CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya d’estiu de la CGT al Baix Penedès contra la precarietat i l’explotació laboral al sector turístic i l’hosteleria

Dilluns, 4 juliol, 2016

CAMPANYA D’ESTIU CONTRA LA PRECARIETAT AL BAIX PENEDÈS

NO ET MENGIS LA PRECARIETAT!

Un any més ha començat a la nostra població la temporada d’estiu, època en la qual es produeix més activitat econòmica per l’arribada del turisme, únic o principal motor econòmic.

I un any més començaran els debats de per quin tipus de model turístic s’aposta, les terrasses al passeig o a la platja, horaris comercials o la gran campanya mediàtica contra el “Top Manta”…

Que aquests temes siguin els que centren el debat a la comarca ve donat per les administracions o ajuntaments a través de les parts més interessades. Des de CGT creiem que en realitat s’hauria de posar l’accent en la problemàtica que patim la immensa majoria dels veïns i veïnes treballadors i treballadores, a l’atur o no, del nostre poble.

Des d’aquí denunciem el tipus de feina o treball que es crea en el nostre poble i al que s’han d’enfrontar els seus treballadors i treballadores en la seva immensa majoria en el sector d’Hostaleria i Comerç.

Precarietat, Explotació Laboral, Frau Contractual, Abús i Economia Submergida, són les condicions de treball que, per desgràcia, molts ja suposen que són normals si vols treballar al Baix Penedès. Una comarca on l’atur està en el 24’08%, el més alt de tota Catalunya, afectant a molts/es joves i no tant joves que arriben a la desesperació.

No podem seguir permetent que els empresaris d’aquest sector s’aprofitin d’aquesta desesperació i situació, tenint a treballadors/es contractats de 15 a 20 hores a la setmana però que, en realitat estiguin treballant de 40 a 60 hores per sous no superiors a 800 o 900 euros al mes, essent aquest exemple el millor dels casos ja que existeix un contracte, doncs no seria pas una excepció trobar-nos a treballadores sense cap tipus de contractació. Tampoc podem permetre que es paguin 2€ la hora per netejar la habitació d’un hotel sense tenir en compte els Convenis Col·lectius del sector.

I ja sigui amb contracte o sense, el treballador/a té pràcticament “esborrat” de la seva ment o prohibit posar-se malalt o insinuar algun tipus de dret que contingui el seu conveni, això en la majoria dels casos suposa que li assenyalin la porta de l’acomiadament o no renovació…

Volem denunciar aquesta situació laboral precària en la nostra població i comarca ja que , en realitat, és aquesta la que afecta directament a les nostres condicions materials de vida, la dels treballadors i treballadores, que som la immensa majoria de la comarca del Baix Penedès. Mentrestant sembla que el problema estigui en la competència deslleial que segons l’ajuntament, la majoria de partits i els empresaris, crea un migrant que ven samarretes i bosses al passeig marítim.

Creiem i sabem que la major competència deslleial és la de l’empresari que no fa contractes, que no paga Seguretat Social o que ho fa en forma de contracte en Frau de Llei, front al que sí acompleix o hauria d’acomplir amb els salaris, horaris i drets que marca el conveni del treballador/a. I destacar que el que no acompleix amb la Seguretat Social d’una manera o altra està posant en risc les pensions i prestacions de la resta de treballadors i treballadores.

Cal qüestionar-se i pensar quin tipus de treball o feina volem al nostre poble, per a les nostres joves i les futures generacions. No podem acceptar aquesta lògica ni pensar que és normal. No poden fer que el seu negoci sigui rentable i que aquesta rendibilitat es fonamenti en l’explotació i en l’acceptació d’aquestes condicions de treball. I sobretot cal organitzar-se per a front a tota aquesta precarietat.

Si creus que les teves condicions de treball no son dignes, o vols consultar-nos, ja saps on trobar-nos. Us assessorarem sobre la vostra situació laboral. També podeu utilitzar diferents eines davant l’assetjament i el maltractament que de vegades es dona per part d’encarregats/es, patrons/es. Podeu gravar amb el mòbil las converses i després veurem si són constitutives d’algun tipus d’infracció o delicte.També podreu presentar les denuncies corresponents davant la Inspecció de Treball o a la Bústia anònim de la Inspecció de Treball, que està a disposició de tots i totes les treballadores, aquí podreu explicar què passa al vostre lloc de treball sense haver de donar cap dada vostra, a la següent adreça:
http://www.empleo.gob.es/buzonfraude/

No et deixis explotar, defensa’t!
ORGANITZA’T I LLUITA!

El Vendrell, estiu de 2016

Federació Comarcal Baix Penedès de la CGT
https://cgtbaixpenedes.wordpress.com/
https://www.facebook.com/cgtbp/
https://twitter.com/cgtbaixp