CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Capitalisme és barbàrie: El preu global dels aliments es dispara i assoleix nivells no vistos en dos anys

Dissabte, 18 setembre, 2010

L'escalada global que s'ha vist en el valor dels aliments, que es va accentuar l'agost amb el vedat a les exportacions de cereals de productors com Rússia, ha situat els preus en nivells no vistos des de fa dos anys. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) alerta que aquesta situació pot provocar regirades com les que es van donar el 2008.

Els primeres revoltes relacionades amb el cost de l'alimentació ja s'han deixat sentir en països com Moçambic, on fa un parell de setmanes van perdre la vida almenys 10 persones en les manifestacions convocades contra el repunt del preu del pa, que supera el 30%, informa la BBC.

Hi ha alguns experts, fins i tot en la pròpia FAO, que confien que es puguin evitar els disturbis de la gana, encara que reconeixen que és impossible preveure el caire que pot arribar a prendre aquesta decisió.
Encara hi ha marge de pujades...

"Els preus han estat pujant, però es troben en un nivell més baix que fa dos anys i no s'estan produint augments tan ràpids, encara que en el cas del blat sí que hi ha hagut una alça accelerada en els últims dos mesos", explica David Dowe, economista de l'Organització.

Efectivament, malgrat la pujada la FAO destaca que en general els preus haurien d'escalar un 30% addicional perquè la situació es tornés tan preocupant com ho va ser el 2008. A més, cal tenir en compte que les reserves de cereals són més grans que fa dos anys i els preus de l'energia, amb el petroli al capdavant, són més estables, destaca la BBC.

Per no esmentar que, malgrat els problemes que s'estan donant al mercat de blat, s'espera que la collita de mundial d'aquest cereal sigui "la tercera més abundant en la història. És a dir, bastant alta. De manera que els indicadors ens diuen que no hauríem d'enfrontar una crisi com la de 2008", afirma Dowe.

... i n'hi haurà

Tanmateix, encara que la FAO no preveu que la situació es compliqui tant com fa dos anys, sí que reconeix que la tendència dels preus dels aliments continua sent a l'alça.

L'OCDE, per exemple, estima que a deu anys vista el valor dels cereals augmentarà entre un 15 i un 40%. L'organisme també espera que els làctics repuntin d'un 16 a un 45%, i els olis vegetals, al voltant d'un 40%.

>>> Article extret de Kaos en la Red