CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Campanya per la llibertat de l’activista marroquina Ilham Hassouni

Divendres, 22 juliol, 2011

Campanya per la llibertat d'Ilham Hassouni, la presa política marroquina més jove i tres companys més, estudiants de Marraqueix.

Els presos polítics són nombrosos al Marroc: sindicalistes, estudiants, militants del moviment 20 de febrer, independentistes sahrauís, islamistes, militants del moviment amazic ...


En aquests dies, s'està anunciat el judici de Ilham Hassouni i els seus tres companys de la Unió Nacional d'Estudiants Marroquins (UNEM) de Marràqueix.

Donem difusió a la campanya de recollida de signatures demanant el seu alliberament.

Llibertat per Ilham Hassouni

El dimarts 12 d'octubre de 2010 va ser detinguda al seu domicili per cinc policies. Sense mandat judicial, ni convocatòria prèvia, va ser conduïda a la tristament famosa comissaria de Jamaa El Fna, al subsòl de l'emblemàtica plaça del turisme marroquí, classificada com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Als 21 anys, aquesta militant de la Unió Nacional d'Estudiants de Marroc (UNEM), està processada per les mateixes acusacions que els militants de decennis anteriors, reunió no autoritzada, destrucció de béns de l'estat, actes pretesament comesos arran de les protestes estudiantils contra la intoxicació alimentària que havia afectat a desenes d'estudiants el 14 de maig de 2008.

Ilham declara, en una carta escrita a la presó, les tortures sofertes a la comisaria, colpejada a puntades de peu fins l'esvaïment durant més de 48 hores sense beure, ni menjar, abans de ser conduïda a la presó de Boulmharez, amb el sinistre sobrenom de "Abou Grhaib de Marràqueix".

Nou mesos més tard, Ilham Hassouni segueix sense ser jutjada, sistemàticament es retarda l'audiència, a cap testimoni de la part civil se l'autoritza a pujar al tribunal d'Estrasburg ...

Símbol d'una joventut marroquina sacrificada, la veu s'ha aixecat, reclamant un ensenyament superior gratuït i de qualitat, la seva dignitat ha estat trepitjada. Tot i la humiliació que les autoritats li infligeixen com a resposta a la seva indignació, Ilham Hanouni, no es resigna i espera com els seus pares, trobar la llibertat d'una modesta vida de família i el simple dret a l'escolaritat.

Demanem l'alliberament immediat d'Ilham Hasnouni i denunciem aquests greus atacs a la dignitat humana.

El pare de Ilham Hasnouni: "La meva filla ha perdut molt pes. Tinc dificultats per reconèixer-la. Les seves condicions de detenció són especialment doloroses. Se li nega llibres, diaris, fins i tot material amb que escriure". És el pare de Hasnouni, considerada la més jove presa política del Marroc, que s'expressa així.

El Tribunal de Primera Instància de Marràqueix acaba de prorrogar fins dilluns que ve la vista del seu judici. La jove estudiant ha passat aquests 10 últims mesos a la presó de Boulmharez a Marràqueix. És la tercera vegada que es presenta al tribunal.

Està processada per una vintena de càrrecs com: Destrucció de béns de l'estat, participació en una reunió no autoritzada, humiliació d'un funcionari durant l'exercici de les seves funcions, utilització de la força i participació en una agrupació armada.

L'advocat de la militant de la UNEM està confiat, està segur de la innocència del seu client que ha negat totes les acusacions que li van ser dirigides, l'advocat afirma que "a part de la paraula del policia que representa la part civil, no hi ha cap prova contra ella ".

Ilham va ser detinguda a principis d'octubre de 2010 per fets que es remuntaven a les manifestacions que va conèixer la ciutat universitària el 2008. Contràriament als seus camarades del "grup Zahra Boudkour", Ilham Hassouni no havia estat detinguda immediatament després dels incidents. Les manifestacions havien començat arran de la intoxicació alimentària de molts estudiants al restaurant de la ciutat universitària. L'administració de la universitat s'havia negat a prendre al seu càrrec a les víctimes de la intoxicació i a establir un diàleg amb els que protestaven. Llavors van ser detinguts un grup d'estudiants i acusats de "humiliació d'un funcionari en l'exercici de les seves funcions". Totes les ONG de drets humans que van assistir al judici, el consideraren com un judici polític.

A més de les condicions de detenció especialment dures, la família de la detinguda es queixa de la falta de suport de les associacions de drets humans i dels mitjans de comunicació. Els pares criden a l'alliberament de la seva filla a la que consideren innocent i perseguida per les seves opinions polítiques.

Ilham Hassou i els seus tres companys presos, Mourad, Khaled i Youssef, detinguts el mateix dia, a més de ser militants de la UNEM, són membres de la Via Democràtica baasista, de tendència maoista.

En les xarxes socials la campanya de solidaritat amb Ilham comença a escalfar-se, ja hi ha una petició a internet i una web que compleix la funció de recollir tot el que s'escriu sobre Ilham.

Fimar la petició: www.petitionpublique.fr/?pi=Hasnouni

Pàgina de solidaritat: https://www.facebook.com/pages/Lib%C3%A9rons-Ilham-Hasnouni/222570941095178

Traducció: Equip de treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT