CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Carta de l’Assemblea dels Moviments Socials. Conferència Mundial dels Pobles sobre el Canvi Climàtic

Divendres, 30 abril, 2010

Cochabamba 21 d'Abril de 2010.

Els moviments, xarxes i organitzacions socials reunits en l'Assemblea dels Moviments Socials realitzada a Cochabamba, en el marc de la Conferència Mundial dels Pobles sobre el Canvi Climàtic, saludem la iniciativa del company president Evo Morales Ayma i responem a la convocatòria global per a enfrontar la mercantilització i privatització dels béns comuns i del propi debat sobre el canvi climàtic.

Avaluem que la qüestió del canvi climàtic és important al costat d'altres manifestacions de la crisi sistèmica global. Per a confrontar realment l'ofensiva imperialista hem de frenar la militarització dels nostres territoris i la criminalització dels moviments socials, tota l'agenda neocolonial continguda en els Tractats de Lliure Comerç, el poder de les transnacionals i especialment el model del agronegoci i extractiu que promouen en la privatització de la vida i la natura.

Les resistències estan sent construïdes des de la interrelació de diverses perspectives anticapitalistes, antipatriarcals, anticolonials i antiracistes, que afirmen que aquesta crisi sistèmica no la pagaran els pobles, al mateix temps que s'avancen en les alternatives que busquen altre paradigma centrat en la igualtat, el bon viure i la sobirania dels pobles.

Aquest procés d'articulació en permanent construcció és de caràcter dinàmic, ampli, popular i descentralitzat, i procura una major concertació dels moviments socials per a enfortir les mobilitzacions populars. Des de l'Assemblea dels Moviments Socials ens vam comprometre a ampliar aquesta articulació enfortint els processos a Àsia, Àfrica, Amèrica del Nord i Europa.

Ratifiquem que un dels reptes principals és enfortir la nostra plataforma de lluites i alternatives comunes en un procés que es reforça per les regions i que procura repercutir a nivell global.

Aquest procés de l'Assemblea dels Moviments Socials interactua en una agenda que es compon de molts moments clau, entre els quals el Cim dels Pobles Enllaçant Alternatives IV a Madrid (14 a 18 de maig), el Fòrum Social dels Estats Units, el Fòrum Mesoamericà contra els Agronegocis a El Salvador (3 a 5 de juny), l'IV Fòrum Social Américas a Asunción (11 a 15 d'agost), el 21 de setembre com dia mundial contra les plantacions i el Dia d'Acció Global contra Monsanto (16 d'octubre), l'IV Fòrum Social Mundial de les Migracions a Equador (octubre), l'acte de la Tercera Acció Internacional de la Marxa Mundial de les Dones a Congo (14 a 17 d'octubre) i el procés de mobilització cap a Cancún on es realitzarà la COP 16. En aquest procés vam avaluar a més realitzar en aquest mes d'octubre una setmana d'acció directa global per la justícia climàtica, unificant les lluites com s'ha vingut fent des dels moviments que resisteixen la privatització i mercantilització de l'aigua en el "Octubre Blau".

Vam apostar que l'Assemblea dels Moviments Socials continuï sent un espai dinàmic i articulador dels nostres processos i accions, i actuï com altra eina per a coordinar les nostres lluites.

Esperem que els resultats d'aquesta conferència a Cochabamba enforteixin la mobilització i resistència, principalment el Referèndum Mundial sobre el Canvi Climàtic -que hem de promoure, impulsar, debatre i articular en els nostres moviments- com part important d'aquest procés de conscientització cap a Cancún, així com el Tribunal dels Pobles sobre Deute Ecològic i Justícia Climàtica.

Cridem als moviments socials del continent i del món a impulsar una àmplia mobilització unitària i popular per a exigir canvis, denunciant als responsables que impulsen les falses solucions a la crisi sistèmica -incloent la crisi climàtica.