CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya per a la desobediència de treballadores de la Sanitat al Reial Decret 16/2012

Dijous, 4 abril, 2013

En el marc de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya s'està fent difusió de la Guia de desobediència de treballadores de la sanitat pública al Reial Decret. Per als col·lectius interessats en les activitats impulsades en el marc de la Plataforma, podeu informar-vos a

http://sanitatxtothom.blogspot.com

o al twitter @pasu_cat

Què és la Plataforma?

En els darrers mesos, professionals diversos del sistema públic de salut i entitats diverses del tercer sector estem constatant que a Catalunya, malgrat l'existència del reglament que regula l'assistència sanitària a les persones migrades en situació irregular, aquest s'està aplicant de forma arbitrària, donant com a resultat la manca d'atenció en alguns casos.

La dispersió en el territori fa que sigui difícil quantificar els casos i precisar per quin mecanisme es produeixen.

En aquesta situació hem detectat la necessitat de crear un Observatori que permeti detectar i recollir tots aquests casos en el marc d'una Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya, tenint en compte les particularitats de les normatives i de la situació a cada Comunitat Autònoma.

Objectius de la Plataforma

* Treballar per tal que el dret a la salut de les persones sigui respectat, especialment en el cas d'aquells col·lectius amb majors dificultats per accedir al sistema sanitari públic

* Donar visibilitat als casos en què s'estan imposant traves burocràtiques que dificulten o impedeixen l'atenció l'atenció sanitària de les persones que han quedat sense cobertura (immigrants irregulars o persones que ja no es consideren "assegurades" pel Sistema Nacional de Salut) o situacions en les què directament s'està negant l'atenció a aquestes persones.

* Pressionar les autoritats perquè exigeixin i facilitin mecanismes pel seu compliment

* Sensibilitzar els professionals, les entitats i els ciutadans sobre aquest tema

Com podem aconseguir els nostres objectius?

* Fer un recull dels casos concrets que estan passant
* Posar-ho en coneixement de l'administració i del públic general
* Denunciar els casos en què s'estigui vulnerant el reglament

AJUDA'NS A DETECTAR CASOS ON S'ESTIGUI VULNERANT L'ACCÉS A LA SANITAT PÚBLICA als ciutadans després de l'aplicació del RD 16/2012

Necessitem la teva ajuda!!!

Tant si ets ciutadà com professional sanitari, necessitem la teva ajuda.

Si has detectat o has estat testimoni d'alguna situació que creus que pot estar vulnerant l'accés a la sanitat pública de les persones que han deixat de considerar-se "assegurades" pel Sistema Nacional de Salut (per exemple immigrants en situació irregular, joves majors de 26 anys que no hagin cotitzat, etc.), necessitem que ens ho facis saber!!
No podem deixar que aquestes situacions continuïn passant.

Pots respondre a aquest qüestionari o bé enviar-nos un correu a:
observatori.sanitat.universal@gmail.com. Us demanarem informació sobre la incidència o problema que heu detectat, on l'heu detectat (en quin centre) i quines creieu que n'han estat les causes.

Si tens dubtes sobre la normativa i la reglamentació pel que fa a l'accés a la sanitat pública dels immigrants en situació irregular i de les persones que han deixat de considerar-se "assegurades" després del RD 16/2012, pots consultar la informació i els enllaços que consten a la pestanya d'"Antecedents" del web.

Antecedents

La publicació del Real Decreto-Ley 16/2012, de 20 de abril, de "medidas urgentes para garantizar la sostenibilidad del Sistema Nacional de Salud y mejorar la calidad y seguridad de sus prestaciones", mitjançat el qual es redefineix la condició de ciutadà assegurat i beneficiari i es deixa d'oferir atenció sanitària universal i gratuïta a les persones que no siguin "assegurades" (donades d'alta a la Seguretat Social) i a tots els immigrants irregulars de l'estat, suposa un clar retrocés dels drets dels ciutadans a l'accés a la sanitat pública i deixa especialment desprotegits alguns dels sectors més vulnerables de la nostra societat.

En un intent de suavitzar aquesta llei, a Catalunya el Departament de Salut, a través de la instrucció 10/2012, ha decidit regularitzar la situació d'aquests col·lectius i garantir l'accés a la sanitat pública de totes aquelles persones que puguin acreditar almenys 3 mesos d'empadronament continuat a Catalunya, a les quals es lliurarà un document d'accés a l'assistència renovable anualment.

Els estrangers empadronats de menys d'1 any d'estada obtindran l'anomenat "nivell 1", que donarà dret a l'atenció primària, prestació farmacèutica (copagament 40%) i als programes de salut pública, a més de l'assistència que estableix el Reial Decret (urgències, atenció dels menors de 18 anys i atenció a l'embaràs i el part). A partir de l'any d'estada reconeguda s'acreditarà l'anomenat "nivell 2" que donarà accés a l'atenció especialitzada.

El termini màxim per a regularitzar la situació de totes les persones que han quedat sense cobertura sanitària pública finalitzava el dia 31 de març de 2013.

Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya