CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya contra l’atropellament a la llibertat de premsa al Marroc

Diumenge, 15 maig, 2011

Companys periodistes, des del Marroc, ens demanen impulsar una campanya per l'alliberament del periodista marroquí Rachid Niny, empresonat, acusat en un primer moment de "atemptat contra els organismes constituïts" i "atemptat contra personalitats públiques" i posteriorment de "haver desacreditat una decisió de la justícia, intentar influenciar a la justícia i publicar informacions sobre actes criminals no confirmats".

El periodista més llegit del país entre reixes per les seves crítiques al sistema

Les denúncies contra Abdellatif Hammuchi, màxim responsable de la Direcció de Seguretat del Territori (DST) per la seva implicació en la presó secreta de Temara, i contra Fuad Ali El Himma, "amic del rei" i cap del Partit Autenticitat i Modernitat (PAM) , implicat en un assumpte de corrupció, són el veritable motiu del seu empresonament mentre que els fets delictius denunciats, fins i tot havent presentat proves documentals, ni tan sols estan sent investigats.

És revelador que la premsa espanyola està tapant el tema, seguint la política de la UE i del govern espanyol d'avalar el fals procés de "canvi democràtic" anunciat pel rei el 9 de març, encara que la corrupció, la repressió, la submissió total dels jutges al poder i, en resum, la dictadura siguin la vivència quotidiana del poble marroquí.

Per tot això, us demanem la difusió d'aquest dossier en tots els mitjans de comunicació, especialment, en els mitjans alternatius, i l'enviament de fax de protesta al ministre de justícia ia l'ambaixada marroquina a Espanya amb aquest text o similar

"Pedimos la libertad inmediata del periodista Rachid Niny, el cese de los juicios políticos, la investigación de los hechos denunciados y el respeto a la libertad de prensa"

«Nous demandons la Libération immediata du journales Rachid Niny, l'arrêt des jugements politiques, la recherche des faits dénoncés et le respect à la liberté de presse»

M. Mohamed Naciri, Ministre de Justícia: Fax: 00 +212 37 73 07 72 / 00 +212 37 72 37 10

Ambaixada del Marroc a Espanya: Fax 91 5617887 correo@embajada-marruecos.es

Enviar còpia a: cgtmaghreb@cgt.org. és

>>> Reproduïm íntegre l'informe que ens ha enviat:


ATROPELLAMENT CONTRA LA LLIBERTAT DE PREMSA AL MARROC

EL PERIODISTA MÉS LLEGIT DEL PAÍS ENTRE REIXES PELS SEUS CRÍTIQUES AL SISTEMA

Introducció

Dues setmanes s'han complert des de l'arrest de Rachid Niny, director del diari més venut al Marroc, Al Masae, amb més de 110.000 exemplars diaris, i columnista més seguit de tot el país.

Per la seva parlar franc i directe, Niny empatitza a la perfecció amb el marroquí medi. Sense embuts, el periodista aborda en la seva columna diària mil i un problemes a què es confronta el ciutadà. Tot i que té una horda de seguidors, no és menys cert que el seu estil li ha valgut múltiples detractors.

Rachid Niny és un periodista fet a si mateix. Llicenciat en llengua i literatura àrabs, l'absència de perspectives en el seu país el va portar a emigrar il.legalment a Espanya, on va treballar durant diversos anys abans de tornar al Marroc. A poc a poc es va anar fent un lloc en el món periodístic fins a esdevenir el que avui és.

El grup Al Masae, del qual Niny és director general, edita a més un bisetmanal esportiu (Al Masae Riadi), un setmanari arabòfon (Awal), un setmanari francòfon (Puce) i un mensual en espanyol (Kant). El grup s'ha consolidat durant els últims temps com una sòlida empresa periodística independent.

