CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya “El clima no està en venda”

Dimarts, 27 octubre, 2009

jpg_cartell_canvi_climatic3blog_copy_copia.jpg

Aquest novembre a Barcelona tindrem una oportunitat única, potser l’última, d’evitar un col·lapse irreparable del clima global. Del 2 al 6 de novembre hi haurà en aquesta ciutat la darrera ronda de negociacions abans de la Cimera de Copenhaguen de desembre de 2009, en què 192 governs han de pactar el tractat que substituirà el de Kyoto. En aquest tractat els països s’han de comprometre a reduir les emissions de CO2 i d’altres gasos hivernacle, causants de l’escalfament global del planeta.


Tothom es pregunta per què ningú va fer res per evitar la crisi econòmica quan encara es podia. Ara podem evitar la crisi climàtica que tot just comença a manifestar-se, però quan hagi esclatat plenament ja no hi haurà marxa enrera. Veurem impotents com els camps s'assequen, els boscos es cremen, les costes s’inunden i els huracans s’intensifiquen, i potser a llavors ens adonarem que els diners no es poden menjar. La ciència diu ben clar que, sense compromisos molt més ambiciosos que els que plantegen els governs de cara al nou tractat, estarem en risc greu de creuar un punt sense retorn.

A Copenhaguen ja podria estar tot dat i beneït, però a Barcelona no. Serà el moment en què els governants de tot el món han de sentir que la humanitat no els perdonarà un tractat que no freni el canvi climàtic de manera eficaç i justa com no ho va fer el de Kyoto, i cadascú de nosaltres ha de ser la veu del planeta per donar-los aquest missatge amb tota la força de què siguem capaços.

Els objectius de la campanya unitària El Clima no està en venda són:

• Exigir que de la Cimera de Copenhaguen en surti un compromís ferm per una reducció dràstica i immediata de les emissions de gasos hivernacle, així com un programa creïble perquè l’ús d’energies fòssils s’hagi abandonat plenament a mitjans de segle i la desforestació s’hagi aturat molt abans. Que s’assumeixi l’objectiu d’una concentració de CO2 a l’atmosfera no superior als 350 ppm, per evitar una interferència perillosa amb el sistema climàtic.

• Exigir el reconeixement del Deute Ecològic que tenen els països del Nord i les seves transnacionals amb el Sud, causada pels greus impactes socials, ambientals i econòmics del model de producció i consum capitalista en els països més empobrits. Reivindicar la Justícia Ambiental relacionada amb el dret de tots els éssers humans a un medi ambient sa i a recursos naturals saludables en àmbits com la terra, l’aigua, l’alimentació, l'habitatge i l’aire. Reivindicar les tres “c” de la Justícia Climàtica: no tan sols la contracció (reducció) de les emissions globals sinó també la convergència en les emissions per càpita, la gran disparitat de les quals és una mostra més de la desigualtat del món en què vivim, així com mecanismes de compensació dels governs i les transnacionals històricament responsables del canvi climàtic cap a qui en pateix les conseqüències.

• Denunciar els mecanismes de mercat incorporats al protocol de Kyoto i previstos per a Copenhaguen perquè donen vies als països i corporacions responsables del canvi climàtic per defugir les seves responsabilitats i enriquir-se en base als esforços de la resta del món per mitigar-lo. Denunciar els lobbies empresarials que pressionen per aigualir i mercantilitzar el tractat de Copenhaguen. Denunciar les “solucions” falses i contraproduents com els agrocombustibles i l’energia nuclear.

• Exigir als governs espanyol i català que assumeixin que s’ha de reduir de veritat les emissions de gasos hivernacle i que deixin de banda els plans estratègics basats en l’ús intensiu de combustibles fòssils. Que s’acabi la situació ridícula i incomprensible que uns països europeus dels més amenaçats pel canvi climàtic siguin dels que posen més pals a les rodes a l’hora d’impedir-lo.

• Fer palès que, en darrer terme, tan sols un canvi de model en la producció, distribució i consum del sistema capitalista ens permetrà resoldre el problema del canvi climàtic de manera efectiva i justa. Mentre se segueixi perseguint un creixement indefinit de la producció i el consum i tolerant les desigualtats (entre països i dins dels països) xocarem un i altre cop amb els límits del planeta i les repercussions sobre la societat seran gravíssimes.

Activitats previstes

* Divendres 30 d’octubre i dissabte 31 d'octubre: Seminari Públic "Canvi Climàtic i Model Alimentari Global" al Campus nord de la UPC
Responsables: GRAIN i Campanya "No et Mengis el Mon".

