CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya per a exigir a la Unió Europea que exclogui al Sahara Occidental de l’acord Unió Europea – Marroc

Dijous, 27 novembre, 2008

Western Sahara Resource Watch (WSRW) ha llançat una campanya per a manifestar la nostra protesta contra l'estatut “avançat” que estan negociant la Unió Europea i el Marroc. Aquesta Campanya està dirigida a organitzacions, associacions i col·lectius diversos, i es pot signar fins el 3 de desembre.


La petició en concret exigeix a la Unió Europea que exclogui al Sàhara Occidental de l'acord Unió Europea-Marroc. És bona ocasió perquè totes les associacions, col·lectius solidaris amb el Sàhara i amics dels pobles en general, manifestem la nostra protesta signant la petició que trobarem en la web de WSRW, l'adreça de la qual és la següent:

www.wsrw.org/index.php?parse_news=single&cat=134&art=816

Text de la petició:

L'ESTATUT AVANÇAT DEL MARROC HA D'EXCLOURE AL SAHARA OCCIDENTAL

Nosaltres, els signants d'aquesta petició, exigim que la Unió Europea no concedeixi un Estatut Avançat al Marroc, tret que s'exclogui específicament de l'acord la part ocupada del Sahara Occidental. La UE i el Marroc es troben actualment en negociacions per a estrènyer els seus vincles a través d'aquesta cooperació però, fins a ara, no hi ha hagut en els informes sobre les converses entre la UE i el Marroc cap esment quant al que s'està fent per a impedir que el Sahara Occidental ocupat sigui inclòs en l'acord de cooperació.

Si la UE concedís un Estatut Avançat per al Sahara Occidental ocupat a través de les seves negociacions amb el Marroc com potència ocupant, donarà una lamentable i inequívoca senyal d'estar donant suport les pretensions infundades del Marroc sobre el territori, danyant així mateix els esforços de les Nacions Unides per descolonitzar el territori.

Volem subratllar que el Marroc segueix sent una potència ocupant il·legal en el Sahara Occidental, en violació de més de 100 resolucions de les NU que reclamen el dret a l'autodeterminació del poble saharaui. Una sèrie de Resolucions denuncien el fet que el Sahara Occidental és un territori ocupat i annexionat. Així mateix, la Cort Internacional de Justícia ha rebutjat les reclamacions del Marroc sobre el Sahara Occidental, i l'ONU considera el cas del Sahara Occidental com una qüestió de descolonització.

En virtut del dret consuetudinari internacional, la UE i els seus Estats Membres tenen el deure no reconèixer l'annexió marroquina del Sahara Occidental i de donar suport el procés de descolonització del territori. És també una obligació moral, mentre el poble saharaui sofreix, tant en l'exili com sota greus violacions dels drets humans comeses per les forces d'ocupació marroquines en els territoris ocupats del Sahara Occidental.

La UE ha de, per tant, assegurar-se que el Sahara Occidental és inequívocament exclòs de l'aplicabilitat territorial de l'acord de cooperació de l'Estatut Avançat, sense delegar aquesta responsabilitat sobre el Marroc.

Procedint d'aquesta forma, la UE estaria adoptant polítiques similars a les ja adoptades pels Estats Units que, en el seu Acord de Lliure Comerç amb el Marroc, han exclòs explícitament al Sahara Occidental; o a la de la pròpia UE, que ha exclòs als territoris palestins en l'Acord d'Associació que ha signat amb Israel.

Instem a la UE que segueixi aquests precedents i que doni suport al pla de pau de les Nacions Unides, respectant la seva obligació de no reconeixement.

Nosaltres, els signants d'aquesta petició, no estem en principi en contra d'una major cooperació entre la UE i el Marroc. No obstant això, exigim que l'acord resultant de les negociacions sobre l'Estatut Avançat estableixin clarament que la seva aplicabilitat no s'estendrà més al sud de les fronteres internacionalment reconegudes per al Marroc, és a dir, del paral·lel 27º 40'N.