CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Cap de setmana sagnant a Tunísia. La repressió és implacable

Dimarts, 11 gener, 2011

Els enfrontaments que porten produint-se a Tunísia des del 17 de desembre, han provocat la mort per part de la policia i l'exèrcit de 27 manifestants (14 segons el govern). en les ciutats de la regió de Kasserine (Tela, Kasserine, Feriana,…) durant la nit del 8 de gener arran dels tirs de bales reals de les forces de l'ordre. Un jove de 17 anys es va suïcidar immolant-se a Kasserine. Altres enfrontaments violents durant la mateixa nit entre la policia i els habitants van tenir lloc en la ciutat de Meknassi (Regió de Sidi Bouzid).

Les detencions són contínues

La detenció de militants dels partits d'oposició és diària. Des de militants de partits, associacions, artistes, advocats, estudiants, internautes, la policia segueix intentant aterroritzar a la població i impedir qualsevol grau d'organització de la resposta.

Exemple d'això, és la detenció de Wissem Essghaier, responsable de la pàgina de Joventut del periòdic Al-Mawkef i animador dels “Joves Demòcrates Progressistes”, el 7 de gener, de Salaheddine Ben Mohammed Kichk, 26 anys, militant de la Unión General d'Estudiants de Tunísia, el dia 6, de Ouael Naouar, dirigent de la Unió General d'Estudiantes de Tunísia a la facultat de Sousse. També de joves desocupats, alumnes de secundària i estudiantes en diverses ciutats, sense que hi hagi una llista definitiva. Fins i tot cantants, com el raper "El General" (el seu veritable nom és Hamada Ben Aoun ) va ser detingut a Sfax. En la seva cançó « President, el teu poble mor », interpel·la al president Ben Ali sobre la corrupció i l'atur: http://www.youtube.com/watch?v=7nW-HwnVzYk

Detingut un periodista, amic de la CGT

Agents de la policia política van segrestar el 6 de gener, a Gabes, al periodista Moez El Jemai, corresponsal de Radio Kalima, després d'haver-lo regat amb gas paralitzant. Va ser traslladat més tard al Ministeri de l'Interior en la capital on, segons les seves declaracions, va sofrir maltractaments i tortures. Va ser traslladat amb els ulls embenats, per diversos locals del Ministeri d'Interior on se li preguntaba contínuament sobre la seva activitat professional en la ràdio. Els policies el van amenaçar amb acusar-lo de “incitació a la violència” a causa de la seva cobertura de les protestes. Va ser posat en llibertat la tarda del 8 de gener. Mouez El Jemal és amic de la CGT i col·labora amb l'equip de treball de la CGT per al Nord d'Àfrica. http://www.kalimatunisie.com/

El control d'internet

Les detencions s'han centrat també sobre “bloguers”. Es tracta de Slim Amamou, enginyer informàtic, cineasta aficionat, de Azyz Amamy, informàtic, poeta, del ja citat Hamada Ben-Amor “El General”, cantant de rap, i de Hamadi Kaloutcha. Aquests quatre joves cyber-militants tunisians lluiten des de fa d'un any contra la censura de les xarxes i llocs Internet.

La resposta a la dictadura tunisiana no és solament en el carrer. A Internet, bloguers, periodistes i dissidents difonen informació sobre el que passa actualment a Tunísia, amb gran reforç de fotografies i vídeos. Exemple amb el grup "Senyor President, els Tunisians s'immolen amb foc", que ha reunit a 2500 membres en menys de 24 hores abans de ser censurat i continuar en una altra pàgina.

A la fi de 2010, es va crear el Partit Pirata de Tunísia que ha organitzat campanyes de denúncia de la censura a internet i que ha estat molt actiu en les ultimes protestes populars arrel de l'ocorregut en Sidi-Bouzid, difonent informació lliure sobre els esdeveniments. Cal precisar que Tunísia és un dels països on l'accés a internet és més ampli de tota la regió.

La resposta del poder

En un discurs televisat el president Zine El Abidine Ben Alí s'ha tornat a omplir la boca de demagògies i amenaces. D'una banda, promet crear 300.000 llocs de treball per als joves en dos anys i diu comprendre la necessitat del dret a una ocupació. Per un altre, culpa de responsables de les revoltes a agents de l'exterior i amenaça amb aplicar-los tot el pes de la llei. Però la veritat és que el poder té por i han ordenat el tancament de totes les universitats, instituis i col·legis del país i el desplegament policial i militar al llarg de tot el país augmenta.

Mouatamid Equip de Treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT

Imatges de la revolta: www.youtube.com/watch?v=aAmdGTA6x14&feature=player_embedded

DECLARACIÓN COMÚN DE LOS PARTIDOS Y MOVIMIENTOS TUNECINOS DE OPOSICIÓN

Nosotros firmantes de la siguiente declaración:

Ante la peligrosa escalada represiva en THALA, KASSERINE Y REGUEB,

Ante los disparos de la policía ayer y hoy, lo que ha causado la muerte a más de 20 mártires al cabo de algunas horas, además del elevado número de heridos;

1) Presentamos nuestras condolencias a las familias de las víctimas y a la población de THALA, KASSERINE, REGUEB y a todo el pueblo tunecino por los mártires caídos por el derecho al trabajo; a la libertad y a la dignidad.

2) Condenamos con fuerza esta matanza cuya responsabilidad incumbe enteramente al poder así como la represión y asesinatos causados en las protestas populares que empezaron el 17 de diciembre de 2010.

3) Pedimos:

el cese inmediato de los disparos sobre ciudadanos aislados y la vuelta de las fuerzas de policía y del ejército a sus cuarteles y la persecución judicial de los responsables de dar la orden así como de los que realizaron estos crímenes, también en otras regiones del país.

la liberación de todos los presos detenidos tras las manifestaciones populares así como de los presos de la cuenca minera y de todos los presos políticos.

garantizar las libertades y el respeto del derecho del pueblo tunecino a la libertad de expresión, a la libertad de información, a la libertad de manifestarse, a la libertad de organizarse y a la libertad de elegir a sus gobernantes y a quienes les representen.

Túnez, a 9 de enero de 2011

Firmantes: PARTIDO DEMÓCRATA PROGRESISTA / PARTIDO OBRERO COMUNISTA / CONGRESO PARA LA REPÚBLICA / PARTIDO ENNAHDHA / PARTIDO TÚNEZ VERDE / MOVIMIENTO UNIONISTAS NASSERISTAS / MOVIMIENTO BAATH / COMITÉ NACIONAL DE APOYO A LAS FAMILIAS DE SIDI BOUZID PARA EL DESARROLLO Y LA DEMOCRACIA / ASOCIACIÓN LIBERTAD E IGUALDAD / ASOCIACIÓN TUNECINA CONTRA LA TORTURA / COMITÉ DE APOYO A LA POBLACIÓN DE SIDI BOUZID / ASOCIACIÓN TUNECINA DE DEFENSA DE LOS PRESOS POLÍTICOS / UNIÓN DE JÓVENES COMUNISTAS TUNECINOS / UNIÓN DE JÓVENES ESCRITORES LIBRES.