CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya per demanar el tancament de la central nuclear de Garoña (Burgos)

Dissabte, 7 febrer, 2009

La coordinadora Tanquem les Nuclears TLN – 100%EER ens ha fet arribar el següent comunicat de la campanya per demanar el tancament de la central nuclear de Garoña (Burgos), campanya en la qual es troba immers el moviment ecologista i antinuclear a nivell d'Estat espanyol, amb la petició que fem circular aquest missatge i ens impliquem en l'enviament de correus i escrits a les adreces que hi consten. Aconseguir la no renovació de la llicència de funcionament de Garoña ajudarà a aconseguir que no es renovin les llicències d'Ascó i Vandellós, tema sobre el qual també hi ha en marxa una campanya de recollida de signatures.


La clau s'anomena Garoña. Campanya de trameses.

Les cartes i missatges adreçats a presidència del Govern central, ministre d’indústria i president d’IBERDROLA (empresa titular del 50% de la central), en aquest darrer cas per la contradicció patent entre la seva postura pro nuclear i l’agresiva campanya publicitaria per donar una imatge “ecològica” de l’empresa, demanen que no s’amplii el termini de funcionament de la central nuclear de Garoña.

A mesura que s’acosta la data en que el Govern central ha de prendre la decisió, s’ha intensificat la campanya dels grups de pressió favorables a les nuclears intentant presentar el que és una decisió tècnica sobre una central perillosa, envellida i amb defectes de funcionament com una mena de repte històric que gairebé determinarà el futur de la política energètica del país. Podeu veure alguns exemples de la mateixa al web: www.tanquemlesnuclears.org/

Aquesta campanya del “lobby” nuclear tan sols pot ser contrarrestada amb una resposta des de la societat civil ja que, malgrat que portem tres anys continuats de propaganda per tal d’amagar la irracionalitat de l’opció nuclear i per presentar-la gairebé com imprescindible, la majoria encara recorda quina és la realitat i continua mostrant-se majoritàriament contrària a aquesta tecnologia. L’actual autorització d’explotació finalitza el 5 de juliol de l’any 2009.

Garoña destaca en el perill que representa per al medi ambient i per la salut de les persones. La central té greus problemes estructurals, com fallides en les bateries d’alimentació d’emergència, i processos de corrosió que afecten al circuit primari i a les entrades de les barres de control. Sords a aquesta realitat, els grups de pressió pro nuclears insisteixen en una demanda que no es justifica des de cap punt de vista, ni econòmic, ni energètic, ni social, ni ambiental. Amb set grups nuclears més funcionant, la societat no pot romandre al marge d’una decisió que podria establir un perillós precedent agreujat per la irresponsabilitat quotidiana mostrada pels gestors de les diferents centrals.

La campanya permet enviar cartes o missatges de correu electrònics

al president Rodríguez Zapatero ( www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html#missatgepresident ), demanant el tancament de Garoña i la resistència a les maniobres del "lobby nuclear
( www.ciberactuacongreenpeace.es//?cyberid=35 ),

al Ministre d’Indústria, principal defensor de la continuitat "sine die" de les nuclears
( www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html#missatgeministre )
o ( www.ciberactuacongreenpeace.es/?cyberid=28 ),

i a José Ignacio Sánchez Galán, President i Conseller Delegat d'Iberdrola, S.A.
( www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html#iberdrola ).