CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Caravana Obrint Fronteres 2017, del 14 al 21 de juliol anem a la Frontera Sud

Dimarts, 30 maig, 2017

Més de 100 col·lectius preparen una caravana a Melilla per denunciar les polítiques migratòries

El divendres 14 de juliol de 2017, la Caravana “Obrint Fronteres” partirà des de diferents punts de l'estat espanyol i viatjarà durant una setmana cap a la Frontera Sud.

Es preveu que els autobusos que conformen la nova Caravana surtin des de més d'una vintena de llocs de tot l'estat espanyol. Centenars de persones de diversos col·lectius participaran en les activitats que es realitzaran abans i durant la marxa reivindicativa.

Amb aquesta marxa, els integrants de la Caravana pretenem denunciar les polítiques migratòries i d'asil tant de la UE com de l'estat espanyol.

Durant els últims trenta anys, les polítiques en matèria migratòria i d'asil ha vulnerat de forma flagrant els Drets Humans i les convencions i acords internacionals, i continuen fent-ho. Aquestes polítiques generen sofriment i mort entre aquelles persones que es veuen forçades a desplaçar-se des dels seus països d'origen. La situació s'agreuja quan les persones que es veuen forçades a desplaçar-se són dones i menors.

Avui dia són quotidianes situacions inacceptables com, per exemple, l'ús de concertines en les tanques de Ceuta i Melilla; les il·legals expulsions sumàries “en calent”; les operacions de “control” de FRONTEX; la impossibilitat de sol·licitar protecció internacional en les ambaixades i consolats de l'estat espanyol, així com les traves constants al procediment d'asil dins d'aquest estat; l'externalització de les fronteres europees, amb convenis d'expulsió i de control dels fluxos migratoris que estan condicionant l'ajuda a la cooperació; els espuris acords amb el Marroc; o la “exportació” d'aquestes actuacions a altres fronteres, com la greco-turca o l'anomenada “ruta dels Balcans”. Tot això contribueix a crear una realitat insostenible, inhumana i immoral, que dia a dia ens allunya dels valors establerts en la Convenció dels Drets Humans.

No ens reconeixem en un estat espanyol que, per les seves polítiques frontereres, resulta ser exemple de la vulneració de drets fonamentals en el context internacional.

Quan fa un any es va realitzar la primera Caravana Obrint Fronteres a Grècia, els centenars de persones que la componíem manifestàvem que no es tractava d'una activitat puntual, sinó d'un punt de partida en la denúncia de les dramàtiques conseqüències que les polítiques migratòries i de control fronterer europeu produeixen sobre les vides de les persones migrants i refugiades.

Així, volem seguir travessant les fronteres per denunciar com aquestes travessen les vides, somnis i esperances de molts dels nostres semblants que fugen de la guerra, la persecució o la misèria. Amb la nostra Caravana volem recordar que la frontera sud europea és una, des del Egeu fins a l'estret de Gibraltar, i que les conseqüències de la seva gestió sobre milers de persones també ens concerneixen directament. Ens mobilitzem de nou per demanar que es respectin els drets de milions de persones que fugen de guerres que es perpetuen; de la fam, de la tracta o del tràfic de persones; de les conseqüències del canvi climàtic, o de la persecució i la violència en les seves múltiples formes.

Volem exigir als qui ens governen que s'estableixin vies segures i legals d'arribada. És necessari acabar amb les milers de morts en el mar Mediterrani, convertit avui en una terrible fossa comuna.

Les manifestacions que s'han succeït en tot l'estat durant aquests mesos demostren la sensibilitat i solidaritat de l'opinió pública davant el que està succeint a les nostres fronteres, que és una clara mostra del mal govern en matèria de drets humans de les autoritats estatals i europees.

La Caravana Obrint Fronteres es proposa expandir i reforçar aquesta solidaritat que ja existeix, perquè veiem amb preocupació que els principals beneficiats dels discursos i polítiques migratòries és el populisme xenòfob a Europa. Són aquests moviments extremistes els qui, en última instància, es beneficien aquesta “guerra” de pobres contra pobres, construïda per uns governants com a pantalla de fum per ocultar que les seves polítiques de privatització en favor de les grans fortunes i multinacionals i les seves retallades són la veritable raó del desmantellament dels nostres serveis públics i drets socials.