28 abril 2011 Rachid Ninyo és detingut i mantingut sota arrest segons les disposicions previstes per la llei antiterrorista

Convocat a les 15h a la seu de la Brigada Nacional de la Policia Judicial el 28 d'abril, el director del grup Al Masae, Rachid Niny, va ser informat que se li prohibia sortir del territori.

Després d'un llarg interrogatori, Niny és mantingut sota arrest 96h sense accés ni a la seva família ni els seus advocats, una situació que únicament preveu els casos en què s'aplica la llei antiterrorista, en vigor després dels atemptats de maig de 2003 a Casablanca.

Segons afirma el també periodista marroquí i ex pres d'opinió Ali Lmrabet, "la BNPJ és una mena de policia política de la qual se serveix el règim per controlar els assumptes sensibles, econòmics o polítics, que afecten a les altes esferes de l'Estat, o per assetjar a certs dissidents ".

A destacar com des que es va iniciar el més recent clima de canvi que travessa el país magribí en un context de revoltes àrabs, Rachid Niny ha publicat informacions compromeses sobre Abdellatif Hammuchi, màxim responsable de la Direcció de Seguretat del Territori (DST).

Niny va arribar a afirmar que la DST de Hammuchi gestiona la presó secreta de Temara, al sud de Rabat, on serien segrestats i torturats la major part dels islamistes detinguts en territori marroquí, sobre el qual hi ha desenes de testimonis accessibles a YouTube.

El director d'Al Masae també va publicar informacions sobre un assumpte de corrupció en el, presentant proves documentals, s'implicava directament a Fuad Ali El Himma, ex home fort del Marroc, "amic del rei" i cap del Partit Autenticitat i Modernitat (PAM) .

En un primer moment s'assenyala que Niny és acusat de "atempta contra els cossos constituïts" i "atempta contra personalitats públiques". No s'exclou, a hores d'ara, que se li persegueixi també per "atempta contra la seguretat de l'Estat", després d'haver exigit en un dels seus editorials l'abrogació de la llei antiterrorista.

2 maig 2011. Es rebutja la llibertat provisional de Rachid Niny

El director d'Al Masae compareix davant la Sala 8 del Tribunal de Primera Instància de Ain Sbaa, a Casablanca. Amb la sala plena a vessar, a les portes de la institució judicial, tot i la forta pluja, unes dues-centes persones demanen l'alliberament immediat de Niny.

Malgrat l'enorme expectació suscitada i l'atropellament flagrant contra el periodista, el més llegit i de major influència del Marroc, destaca l'absència dels companys de la premsa internacional, espanyols inclosos, tan àvids aquests quan d'altres temes, encara que siguin " menors ", es tracta.

En aquest moment, la defensa la componen una vintena d'advocats que, de forma desinteressada i militant, adopten la causa de Niny. Encapçala aquesta defensa Khalid Sufiani, conegut esquerrà i gran defensor de la causa palestina al Marroc. Al costat d'ell un altre destacat advocat, Mustafa Ramid, diputat de l'islamista Partit per la Justícia i el Desenvolupament (PJD).

La defensa demana la immediata llibertat provisional de Niny, tenint en compte el "poc sòlids" arguments en contra. Sufiani invoca el nou Marroc anunciat per Mohamed VI en el seu discurs del canvi i alerta sobre la involució que la causa contra Ninyo implica.

Per la seva part el fiscal, que al Marroc rep el títol de "procurador del rei" (sic), nega qualsevol possibilitat de llibertat provisional per al periodista i insisteix en un suposat "delicte de premsa" que, diu, "hauria de suposar per Niny anys i anys de presó ". Jalid Sufiani denuncia un "judici polític".

Niny abandona la sala abans de conèixer-se el veredicte fent el símbol de la victòria cap als nombrosos assistents de la sala, que immediatament comencen a cridar proclames a favor del periodista, exigint la seva llibertat. La policia tracta de calmar la situació, en va.

El jutge nega la llibertat provisional a Rachid Niny i fixa l'inici del judici el 6 de maig a les 17h.

3 maig 2011. Dia internacional de la llibertat de premsa. Onada de solidaritat al llarg de tot el Marroc amb Rachid Niny

Coincidint amb el dia internacional de la llibertat de premsa, se succeeixen manifestacions, concentracions i actes en solidaritat amb el periodista arrestat, demanant el seu alliberament i la fi dels "delictes de premsa" al Marroc.

A Rabat, a instàncies del Sindicat Nacional de la Premsa Marroquina i de diversos col.lectius, té lloc una més que simbòlica concentració davant el Parlament. Posteriorment s'uneixen els joves del moviment del 20 de febrer, donant lloc a una marxa al llarg del cèntric bulevard Mohamed V.

A Casablanca, Tànger, Tetuan, Marràqueix, Fes, Uxda, Agadir o Benslimane, el poble natal de Rachid Ninyo, tenen lloc manifestacions similars. Les mostres de solidaritat es multipliquen, tant dins com fora del país, sobretot en el món àrab. A Europa la reacció continua sent fart timorata, a excepció de França i Bèlgica.

6 maig 2011. Primera vista del judici contra Rachid Niny i primer ajornament

Al Tribunal de Primera Instància de Ain Sbaa es reprodueix un escenari similar al del 2 de maig, encara que en aquesta ocasió l'afluència de públic a la sala i de manifestants a les portes de la institució judicial és encara molt més gran. S'estima que a l'exterior de l'edifici s'han donat cita almenys un miler de persones portant pancartes amb la imatge de Niny.

La defensa de Rachid Ninyo supera la cinquantena d'advocats, tots ells presents a la Sala 8 del Tribunal de Primera Instància. L'onada de solidaritat i militància no para de créixer. En finalitzar la vista s'anuncia que la defensa es compon ja de més de 500 advocats provinents de totes les latituds de la geografia marroquina. Un fet sense precedents al Marroc!

L'ambient a la sala està molt carregat. Tot just si cap una mosca. El jutge ha de cridar en nombroses ocasions a la calma. La policia no aconsegueix contenir les mostres d'ànim dels assistents cap a Niny. Finalment se suspèn la vista per al 10 de maig.

9 maig 2011. Es rebutja novament la llibertat provisional per Ninyo

El tribunal rebutja novament la petició de la defensa de llibertat provisional per Rachid Niny.

La llibertat provisional es rebutja únicament quan el crim és greu o quan hi ha risc de fugida del reu. Cap dels dos supòsits és plausible, reforçant la tesi del "judici polític", com persevera a assenyalar l'advocat Jalid Sufiani.

10 maig 2011. Es torna a posposar la vista del judici contra Niny

Es reprodueix novament l'escena de les vistes anteriors però en aquesta ocasió, amb moltíssima més afluència, tant dins de l'immoble del Tribunal de Primera Instància de Ain Sbaa com a l'exterior. A destacar com gairebé un centenar d'advocats estaven presents a la sala.

El jutge considera que no es donen les condicions idònies perquè el judici tingui lloc i torna a posposar la vista, en aquesta ocasió per al 17 de maig. Mentrestant, el periodista segueix tancat a la presó de Ukacha.

Segons els últims càrrecs, Niny és perseguit per haver presumptament "desacreditat una decisió de la justícia, intentar influenciar a la justícia i publicar informacions sobre actes criminals no confirmats".

Fonts extraoficials indiquen que Niny no tindria més que revelar quines són les seves fonts per quedar en llibertat. El periodista hauria rebutjat una tal eventualitat en successius interrogatoris als quals s'ha vist sotmès durant el seu captiveri, defensant així un dels pilars de la professió periodística.

Mentre que els crims denunciats per Rachid Niny en les seves columnes, profusament documentats alguns d'ells, amb tot luxe de noms i detalls, implicant a alguns alts càrrecs del règim, encara no han estat perseguits per la justícia, el periodista acumula dies a la presó sense que s'entrevegi una ràpida solució al seu cas.

Equip de treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT