CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Canvis en els ERTOs: Una desescalada a mida de les empreses

Dijous, 14 maig, 2020

cartell1-2.jpg

El Reial Decret Llei 18/2020 publicat al BOE d’aquest dimarts, dictat per l’autoproclamat ‘govern més progressista de la història’ ha dissenyat uns canvis normatius dels de tota la vida: socialització de pèrdues i acomodament de les dificultats a mida de les empreses. I ho fa afegint-hi un polsim de cops d’efecte de poc recorregut i tot allò amb la rúbrica dels sospitosos habituals: CEOE, CEPYME, CCOO i UGT, que conformaran una més de les tristement famoses comissions mixtes de pau social.

Aquests canvis estan preparant el terreny per a la finalització dels ERTOs de força major per COVID19, ampliant de moment el seu termini al 30 de juny i establint noves mesures per l’engegada progressiva de l’activitat econòmica de les empreses. A costa de qui? Doncs dels i les treballadores, com sempre:

El RDL 18/2020 estableix que es puguin concatenar ERTOs per raons organitzatives, tècniques, econòmiques o de producció quan finalitzin els de força major. Per ajudar a les empreses, s’amplia la negociació exprés de 7 dies a tots els ERTO per causes tècniques, organitzatives i de la producció fins el 30 de juny. Hem de tenir present que una convocatòria de vaga legal requereix, almenys, d’aquests 7 dies. És a dir, ERTOs sense possibilitat de fer vagues durant el període de consultes. El somni de la patronal.

Quan no hi hagi representació sindical es segueix mantenint que en comptes de triar una representació entre els propis treballadors/es, ho facin representants majoritaris del sector. És a dir, CCOO i UGT en la gran majoria dels casos.

Es permet que els ERTOs de força major siguin a la carta (és a dir, ara tindrem de força major total o parcial) podent les empreses desafectar individualment a treballadors sense que decaigui el propi ERTO, o transformar-los a ERTOs de part de la jornada.

S’han inclós nous casos per a que les empreses puguin acomiadar a treballadors/es sense retornar les ajudes rebudes en forma de cotitzacions socials. Concretament quan, tot i que la obra i servei de contractació temporal estigui vigent, es podran rescindir els contractes sense tornar ni un euro quan no es pugui continuar. I qui decidirà si es pot continuar o no? L’empresa.

Les mesures socials estrella com el no ús d’ERTOs de força major a empreses amb seu a paradisos fiscals o repartiment de dividends tenen múltiples matitzacions. És difícilment creïble que a aquestes alçades i en un mes i mig es facin nous ERTOs per força major COVID19. El que hi haurà és que derivaran a ERTOs per altres raons, com facilita la normativa d’aquest Reial Decret. I això no està inclòs en aquesta excepció com tampoc passa amb els de força major iniciats abans del 13 de maig.

El mateix aplica respecte el repartiment de dividends per empreses de més de 50 treballadors: tothom que havia de fer un ERTO per força major, ja l’ha fet a data d’avui. No afectarà ni als realitzats ni a les conversions en ERTOs de no força major.

Sobta també la data triada, el 30 de juny. A ningú se li escapa que un bon percentatge d’aquests ERTOs poden acabar en EROs, acomiadaments o finalitzacions de contractes temporals. Sens dubte quin període és millor que l'estiu per rebre la primera onada d'EROs, quan la població està distreta per altres factors?. Mentrestant, les grans empreses seguiran derivant costos al sistema públic sense aportar ni un euro més del que haurien. D’aquí a uns mesos s’haurà de pagar la factura mentre surten d’escena.

Denunciem, un cop més, el paper col·laboracionista de CCOO i UGT, bona part d’aquestes mesures i altres han estat debatudes amb la patronal i són ben conscients de les seves conseqüències.

Cal preparar la resposta. Cal organitzar-se.

Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

cartell1-2.jpg