Per aquest motiu, volem que des de qualsevol poble o ciutat s'escolti la nostra veu ciutadana. Us convidem a participar en aquesta marxa reivindicativa, ben assistint a les activitats que s'organitzaran als diferents territoris o bé, sobretot, formant part dels autobusos que marxin per visibilitzar la Frontera Sud fins a aquests murs de silenci i vergonya.

Aquesta Caravana inclourà també una caravana feminista, per sumar els esforços dels col·lectius feministes que formem part de la iniciativa. Volem fer visible la presència de les dones en els processos migratoris i mostrar que les dones són també protagonistes i subjectes polítics, , i alhora, aquelles als qui es vulneren més sistemàticament tots els seus drets, sofrint la violència masclista en tota la seva amplitud i crueltat.

Volem dir PROU per denunciar la impunitat existent; per recuperar la dignitat; per transmetre als qui esperen a creuar les fronteres que lluitarem sense descans per la universalització dels drets humans i la solidaritat internacional.

Per això, el proper 14 de Juliol iniciarem la nostra propera Caravana. Totes i tots a la Frontera Sud!

La Caravana ‘Obrint Fronteres’ dóna continuïtat a la iniciativa que l'any passat va implicar a nombrosos col·lectius en un viatge a Grècia per recolzar a les persones refugiades i migrants

A partir del 14 de juliol diversos centenars de persones sortiran d'Euskadi, Castella i Lleó, Catalunya, País Valencià, Madrid i Andalusia en una caravana d'actes reivindicatius.

Fa ja un any partia cap a Grècia la primera Caravana ‘Obrint Fronteres’, composta per centenars de persones que, procedents de tot l'Estat espanyol, es proposaven denunciar les “dramàtiques conseqüències que les polítiques migratòries i de control fronterer europeu produeixen sobre les vides de les persones migrants i refugiades”. En aquells dies, l'actualitat es feia ressò de la crisi humanitària que afectava a les persones que, buscant un refugi segur, fugien de la Guerra de Síria i es veien atrapades a Grècia.

L'experiència va servir per reforçar els vincles entre els col·lectius participants que, en aquesta nova edició, organitzen una Caravana que des del 14 de juliol partirà de diferents punts de tot l'Estat fins a arribar a Melilla. Tal com assenyalen en el nou manifest que subscriuen les més de 100 organitzacions convocants, l'objectiu d'aquesta nova Caravana és “demandar que es respectin els drets de milions de persones que fugen de la guerra, del gana, de la tracta o del tràfic de persones, de les conseqüències del canvi climàtic o de la persecució i la violència en les seves múltiples formes”. L'objectiu d'aquesta nova iniciativa és denunciar “les polítiques en matèria migratòria i d'asil que durant els últims 30 anys han vulnerat de forma flagrant els Drets Humans i les convencions i acords internacionals”.

La nova Caravana pretén posar en el focus del debat públic “situacions inacceptables” com l'ús de concertines en les tanques de Ceuta i Melilla, pràctiques il·legals com les devolucions en calent, les polítiques de control de FRONTEX, la impossibilitat de sol·licitar protecció internacional en ambaixades i consolats, les traves constants al procediment d'asil o la política d'externalització de fronteres amb convenis signats amb països que vulneren els Drets Humans, com el Marroc o Turquia.

Amb la intenció de fer patent la presència de les dones com a protagonistes i subjectes polítics dels processos migratoris, la Caravana ‘Obrint Fronteres’ comptarà amb una caravana feminista, sumant els esforços d'aquells col·lectius que afronten el fenomen migratori des d'una perspectiva de gènere.

Aquesta nova Caravana iniciarà la seva ruta el dia 14 de juliol, data en la qual els actes reivindicatius a Euskadi, Castella i Lleó, Catalunya i Pais Valencià precediran a la sortida d'autobusos amb destinació a Madrid. Ja el dia 15, a Madrid, tindrà lloc una primera demostració de força dels col·lectius participants que, aquest mateix dia, iniciaran una ruta que els portarà fins a Sevilla. Un dia després, i després d'unir-se a la marxa els col·lectius de la capital sevillana, la ruta portarà la Caravana fins a Algesires i Tarifa, on es denunciaran les indignes i inhumanes condicions de vida dels interns i internes del CIE d'Algesires-Tarifa, les condicions ruïnoses del qual han estat denunciades per la jutgessa encarregada del seu control, pel Defensor del Poble Espanyol i per nombrosos col·lectius i organitzacions socials.

