Campanya de solidaritat davant el judici al CSA Can Vies previst pel 20 de juliol
El 20 de juliol està previst el judici per l'okupació del CSA Can Vies de Sants, Barcelona.
Es porta a terme una campanya de solidaritat. No al desallotjament.
Situació legal del CSA Can Vies:
El maig del 2006, va arribar la demanda de desnonament per precari contra el CSA Can Vies interposada per TMB. Les demandes són una mena de denúncies però que van per una via civil ja que no estan penades i el seu objectiu és la resolució d’un conflicte “menor” o d’interessos.
Al cap de pocs dies de rebre aquesta notificació, es van personar a jutjats 14 col·lectius que treballen o donen suporta al centre social per tal de poder entrar en el procés. D’aquesta manera, s’inicien els tràmits d’assignació d’advocat i procurador per a cada col·lectiu que es fa d’una manera diferent en funció de la situació de cada un.
10 dels col·lectius han agafat advocats de pagament, el Francesc Arnau de DALP, el Jordi Busquets de Fontanella i l’Eduardo Cáliz, excepte la CGT que va amb la seva pròpia advocada, l’Ester.
La resta de col·lectius han agafat justícia gratuïta i ja se’ls hi ha concedit l’advocat d’ofici.
Després de resoldre l’entrada dels col·lectius al procés amb els seus respectius advocats, el pas següent era dictar una data de judici, la qual cosa hem estat allargant fins ara a mitjançant elements jurídics com recursos, impugnacions, etc.
Però finalment, s’han resolt els dos recursos que quedaven pendents i han dictaminat una data de judici pel proper 20 de juliol a les 9:30h, que en cas d’allargar-se, es seguiria el dia 23 de juliol a les 10h. La vista es celebrarà al Passeig Lluís Companys, a la sala polivalent de l’Audiència Provincial.
D’altra banda, tot i que aquesta data és ferma, s’ha de tenir en compte que comptem amb 9 advocats que, si tenen causes més importants aquell dia com un judici penal, es podria posposar per més endavant. Tot i així, la data primera de judici és pel 20 de juliol que és un divendres, i els divendres no hi ha judicis pel que se’ns està fent molt complex fer-ho coincidir amb alguna cosa.
Si res d’això canvia, el pròxim divendres dia 20 es celebrarà el judici contra el CSA Can Vies i després d’aquest, només és qüestió de setmanes que enviïn una data de desallotjament.
AQUI A CONTINUACIÓ ESCRITS PER ADHESIONS DE COL·LECTIUS I PERSONES.
PROPOSTA DE CREACIÓ D’UN ESPAI SOCIAL AMPLI PER A DEFENSAR EL CSA
“EL BARRI VOL CAN VIES”
Assemblea de Barri de Sants, febrer 2007
CAN VIES ÉS IMPRESCINDIBLE PER A LA VIDA SOCIAL I POLÍTICA DE SANTS
Fa gairebé 10 anys s’okupà el Centre Social Autogestionat Can Vies, per tal de desenvolupar-hi un projecte de creació social alternativa i d’intervenció política assembleària al barri de Sants.
Durant aquest temps, s’ha donat permanentment ús social a una propietat abandonada, invertint la llei d’or de l’especulació immobiliària, que no és altra que abandonar temporalment una propietat fins que se li pugui extreure un valor mercantil extraordinari. Per contra, amb l’okupació de CAN VIES s’han resolt necessitats col•lectives que, avui, l’economia de mercat no vol ni pot satisfer.
A més de la tasca de denúncia continuada i real de l’especulació, CAN VIES ha estat una escola de participació política, social i cultural per a centenars de persones de Sants, dinamitzant el teixit associatiu del barri. Són nombroses les experiències socials, comunicatives, artístiques, culturals, polítiques, d’economia alternativa, que poblen avui la realitat del barri i que han nascut i desenvolupat al calor de CAN VIES.
CAN VIES ha estat, i és, casa comuna de molts i moltes. Ha estat un punt d’encontre per a refer el fil entre diferents generacions d’activistes socials de Sants, teixint pràctiques i relacions comunes. Homes i dones que protagonitzaren els moviments veïnals dels 70. Llibertaris minoritzats en la Transició a la democràcia restringida. Els silenciosos de la democràcia desencantada dels 80. Les generacions precaritzades i rabioses dels anys 90. Els joves de la democràcia videovigilada post 11-S. I més. Totes hi hem aprés a aprendre, unes de les altres.
Avui, l’existència de CAN VIES està greument amenaçada, en primer lloc, per una demanda judicial de l‘empresa legalment propietària -Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona, FMB-, i en segon lloc, per una operació immobiliària vinculada al traçat del Tren d’Alta Velocitat (TGV).
La demanda judicial. El passat 18 d’abril, FMB presentà una demanda civil per a iniciar el procés de desallotjament (“desnonament en precari”). La intenció de l’empresa, propietat en un 50% de l’Ajuntament de Barcelona, és superar el fracàs judicial que li suposà, l’any 1997, l’arxivament de la denúncia penal per usurpació. En aquell moment, el recolzament social fou clau per a aconseguir aquell èxit del barri, i és el mateix suport el que avui aturarà la demanda actual.
Fins ara, en el judici s´hi han implicat com a part demandada entitats com la Confederació General del Treball (CGT), el Front d´Alliberament Gai de Catalunya, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, el Centre Social de Sants, l’Associació Papers per Tothom, els Col·lectius de Joves Comunistes, el Casal Independentista de Sants, l’Associació Cultural La Ciutat Invisible, l’Assemblea de Joves de Sants, la Comissió de veïns de la Bordeta, el grup musical Pirat’s Sound Sistema, el periòdic de comunicació popular La Burxa, el Col·lectiu de Difusió Cultural de Sants i el Col•lectiu per la vivenda digna.
L’operació urbanística. El TGV ha comportat l’arribada d’infraestructures antisocials com és el Calaix de les Vies i el pla de remodelació de l’Estació de Sants. El conjunt del projecte afecta greument l’estructura històrica i l’arquitectura del barri, així com la seva composició social. Aquests plans urbanístics impliquen la destrucció d’un mínim d’una vintena de finques de la part antiga de Sants, en la seva major part cases baixes, per construïr-hi -només en un dels casos- equipaments pendents de designació. Per contra, només en aquesta zona es construeixen, a banda dels ja fets, tres edificis de pisos de 5 plantes i un d’onze, tots ells mirant a la “zona ajardinada” i a la nova rambla del calaix. Es guanya en superfície comercial, en sòl per especular, en quantitats de pisos i hipoteques, i es perd un centre social plenament integrat al barri i una vintena (que es poden arribar a doblar) de finques de la part antiga del barri. Les expropiacions ja han començat, i amb elles les permutes denigrants i el mobbing. L’encarregat de projectar i executar les obres és l’Ajuntament, és a ell qui li correspòn tota la part d’obra del metro (de la seva propietat) i la reordenació del sòl, així com les concessions de sòl comercial, edificacions, etc. Ell és el responsable d’executar una operació urbanística que imposa un model de ciutat-mercaderia on s’esclafa la vida quotidiana de les persones que l’habiten.
Per tant, davant l’amenaça de desallotjament i destrucció del centre social, tant per la demanda judicial com pel pla urbanístic, afirmem:
Que CAN VIES és i serà un laboratori personal i col·lectiu per a experimentar altres formes de fer política: organitzar-se, prendre decisions i aplicar-les exercint la democràcia directa.
La seva existència és imprescindible per a continuar mantenint viva la identitat i dignitat dels nostres barris, en un moment en què el sistema de partits sembla –quan penalitza i pretén erradicar l’okupació- doblegar-se als interessos d’un urbanisme implacable. Per tant,
- - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Les entitats sotasignants plantegem:
• La retirada de la demanda per part de TMB.
• El canvi en el traçat urbanístic per a respectar l’edifici de CAN VIES i els habitatges afectats dels carrers Riera de Tena, Burgos i Jocs Florals, doncs la seva destrucció és una mesura politica i lucrativa, no pas tècnica.
• La creació d’una espai col·lectiu, de persones i entitats, que es comprometi a tirar endavant la lluita per la permanència del projecte autogestionari de CAN VIES.
NOM DE L’ENTITAT:
CORREU ELECTRÒNIC:
Porta aquest full amb l’adhesió al Centre Social de Sants (C/Olzinelles 30) o adhereix-te per internet a la web: http://canvies.barrisants.org/adhesions.php
El Centre Social Autogestionat Can Vies està amenaçat de desallotjament
Ens dirigim a tu per demanar el teu suport:
Ja ha estat fixada la data del judici que serà el proper divendres 20 de juliol a les 9h30m, pots participar en els actes que farem a l’Arc del Triomf el matí d’aquell divendres o també et pots posar en contacte amb nosaltres, fent arribar un text de suport o fins i tot la teva adhesió a la Plataforma de Suport (plataformacanvies@gmail.com)
El Centre Social Autogestionat (C.S.A.) Can Vies va ser okupat el 10 de maig de 1997 per joves del barri de Sants en resposta a la manca d’espais on poder realitzar activitats tant de caire lúdic com polític.
Legalment la propietat de l’immoble és de TMB, empresa de la qual l’Ajuntament de Barcelona té el 51% d’accions, i el procés judicial que es va emprendre en el seu dia està arxivat. Però l’Ajuntament, amb l’excusa de l’arribada del TGV, ha fet un “Pla de reordenació urbanística” amb el qual vol tirar a terra aquest espai que pertany legítimament als veïns i veïnes de Sants per a fer-hi habitatges privats: un cop més la intenció és transformar un espai social en un de privat i es per això que el maig del 2006 TMB va interposar una nova demanda contra el C.S.A. Al cap de pocs dies de rebre aquesta notificació, es van personar al jutjat 14 col·lectius que treballen o donen suporta al centre social per tal de poder entrar en el procés legal i formar part de la demanda de TMB contra el CSA Can Vies.
