CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Canviem el treball en equip i el sistema de producció a Seat

Dijous, 1 octubre, 2009

Amb la signatura de l'últim Conveni Col·lectiu i com reivindicació dels sindicats majoritaris, es van assentar les bases del Treball en Equip. Des de CGT ens vam oposar i ens oposem a l'esmentat sistema tal com està plantejat. Per una quantitat miserable de diners i lligada a uns objectius que imposa l'empresa, s'augmenta considerablement les tasques dels operaris, és a dir, més polivalència i responsabilitat.


En el camí de la negociació de Conveni es va abandonar una reivindicació tan justa com l'oficialia de 2n bàsica, aconseguida fa ja molts anys a Gearbox. Les bondats que ens van vendre que era un gran assoliment social, en la pràctica són un augment de la productivitat brutal. Veiem en els tallers que la suposada democràcia en la presa de decisions del grup és una enganyifa. Les famoses reunions no són més que un adoctrinament corporativista, la rotativitat en els llocs de treball no segueix cap paràmetre d'ergonomia i només es trencada en alguns llocs i sempre per l'interès de l'empresa (suplir baixes, absències, etc.), la informació en els temps i en el lliurament de càrregues de treball són nuls, etc.

El problema no són només les famoses RDE's, és un conjunt de factors els que fan que avui ens trobem amb càrregues de treball inhumanes, especialment en muntatge:

- La taula de fatigues per a majorar els temps està completament obsoleta.

- Els MIX no corresponen al pas real ni de carrosseries, ni motoritzacions i molt menys d'extres.

- La majoria de percentatges de MIX són tan baixos que el temps resultant és 0 .

- Les RDE's es fan sense cap tipus de control i sense tenir en compte la ergonomia i els riscos psicosocials que es deriven de tenir les càrregues excessivament saturades.

- Les idees de millora que ens obliguen a presentar amb el treball en equip són rebutjades sistemàticament quan no aporten un reajustament de temps.

- Les malalties laborals es deriven automàticament a la seguretat social.

Tota aquesta suma de processos i la pressió que s'exerceix des de les prefectures està duent a la plantilla a la sensació que aquí tot val, que els treballadors/es no pintem res i sempre som els mateixos els que paguem els plats trencats, inclosa la mala planificació de l'empresa .La pressió està arribant en tots els sentits i direccions, des de sancions a acomiadaments, passant per coaccions i amenaces de tot tipus. La preocupació en productivitat és fer més i més cada dia sense importar ni la salut ni el com.

Això sí, després d'esprémer-nos segueixen l'atac amb el conte de la qualitat. Després de tants anys que porten molts caps i gerents en aquesta empresa, sembla mentida que no s'adonin que productivitat a preu fet i qualitat són conceptes incompatibles. Si a tot això li sumem l'exigència que mantinguem el nostre lloc de treball com si anéssim a menjar sopes en el terra mentre l'empresa de neteja acomiada a personal i els lavabos, vestuaris, etc. estan que fan fàstic i no mantenen els mínims exigits d'higiene ni per remei, tenim el resultat de la desmotivació generalitzada de la plantilla.

Davant aquest panorama CGT sempre s'ha compromès a lluitar dintre de les seves possibilitats per a millorar aquesta situació:

- Multitud de denúncies a inspecció.

- Revisió de temps carrega per càrrega en el llançament del Exeo.

- Propostes en el Comitè de Productivitat en la línia de l'acordat a Wolkswagen Navarra.

- Propostes d'augment de passius i eliminació de l'efecte acordió.

- Propostes d'actualització dels temps per fatiga i incloent la fatiga psíquica.

- Denúncies al Comitè de Salut Laboral per a millorar l'ergonomia dels llocs.

- Demanar el catàleg de llocs protegits per als discapacitats.

Així fins a un llarg etcètera de propostes i accions que hem portat a terme en aquests últims anys per a intentar frenar aquesta ofensiva. En la negociació de Conveni Col·lectiu tindrem l'oportunitat de lluitar per a donar-li la volta a aquesta situació. Per descomptat aquest serà un dels objectius irrenunciables de CGT en la negociació.

TREBALL EN FESTIUS, CONVOCATÒRIA DE VAGA

En el passat Ple del Comitè celebrat al juny, tots els sindicats acordem una Comissió de Treball on presentar i acordar propostes per a enfrontar-nos a aquesta situació. No obstant això aquesta Comissió no ha treballat a pesar dels esforços que hem realitzat la CGT perquè ens reuníssim els tres sindicats.

Ara veiem que cada sindicat estem fent accions disperses i descoordinades, pel que sembla en la mateixa línia que CGT hem estat plantejant en els últims anys. Els companys d'UGT i CCOO haurien de recapacitar i entendre que si anem cadascun pel nostre compte qui guanyarà sempre serà l'empresa.

La unitat d'acció que demanen en les seves fulles s'hauria de demostrar en el treball del dia a dia i no convocant vaga en festius sense comptar per a res amb CGT, a pesar de ser una vella proposta d'aquest sindicat, que amb diferents excuses sempre han rebutjat. Per això celebrem aquest pas que confirmen com encertades les propostes que els hem plantejat sempre i ens sumim a la convocatòria de vaga en festius.

Després de la passivitat demostrada pels sindicats majoritaris en aquests últims anys en tots aquests temes, des de CGT no creiem que sigui el moment per a sortir en solitari de salvadors de res, això hauríem de tenir-lo clar els treballadors.

Malgrat això, més que mai i en benefici de solucionar el problema, la CGT insistim que el camí és la unitat d'acció de tots els sindicats per a aconseguir parar les RDE's, negociar un conveni just i millorar les condicions de tota la plantilla. Com els nostres companys de VW Alemanya que acaben de signar el seu conveni amb un 4,25% d'augment salarial.

SOLAMENT ENS QUEDA UN CAMÍ: DIGNITAT I LLUITA!!!

PER UNS RITMES DE TREBALL HUMANS

LA SALUT NO ES VEN PER DINERS

COMPANY/YA, NO COL·LABORIS EN FESTIUS.

Seccions Sindicals CGT Grup Seat

www.cgtbarcelona.org/cgtseatmartorell/documents/fulls_informatius/090930CGT.pdf