CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Carles Fontserè

Dijous, 5 juliol, 2012

joanpeiro.jpg

Carles Fontserè i Carrió ( Barcelona , 9 març de 1916 - Girona , Catalunya , 4 gen de 2007 ) va ser un cartellista anarquista espanyol.
Va destacar pels seus treballs per a la CNT , la FAI i el POUM durant la Segona República i la Guerra Civil Espanyola , influenciat pel també cartellista Helios Gómez . En 1939 es va exiliar a França i posteriorment a Mèxic i Nova York . Va treballar al costat de Salvador Dalí i Cantinflas i en Hollywood , com un altre dels grans cartellistes llibertaris , Alfons Vila "Shum" .

Va tornar a Espanya en 1973 i es va instal.lar a Porqueres (Girona). Va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat el 1989 . En l'últim llibre publicat per l'historiador Paul Preston Botxins i repressors ( 2006 ) es pot llegir en la dedicatòria " Al meu amic Carles Fontserè "(al meu amic Carles Fontserè).

En els últims anys de la seva vida es va implicar activament en la lluita per la devolució als seus antics propietaris dels Papers de Salamanca , els documents confiscats en la Guerra Civil Espanyola a diverses institucions i particulars de Catalunya pel govern franquista i que es guardaven en el Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola de Salamanca . El mateix Fontserè havia patit al final de la guerra l'espoliació de tots els cartells originals que guardava a casa seva de Barcelona i tan sols conservava 4 originals que havia rebut de donacions d'altres col · leccions. Per això va demanar públicament la devolució dels originals que es conservaven en aquest arxiu. També va ser l'autor del cartell commemoratiu de la Comissió de la Dignitat , l'organització creada per obtenir la devolució dels Papers de Salamanca .
El dia 2 gener de 2007 , Carles Fontserè va ser ingressat a l'Hospital Josep Trueta de Girona. La seva dona, Terry, va explicar que l'artista estava convalescent d'un accident domèstic que va patir a casa de Porqueres, Girona. Finalment, el 4 de gener de 2007, Carles Fontserè va morir a l'edat de 90 anys.
Tres volums autobiogràfics:
Carles Fontserè, Memòries d'un cartellista català , Portic, 1995.
Carles Fontserè, Un exiliat de tercera a París durant la segona guerra mundial , Acantilado, 2004.
Carles Fontseré, París, Méxic, Nova York memòries , Proa, 2004.
[ edita ] Bibliografia

Miguel Sarró "Mutis", Pintures de Guerra dibuixants antifeixistes a la guerra civil espanyola , 2005.
[ edita ] Enllaços externs

-Cartells de Carles Fontseré
- Article de Carles Fontseré sobre la importància dels cartells
- Video de l'homenatge pòstum a Carles Fontserè al Palau de la Generalitat de Catalunya amb les intervencions de Joan M. Tresserras, Xavier Montanyà, Toni Strubell, Daniel Giralt-Miracle, Terry Broch, vídua de Fontserè i Josep-Lluís Carod-Rovira. Actuació musical de Sisa i Pascal Comelade.

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció