CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya de micromecenatge per fer possible #sentitcrític: periodisme d’investigació

Dimecres, 11 juny, 2014

QUÈ ÉS CRÍTIC?

Crític és un mitjà digital especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L'impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb el suport i participació d'una xarxa de periodistes i col·laboradors. Editarem cada setmana un reportatge en profunditat sobre un tema d'actualitat política, econòmica i social. També publicarem continguts diaris d'opinió i anàlisi i una entrevista setmanal. Puntualment editarem revistes monogràfiques en paper sobre temes de gran interès social. Una aposta pel periodisme amb #sentitcrític, que es finançarà mitjançant la subscripció.

PER QUÈ FEM CRÍTIC?

Ens adrecem a una comunitat interessada en el periodisme d'investigació. Creiem en el periodisme incòmode, el que aborda els temes amb profunditat, context i dades, contrastant les fonts i sense caure en el pamflet. Apostem pel periodisme reposat o slow journalism: menjar poc i pair bé. Volem defugir el fast food informatiu i el “periodisme de tuits”. També volem visualitzar i potenciar veus crítiques en l'àmbit de l'anàlisi i l’opinió, amb l’objectiu de trencar amb l'univers autoreferencial dels “opinòlegs” i tertulians. Creiem que un millor periodisme vol dir uns millors ciutadans, més ben informats i més lliures a l'hora de prendre decisions.

QUÈ FAREM A CRÍTIC?

Un reportatge d'investigació setmanal. Prioritzarem el periodisme de dades, el fact checking i l’anàlisi de l’activitat d’administracions i grans corporacions privades. Política, economia i societat seran els grans eixos, posant el focus als Països Catalans i a l'Estat espanyol. Aquest contingut serà, en un primer moment, exclusiu per a subscriptors, i posteriorment s'obrirà a tota la comunitat.

Una altra mirada al dia a dia. No tenim ni la capacitat ni la necessitat d'estar pendents de l'última hora i l'actualitat. Això ja ho fan molts altres mitjans. Per això a CRÍTIC prenem el compromís de publicar cada dia de dilluns a divendres un únic contingut d'actualitat. Una anàlisi en alguns dels nostres blocs temàtics o de col·laboradors, un article d'opinió d'un tema clau, una entrevista en profunditat... Aquests continguts seran en obert per a tota la comunitat.

Avantatges exclusius per a subscriptors. Crític es finançarà principalment gràcies als subscriptors. Tots ells tindran accés als continguts abans que siguin publicats en obert, els seus comentaris seran destacats entre els de tota la comunitat i rebran de forma periòdica la Selecció Crític, un recull d'articles i reportatges bàsics de la premsa nacional i internacional. Tots els subscriptors podran participar en el debat sobre CRÍTIC a través d'un bloc col·lectiu obert a aportacions autocrítiques, d'enquestes sobre els continguts i de trobades periòdiques de subscriptors. Proposarem al subscriptor participar en entrevistes d'autoria col·lectiva per a la web de CRÍTIC.

Monogràfic CRÍTIC: El Procés. Som digitals, però també som uns fans del paper. CRÍTIC publicarà periòdicament monogràfics en paper sobre temes de gran rellevància. El primer es titularà El Procés i serà una anàlisi en profunditat de totes les derivades obertes amb el procés sobiranista. L’objectiu és publicar, si la capacitat del projecte ho permet, com a mínim un monogràfic a l'any.

QUÈ INCLOU LA SUBSCRIPCIÓ A CRÍTIC?

Hi haurà dues modalitats de subscripció: semestral (30 euros) i anual (52 euros). Durant els 40 dies de micromecenatge, la subscripció semestral costarà 25 euros i l'anual, 40. Totes les subscripcions inclouen els següents avantatges:

Accés en exclusiva als reportatges d'investigació abans de la seva publicació en obert.

Enviament periòdic de la Selecció CRÍTIC, un recull d'enllaços a articles i reportatges de premsa nacional i internacional.

Reconeixement en la comunitat. Els teus comentaris apareixeran destacats respecte la resta d'aportacions.

Participació en les trobades de subscriptors fora de la xarxa.

Participació a FemCRÍTIC, blog col·lectiu sobre periodisme en què periodistes i subscriptors comentarem i analitzarem els continguts de CRÍTIC i aportarem reflexions sobre el present i el futur de l'ofici.

Monogràfic CRÍTIC en paper (només amb la subscripció anual).

LA COOPERATIVA CRÍTIC: QUI SOM?

CRÍTIC serà una empresa cooperativa perquè els seus impulsors apostem per un format empresarial de gestió democràtica, amb participació econòmica equitativa dels socis, autonomia i integrat en l'àmbit de l'economia social i solidària.

Socis de treball. Els tres socis de treball de CRÍTIC i fundadors del projecte són els periodistes Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila. Els tres han pres part del projecte de l'Anuari Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. En Roger i en Sergi deixen les seves feines per implicar-se el 100% a CRÍTIC, coordinant tots els àmbits redaccionals i empresarials. En Joan tindrà una implicació a temps parcial, dedicada a la comptabilitat i gestió econòmica de la cooperativa. Podeu consultar les seves biografies en detall en aquest enllaç.

