diagnòstics. D'aquesta manera es posaria de manifest els efectes nefasts de les retallades, i es desacreditaria l'absurda afirmació que, malgrat totes les retallades, les llistes d'espera s'estan disminuint.

El Grup de Treball ha denunciat la perversitat de la manipulació que es fa amb les llistes, ja que no només són fal·laces, sinó que la invisibilitat de les persones que no hi figuren amaga tot tipus de drames, amb persones malaltes que esperen tractaments i intervencions, en alguns casos gravíssims. En aquest sentit, aquest grup recollirà testimonis reals de persones que esperen anys per a rebre atenció sanitària, tots els dimarts d'aquest mes de setembre, de 10 a 12h del matí, al hall de l'hospital Joan XXIII. Així mateix, també duran a terme xerrades informatives a diversos punts de la ciutat.

Per últim, el Grup de Treball ha denunciat el paper del Departament de Salut, ja que malgrat han manifestat en reiterades ocasions al Sr. Mercadé la necessitat de disposar de la informació real referent a les llistes d'espera, des del passat mes juny, aquest només ha proporcionat informació parcial.

Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona

Tarragona, 5 de setembre de 2013