CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya de Suport a Aminetu Haidar, activista saharaui en vaga de fam a l’aeroport de Lanzarote

Dijous, 3 desembre, 2009

jpg_logo_con_texto.jpg

Aminetu Haidar, considerada la "Gandhi Saharaui" per la seva resistència i lluita pacífica per l'autodeterminació del seu poble i la denúncia de la violenta i constant repressió marroquina en el Sahara Occidental, va ser expulsada amb avió el matí del dissabte 14 de novembre des de l'Aaiún (Sàhara Occidental) cap a Lanzarote, per la força, sense documents ni cap de les seves pertinences i després de gairebé 24 hores d'aïllament i interrogatori.


Després de denunciar al Marroc per expulsió il·legal i a les autoritats espanyoles per segrest a l'obligar-la a entrar en el país en contra de la seva voluntat i sense documentació, i impedir-li la sortida, la nit del diumenge dia 15 va començar una vaga de fam. La seva salut, ja afeblida per les presons marroquines i les tortures a les quals va ser sotmesa, que li han deixat importants lesions en la columna lumbar, corre un greu perill. L'úlcera sagnant que se li va diagnosticar fa uns dies en el madrileny Hospital de la Pau podria provocar-li la mort.

Mare de dos fills, ha estat guardonada, entre altres, amb el Premi de Drets Humans Robert F. Kennedy 2008, l'austríac Silver Rose Award 2007 i, un any abans, amb el Premi de Drets Humans Juan María Bandrés. Va ser nominada pel parlament Europeu per al Premi de Drets Humans Andrei Sakarov, ha estat candidata per al Premi Nobel de la Pau i Amnistia Internacional (EUA) va presentar la seva candidatura per al Premi Ginetta Sagan.

El 1987, amb 21 anys, va anar una de les 700 persones detingudes per participar en un míting que demanava el referèndum d'autodeterminació. Va romandre "desapareguda" sense càrrecs ni judici durant quatre anys, torturada al costat d'altres 17 dones saharauis. L'any 2005, la policia marroquina la va tornar a detenir i colpejar després de la seva participació en una manifestació pacífica. Va ser alliberada després de 7 mesos gràcies a la pressió internacional d'organitzacions com Amnistia Internacional i el Parlament Europeu. Des de llavors, Aminetu Haidar ha recorregut el món per a denunciar l'ocupació militar marroquina i la violació sistemàtica de drets de la població saharaui i per a advocar pacíficament pel dret del seu poble a l'autodeterminació.

La Plataforma de Suport a Aminetu Haidar fa una crida:

- a la Comunitat Internacional perquè exigeixi al Govern d'Espanya l'estricte respecte a les lleis internacionals, als drets humans, i al Govern del Marroc perquè retorni el passaport de Aminetu Haidar i li permeti la seva tornada sense condicions a la seva pàtria, el Sàhara Occidental;

- a la Societat Civil de l'Estat espanyol perquè en aquests greus moments expressi la seva solidaritat amb Aminetu Haidar, lluitadora pacífica pels drets humans, i a no deixar-se enganyar per les falses paraules del Ministre Moratinos.

NO MÉS MENTIDES DEL GOVERN ESPANYOL I DEL SENYOR MORATINOS.

RESPECTE DEL DRET DE AMINETU HAIDAR A VIURE EN LA SEVA PÀTRIA.

A la Plataforma s'han sumat representants de l'art i de la cultura internacional entre els quals José Saramago, Eduardo Galeano, Willy Toledo, Dani Macaco, Fernando Tejero, Lola Dueñas, Mercedes Lezcano i Javier Bardem.

Plataforma de Suport a Aminetu Haidar.

Pel seu retorn al Sàhara Occidental.

Signa en suport a Aminetu Haidar. Envia un email a todosconaminatou@gmail.com amb el teu nom, cognoms i DNI

http://todosconaminetu.blogspot.com

Més informació sobre el tema al web de la Coordinadora Estatal d'Associacions Solidàries amb el Sáhara:
www.saharaindependiente.org/