Equip CRÍTIC: La nostra "redacció pirata". Comptem amb un petit equip de col·laboradors regulars, que elaboraran gran part dels reportatges d'investigació. Seran Marc Andreu, Laia Altarriba, Xavier Alegret, Marc Font i Núria Vilà, a més del fotoperiodista i il·lustrador Jordi Borràs. Provenen d'àmbits periodístics diversos, la majoria han col·laborat a l'Anuari Mèdia.cat i han treballat tant en mitjans tradicionals com a la premsa alternativa.

Col·laboradors d'opinió i anàlisi. Una trentena d'analistes aportaran de forma puntual continguts a CRÍTIC. Hem intentat combinar experiència amb joventut i persones amb presència als mitjans tradicionals amb apostes de futur. Són Jordi Armadans (periodista i director de la Fundipau), Antonio Baños (periodista i escriptor), Josep Manel Busqueta (economista i membre del Seminari Taifa), Miquel Carrillo (secretari executiu d'Enginyeria Sense Fronteres), Albano Dante i Marta Sibina (editors de la revista Cafè amb Llet), Manuel Delgado (antropòleg), David Espinós (consultor en comunicació), Iolanda Fresnillo (especialista en deute), Oriol Fuster Cabrera (periodista i traductor), Gemma Galdon (professora de seguretat, tecnologia i societat a la UB), Aitor Hernández (professor de dret constitucional i ciència política a la UB), Marina Llansana (consultora en comunicació), Helena López Vallejo (periodista), Guillem Martínez (periodista), Ivan Miró (sociòleg i cooperativista), Fabián Mohedano (treballòleg), Merche Negro (periodista i comunicadora), Ismael Peña (professor de dret i ciència política de la UOC i director d'Innovació de la Fundació Jaume Bofill), Homera Rosetti (periodista), Elisenda Rovira (periodista), Nel·la Saborit (enginyera i secretària tècnica de l’ANC), Martí Sales (poeta i músic), Montse Santolino (periodista i directora de comunicació de la FCONGD), Antoni Soy (catedràtic d'economia de la UB), Joan Subirats (catedràtic de ciència política de la UAB), Joan Manuel Tresserras (doctor en ciències de la informació i professor de periodisme de la UAB), Gemma Ubasart (doctora en ciència política per la UAB) i Ricard Vilaregut (politòleg i director del CIEMEN).

Socis col·laboradors. CRÍTIC compta amb una cinquantena de socis col·laboradors d'àmbits socials, polítics i culturals molt diversos, que han aportat capital inicial al projecte amb quantitats que sumen entorn de 50.000 euros. Els socis col·laboradors formaran part del consell editorial de CRÍTIC i tindran el 40% dels vots en l'assemblea general anual de la cooperativa. El 60% restant dels vots recaurà sobre els socis de treball, que seran els responsables finals de tots els continguts.

A QUÈ DEDICAREM LES VOSTRES APORTACIONS?

Els micromecenes de CRÍTIC seran els seus primers subscriptors. Volem que CRÍTIC sigui des del primer moment un producte del tot professional. El procés d'arrencada i el cost del primer exercici s'eleva fins als 80.000 euros, que inclouen tant els recursos humans que faran possible el projecte (dos periodistes a jornada completa, un gerent a temps parcial i una xarxa de prop de trenta col·laboradors remunerats) com tota l'estructura administrativa bàsica. Part de la inversió serà coberta amb el crowdfunding. Una altra part serà coberta a través de les aportacions dels socis col·laboradors i del capital invertit pels tres socis de treball.

La clau del projecte serà la consolidació dels primers micromecenes en subscriptors regulars. Segons el nostre pla d'empresa, la viabilitat del projecte serà a quatre anys quan hem d'assolir un mínim de 1.000 subscriptors. Això permetria mantenir l'estructura i els col·laboradors. El finançament col·lectiu serà la clau de la independència d'un projecte que no es basarà en grans anunciants, d'un inversor individual o de crèdits bancaris. A més, també ens finançarem amb publicitat (amb criteris ètics), però mai podrà representar més del 25% dels ingressos de la cooperativa.

CALENDARI DE LLANÇAMENT

En aquests moments estem treballant en la pàgina web de CRÍTIC, que hem projectat i dissenyat amb la complicitat de l'empresa Talaia Multimèdia. També fa mesos que estem treballant en la recerca i investigació de temes periodístics. A hores d'ara ja tenim en marxa el blog de la campanya #sentitcrític.

CRÍTIC publicarà el seu número zero el mes de setembre de 2014, i a partir de llavors començarà a publicar amb regularitat. El llançament anirà acompanyat d'un acte de presentació per a micromecenes que hagin realitzat inversions de 60 euros o més. El mes d'octubre, coincidint amb el llançament de la revista EL PROCÉS, realitzarem un acte obert al públic general a Barcelona.

PER FER APORTACIONS AL MICROMECENATGE :

http://www.verkami.com/projects/9138-critic-periodisme-d-investigacio

Més informació:

- WEB SENTIT CRÍTIC

- TWITTER SENTIT CRÍTIC

- YOUTUBE SENTIT CRÍTIC