A Can Vies hi conviuen dos projectes paral·lels. A la part de dalt de l’edifici hi ha la vivenda, on actualment hi viuen 4 joves del barri; i a la part de sota hi ha el projecte públic, el Centre Social, que es diferencia físicament en dos blocs:
- un és la Kafeta, espai social amb barra de bar obert a tothom, amb les sales d’assemblees, la sala de La Burxa (periòdic mensual de comunicació popular de Sants), el magatzem, el local d’assaig musical…
- i l’altre és la Capella, on s’hi desenvolupen múltiples activitats: xerrades, debats, assemblees, representacions teatrals i musicals, presentacions de llibres, passis de pel·lícules o documentals, dinars populars... També serveix d’espai per a realitzar un taller de teatre setmanal, i és la seu de la Colla Bastonera de Sants, que assaja aquí i que, a més a més, ha estat impulsada des del propi Centre Social.
Al CSA Can Vies l’òrgan de màxima sobirania és l’Assemblea. Funcionem per consens, d’una manera horitzontal, és a dir no jeràrquica, aquí no hi ha caps ni representants, funcionem per “responsabilitat col·lectiva”. Diem que és un Centre Social Autogestionat perquè els propis usuaris/es de l’espai són els que decideixen com s’ha de regular i el seu esdevenir.
Participem de l’Assemblea de Barri de Sants (ABS), que és l’assemblea que coordina i fa confluir els moviments socials del barri, i de l’Assemblea d’Okupes de Barcelona, a part d’altres campanyes, com la que està en contra de l’Ordenança del Cinisme o d’antirepressives i de suport als Pres@s Polítics Catalans.
Al CSA Can Vies hi treballen molts col·lectius: La Burxa, Construint, Assemblea de Joves de Sants, Negres Tempestes, BarriSants.org, Col·lectiu de Cinema, Col·lectiu de Teatre, Víctimes del Civisme, Colla Bastonera de Sants…
Gràcies per avançat pel teu interès en l’actual situació del C.S.A. Can Vies.
Esperem noticies teves
La Plataforma de Suport al CSA Can Vies
Qui no vol fer les coses busca excuses,
Qui les vol fer, troba els mitjans !!!!!
[*(una de les frases que ens identifiquen)*]
Relació de les entitats incorporades a la demanda:
Confederació General del Treball (CGT), el Front d´Alliberament Gai de Catalunya, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, el Centre Social de Sants, l’Associació Papers per Tothom, els Col·lectius de Joves Comunistes, el Casal Independentista de Sants, l’Associació Cultural La Ciutat Invisible, l’Assemblea de Joves de Sants, la Comissió de veïns de la Bordeta, el grup musical Pirat’s Sound Sistema, el periòdic de comunicació popular La Burxa, el Col·lectiu de Difusió Cultural de Sants i el Col·lectiu per la vivenda digna.
Relació de les entitats que han fet arribar adhesions i que formen part de la Plataforma:
KOP-Alta tensió, Assemblea unitària 1er de maig del Baix Llobregat, Catarko, Ateneu llibertari de Sants, Creación positiva, Comité Pratenc de solidaritat amb l'Amèrica Llatina, Coordinadora salvem el Delta del Llobregat, Sindicat d'oficis CNT-El Prat, Ruptura, Xarxa contra la precarietat i els tancaments del Baix Llobregat, Assemblea de Joves de Sants, Endavant, L'Escletxa, Comissio de veïns de la Bordeta, Maulets, FAVB (Federació d’associacions de veïns de Barcelona), Centre Social de Sants, La Ciutat invisible, Assemblea de Barri de Sants, Plataforma pel soterrament de les vies i contra el pla de l'estació, Espai Obert, Casal independentista de Sants ‘Jaume Compte’, Acció Solidària-IGMAN, Alerta Solidària, FELLA (Fundació d'estudis llibertaris i anarcosindicalistes), CNT-AIT (Joaquim Costa), Front d'alliberament gai de Catalunya, Barrisants.org, La Burxa, Col·lectiu per la difusió cultural, Negres Tempestes, Col·lectiu de cinema de Can Vies, Pirat's Sound Sistema, Terra d'escudella, En construcció (Plataforma de treballadores i treballadors), Co.bas, Corrent Roja, Esplai Totikap (Sant Antoni), AEIG Montserrat-Xavier, Colla bastonera de Sants.
WEB de Can Vies: http://canvies.barrisants.org/demanda.htm
Nº telèfon de contacte: 655917923 (Pere)