* Dissabte 31 d’octubre continuació del seminari a la UPC Campus Nord i tallers de diferents col·lectius a la carpa d’Ecologistes en Acció a la Plaça Universitat a partir de les 12h. Olla Solar a les 14h. Exposició sobre canvi climàtic, exposició sobre “tanquem les nuclears”, videos, tallers i xerrades fins a les 17h a la carpa.

* Dissabte tarda. MANIFESTACIÓ a les 17h Plaça Universitat fins Plaça Sant Jaume. A les 19.30 seminari de la Plataforma “aturem la guerra “ amb gent d’Afganistan, Pati Llimona (Carrer del Regomir 3 ). Accions “No més guerres per petroli”.

* Diumenge 1 de novembre A les 12h. Carpa a la Plaça Universitat. Roda de premsa amb gent arribats de diferents indrets: Equador, Bolívia, Brasil, Polinèsia, Amics de la Terra d’Europa, etc a la carpa de la Plaça Universitat. Invitació a algun expert de la Oficina catalana del canvi climàtic per parlar de les repercussions del canvi climàtic al Mediterrani i algú de l’administració que ens expliqui com pensen tirar endavant amb el “Pla de mitigacions sobre el canvi climàtic” sense canviar el model de Pla d’Energia i Plans d’Infraestructures del Transport de Catalunya entre altres.

* Diumenge tarda tallers, xerrades i pases de vídeos sobre canvi climàtic a la carpa.

* Dimarts 3 de novembre: 19.30h. Aula Magna de la UB. Taula Rodona sobre Justícia Climática. Organitzada per la campanya “el clima no esta en venda” amb participació de Carlos Larrea (Equador, per a explicar la proposta del Govern equatoria de no treure el petroli del sòl), Pablo Cotarelo (EeA, comissió de canvi climàtic), Victor Menotti (International Forum on Globalization), Nicola Bullard (Focus on the Global South, Tailandia), Janet Redman “BM especulador climàtic”(IPS, USA) delegada del govern Bolívia que està demanant el pagament del deute climàtic. Alguns noms estan pendents de confirmar.

* Accions durant la setmana del 2 al 6 de novembre.

* Dijous 5 de novembre 12.30 h. Roda de premsa organitzada per Amics de la Terra amb diferents participants internacionals i de la campanya, a Casa Golferichs .

* Dijous 5 de novembre vespre. concert de la campanya organitzat por Amics de la Terra amb el grup Alamedadosoulna" a la sala Razzmatazz al Poblenou (C. Almogavares/Pamplona) a partir de les 21.30h. Informació sobre les negociacions que s’estan duent a terme a Barcelona y sobre la campanya i crida al Dia de Acció Global dissabte 12 de desembre coincidint amb la Cimera de Copenhaguen

* Divendres 6 de novembre Conferencia a l’aula 1 del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, C. Montealegre amb els ponents següents: Pelenise, del arxipèlag de Kiribati, on algunes illes s’han enfonsat per la pujada del nivell del mar i Luciano Brunet, del INCRA-Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária- de Brasil, més un membre de FoE Internacional per parlar del Tribunal de Justícia climàtica celebrat a Bolívia . Organitzada conjuntament per Amics de la Terra i Ecologistes en Acció.

A través del blog (http://elclimanoestaenvenda.wordpress.com/) es farà difusió dels actes que s'organitzen des dels diferents col·lectius adherits.

Publicació El clima no està en venda, preparada pels diversos col·lectius participants a la campanya en col·laboració amb el setmanari La Directa, us la podeu descarregar a:
http://elclimanoestaenvenda.files.wordpress.com/2009/10/el-clima-no-esta-en-venda_baixa.pdf

Com adherir-s’hi?

Per adherir-se a la campanya cal enviar un mail amb el nom de la vostra organització a elclimanoestaenvenda@gmail.com i fer efectiu el pagament corresponent.

La campanya es du a terme de manera autogestionada a partir de les aportacions de les entitats adherides. La quota d’adhesió és:

• Organitzacions petites: de 20 a 100 €.

• Organitzacions mitjanes: de 100 a 250 €.

• Organitzacions grans: més de 250 €.

Si hi ha persones que a títol individual volen fer una aportació econòmica, s’estableix una quantitat orientativa de 20 €.

Aquest ingrés econòmic es pot fer via transferència bancària al compte corrent de Caixa d’Enginyers al número 3025 0001 15 1433418038. Cal fer constar el nom de la vostra entitat a l’hora de fer l’ingrés. L’adhesió no es considerarà formalitzada fins que no s’hagi fet l’ingrés econòmic corresponent.