El 17 de juliol la Caravana ‘Obrint Fronteres’ arribarà fins a Màlaga, des d'on creuarà l'estret fins a arribar a Melilla. A la ciutat autònoma es concentraran les activitats reivindicatives fins al 21 de juliol, quan la Caravana creuarà l'estret en sentit invers i les mobilitzacions arribaran fins a Almeria per denunciar la situació dels/les migrants dels hivernacles.

Les organitzacions que formen part de la Caravana han fixat aquest itinerari conjunt per compartir l'experiència i enfortir la incidència ciutadana i política. No obstant això, és possible sumar-se de qualsevol forma i en qualsevol de les seves etapes per mostrar la repulsa de la societat civil cap a unes polítiques migratòries il·legals, immorals i injustes.

- La ruta

Les diferents organitzacions que formen part de la Caravana han fixat un itinerari que se suggereix seguir, per compartir l'experiència i enfortir la incidència ciutadana i política. No obstant això, és possible sumar-se de qualsevol forma i en qualsevol de les seves etapes.

• 14/07/2017. Sortida des dels diferents territoris per arribar de nit a Madrid.
• 15/07/2017. Acte a Madrid i sortida cap a Sevilla, arribant en la nit. Acte.
• 16/07/2017. Sortida cap a Algesires. Acte davant el CIE d'Algesires i possibilitat que un grup passi a Ceuta. Nit a Algesires o Tarifa.
• 17/07/2017. Acte a Màlaga i sortida cap a Melilla.
• 18/07/2017. Actes a Melilla.
• 19/07/2017. Actes a Melilla i possibilitat de realitzar una trobada d'una delegació a Nador (Marroc) amb col·lectius que treballen pel dret de les persones migrants a l'altre costat de la nostra frontera.
• 20/07/2017. Acte a Almeria per denunciar la situació que viuen les treballadores i treballadors migrants en els hivernacles. Tornada a cada territori.

- Reivindicacions

* Davant les polítiques econòmiques, comercials, mediambientals i migratòries basades en l'explotació, que condemnen a milions de persones a la pobresa econòmica i la desesperació, exigim que es reformin les polítiques exteriors i de veïnatge de la UE per contribuir realment a un desenvolupament polític i econòmic
sostenible als països d'origen i aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030.

* Exigim la fi del comerç armamentístic i diem NO a la guerra i a les intervencions militars.

* Denunciem la violència sexual que sofreixen les dones i les nenes en els conflictes i afirmem que no són danys col·laterals de les guerres, sinó crims de guerra que posen en evidència el crucial paper del patriarcat en la militarització de la societat i en els conflictes armats.

* Demanem vies legals i segures per a les persones de totes les edats en el trànsit, i exigim que es garanteixin els seus drets als països d'acolliment, evitant l'explotació, els abusos, la violència, la tracta i el tràfic de persones.

* Exigim que es respectin les disposicions del Dret Internacional, en particular el Conveni de Ginebra relatiu a les persones refugiades, del que el Marroc i Espanya són signataris.

* Exigim la suspensió de la signatura i aplicació d'acords de tornada i readmissió amb països que no respecten els drets humans, i denunciem l'externaltizació de les nostres fronteres.

* Demanem el cessament de la instrumentalització de la «Lluita contra la tracta d'éssers humans» per realitzar operacions repressives contra els qui migren.

* Demanem que es permeti en la pràctica l'accés a les oficines d'asil a les fronteres sense cap discriminació. Per a això és necessari que les autoritats marroquines deixin de bloquejar el pas o extorquir a les persones que es dirigeixen a les oficines, procedents de l'Àfrica subsahariana, Síria, Palestina i el Sàhara o de qualsevol altra regió del món.

* Exigim que es respecti el principi de no devolució de les persones i el cessament de tot acte de violència física i moral contra les persones en situació de mobilitat transnacional a les fronteres de Ceuta i Melilla.

* Exigim que es respectin les disposicions legals estatals i comunitàries que impedeixen les devolucions “en calent” sumàries i col·lectives.

* Exigim que les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla deixin de ser a la pràctica fronteres intraestatals, i que cessi la discriminació sobre les persones que sol·liciten asil en aquestes ciutats i que sistemàticament veuen dificultat el seu trasllat a la península.

Més informació al web https://abriendofronteras.net/

Per a informació sobre calendari, infraestructura, organitzacions adherides, inscripcions, preus, etc, aneu a https://abriendofronteras.net/melilla2017/

logo_caravana.png

Attached documents