CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya internacional per la llibertat i la justicia per als presos de San Salvador Atenco (Mèxic)

Dimarts, 24 febrer, 2009

A gairebé tres anys del brutal operatiu d'Estat contra el poble de San Salvador Atenco i el Fentede Pueblos en Defensa de la Tierra, la injustícia continua. El 17 de febrer va tenir lloc en el Centre de Drets Humans Miguel Agustín Pro, una conferència de premsa per al llançament oficial de la Campanya Nacional i Internacional per la Llibertat i la Justícia a favor dels presos de Atenco.


PRONUNCIAMENT CENTRAL LLANÇAMENT DE LA CAMPANYA NACIONAL I INTERNACIONAL

Nosaltres, persones i organitzacions, a gairebé tres anys dels terribles esdeveniments repressius a San Salvador Atenco, desitgem expressar:

1. Que el moviment en defensa de la terra que va sorgir el 2001 enfront de la iniciativa governamental d'expropiar la terra per a construir un nou aeroport per a la Ciutat de Mèxic, és un moviment social les causes del qual i demandes són justes, legítimes i atendibles i que la violència mai hagué de ser la resposta de l'Estat a aquest moviment de camperols i pobladors. El Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra (FPDT) representa aquest moviment. L'Estat es va equivocar al polaritzar el conflicte en aquest i optar per una sortida autoritària a aquesta problemàtica social.

2. Les innombrables violacions als drets humans en l'operatiu impulsat pels governs federal, estatal i municipal són un lamentable fet que ha estat documentat nacional i internacionalment per reconeguts organismes defensors dels drets humans. Diverses instàncies de l'Estat i fins i tot funcionaris federals han reconegut la gravetat de les violacions i els atropellaments comesos a San Salvador Atenco. No existeix cap dubte que aquestes violacions van ser comeses. El que va estar a discussió la setmana passada va ser si la Suprema Cort de Justícia assenyalaria als responsables d'aquestes violacions. No va ser així.

Nosaltres considerem per la forma, repetició i patrons de les detencions, brutalitat policíaca, abusos sexuals contra les dones detingudes, tortura i irregularitats processals, que és evident que qui van cometre directament aquestes violacions van rebre ordres de fer-lo. Són l'Estat mexicà i els alts funcionaris que van estar a càrrec dels operatius, responsables de les violacions als drets humans comeses a San Salvador Atenco.

Dites operacions van tenir dues intencionalitats polítiques: tractar com criminals a qui són un moviment social legítim i tractar de desarticular i escapçar l'estructura organitzativa del mateix moviment. L'Estat es va equivocar al no poder processar un petit conflicte de tan sols vuit venedors de flors i al polaritzar aquest conflicte. El 3 i 4 de maig de 2006, l'Estat va llançar un operatiu planificat, deliberat i calculat per a promoure la por i el càstig exemplar a través de la violència autoritària al moviment social del Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra i les organitzacions solidàries que els acompanyaven. El capítol per a assolir la justícia per a les víctimes està incomplet. La justícia està pendent.

Arran d'aquests lamentables esdeveniments, romanen presos 13 persones amb penes que arriben a fins a 112 anys en un penal de màxima seguretat. Tots ells van ser condemnats a terribles injustes sentències per delictes que no van cometre. Ells no són delinqüents, alguns són els líders més visibles del moviment en defensa de la terra i altres més, senzills i humils pobladors, alguns fins i tot que mai havien participat en cap moviment social. La forma que van ser detinguts, els abusos i violacions als drets humans als quals van ser sotmesos, les irregularitats en els seus processos i condemnes fan veure de nou compte que estan presos sense un veritable sustent jurídic i legal.

Aquestes 13 persones són presos polítics. I els camins de la justícia no poden continuar mentre les violacions als drets humans continuïn. Aquestes violacions continuen mentre ells estan presos. Es fa urgent de forma nacional i internacional exigir la LLIBERTAT dels 13 presos i per això ens hem reunit nombrosos actors i actrius, músics, periodistes, escriptors, pintors, acadèmics, religiosos, defensors dels drets, organismes civils, solidaris, familiars dels detinguts, advocats defensors i el propi Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra per a realitzar el següent:

CRIDA A LA SOCIETAT CIVIL NACIONAL I INTERNACIONAL

Cridem a la societat civil nacional i internacional, a les dones i homes, de totes les edats, de totes les entitats del país, de tots els continents del món, que estiguin en el camp o en la ciutat, de totes les professions, arts i oficis, de totes les orientacions i preferències sexuals, a totes les persones, famílies, col·lectius, organitzacions, xarxes i moviments indígenes, sindicals, camperols, urbà populars, de dones, ambientals, de drets humans, estudiantils i religioses que lluiten per la llibertat i la justícia a participar en la campanya nacional i internacional LLIBERTAT i JUSTÍCIA per a ATENCO. Que comença el 17 de febrer de 2009 i la seva primera fase acabarà els dies 3,4 i 5 de maig d'aquest mateix any, amb la intenció de sumar les veus que demanem:

* La LLIBERTAT dels 13 presos polítics

* La revocació de les sentències

* El respecte irrestricte dels drets humans dels detinguts i perseguits

* El càstig als responsables materials i intel·lectuals de la repressió i les violacions als drets humans

* Condemnar i detenir la criminalització dels moviments socials a Mèxic.

ATENTAMENT Comitè Llibertat i Justícia per a Atenco:

Persones participants: Samuel Ruiz García Bisbe emèrit de la Diòcesi San Cristóbal de les Cases, Ofelia Medina actriu, Manu Chao músic, Julieta Egurrola actriu, Carlos Montemayor escriptor, Ana Francis Mor, actriu, Raúl Vera Bisbe de la diòcesi de Saltillo, Coahuila, Francisco Toledo pintor, Diego Lluna actor, Roco vocalista de la banda de rock Maldita Vecindad y los hijos del Quinto Patio, Adolfo Gilly acadèmic, Luis Villoro filòsof, Bruno Bichir actor, Paco Ignacio Taibo II escriptor, periodista, Daniel Giménez Cacho actor, Miguel Angel Granados Chapa periodista, Demián Bichir actor, Fra Miguel Concha Malo frare dominico, director del Centre de Drets Humans Fra Francisco de Vitória, Luis Hernández Navarro periodista, Rubén Albarrán vocalista de la banda de rock Cafè Tacuba, Jorge Zarate actor, Los de Abajo banda de ska i rock.

Organismes participants:

Centro de Derechos Humanos Miguel Agustín Pro Juárez,

Centro Nacional de Comunicación Social (CENCOS),

Comité Cerezo,

Comité Monseñor Romero,

Colectivo de abogados Zapatistas (CAZ),

Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad A.C.,

Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra (FPDT),

Mujeres sin miedo,

Servicios Legales y Estudios Jurídicos,

Servicios y Asesoría para la paz (SERAPAZ)

www.atencolibertadyjusticia.com

Personalitats convocants:

www.atencolibertadyjusticia.com/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=99

Manifest:

www.atencolibertadyjusticia.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7:pronunciamiento-central&catid=3:newsflash&Itemid=65