CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Carta oberta a la ciutadania europea per l’anul·lació de les sentències franquistes

Dimarts, 23 març, 2010

Han transcorregut més de setanta anys des de la guerra civil i diversos anys des de la recomanació que el Consell d'Europa va fer al Govern Espanyol perquè adoptés les mesures necessàries que permetessin resoldre amb justícia aquesta etapa de la història espanyola.

Lamentablement, tot el que el Govern ha estat capaç de generar és una llei indecent que no resol cap de les demandes de veritat i justícia que exigeix la societat espanyola. En el context, dels Actes d'Obertura de la celebració dels “100 anys de l'anarcosindicalisme” organitzats a l'Ateneu de Madrid el passat 14 de gener de 2010 per la Confederació General del Treball (CGT), es va fer lectura pública de la Carta Oberta a la Ciutadania Europea “Per l'anul·lació dels judicis del franquisme”, com una crida a la societat per a aconseguir la restauració de la dignitat de totes les víctimes del franquisme que van sofrir condemnes injustes i sumaríssimes mitjançant l'anul·lació de totes les sentències dictades pels tribunals feixistes durant el règim franquista.

Adjuntem aquesta Carta Oberta perquè t'adhereixis i firmis personalment i la difonguis entre la teva Associació, Organització… Per a això, pots remetre el teu nom, professió, localitat al correu cgt@memorialibertaria.org

L'objectiu és fer arribar a les Institucions Europees el sentir de la societat espanyola reclamant una Comissió de la Veritat i una justa anul·lació de les condemnes produïdes durant el règim franquista.

Charo Arroyo, Coordinadora Comissió Memòria Llibertària CGT


Carta oberta a la ciutadania europea

PER L'ANUL·LACIÓ DELS JUDICIS DEL FRANQUISME

Depassats ja els 70 anys del final de la guerra civil, i quan la nova Espanya assumeix la presidència de la Unió Europea, l'autèntica realitat, més enllà de la retòrica oficial, revela l'existència d'una injustícia històrica que revolta la consciència de qualsevol demòcrata: la vigència activa en la jurisprudència espanyola de les sentències dictades pels tribunals de la dictadura franquista.

La barbàrie del franquisme, l'únic règim d'ideologia nazifeixista que va assolir sobreviure a les dictadures totalitàries de Hitler i Mussolini, perdura de forma macabra en l'Espanya del segle XXI personificada en aquests milers de víctimes, totes elles combatents per la llibertat en moments de tenebres, la memòria de les quals encara no ha estat plenament rehabilitada per les institucions d'un Estat que es pretén democràtic.

I això és així perquè l'anomenada Llei de Memòria Històrica aprovada l'any 2007 pel parlament espanyol equival, per omissió i en última instància, a una llei de de punt final des del moment que renuncia a anul·lar, amb totes les conseqüències que en dret cap, les sentències dictades pels tribunals d'aquella dictadura genocida. Sentències judicials injustes, arbitraries i criminals que van servir per a empresonar, torturar i assassinar impune i legalment als heroics opositors al règim de Franco.

Aquí i ara, en el precís moment que Europa busca una destinació democràtica comuna i solidari, no pot admetre's l'existència d'una aberració jurídica que en la pràctica de la vida quotidiana espanyola significa validar una ideologia i cultura totalitària en el corpus jurídic vigent.

Fa ara tres anys que el Consell d'Europa va aprovar per unanimitat una resolució recomanant al govern espanyol adoptar totes les mesures necessàries per a liquidar d'arrel aquesta xacra que ens retrotrau als temps de la impunitat. Però fins a la data l'única resposta de les autoritats ha estat aquesta maquillada i desmemoriada llei que, a més d'equiparar a les víctimes mortes per la llibertat amb les del bàndol franquista, ha servit per a consolidar la renúncia a l'anul·lació dels processos dels tribunals repressius de la dictadura.

Per tot això, nosaltres, membres del poble europeu, honestament convençuts de la imperiosa necessitat d'acabar amb aquests vestigis nazifeixistes en la naixent Europa democràtica, fem una crida a tota la ciutadania i als seus legítims representants perquè pressionin i exigeixin als governants espanyols l'eliminació total d'aquesta injustícia històrica que signifiquen les sentències de la dictadura i procedeixin a la reparació moral, jurídica i material dels “desapareguts” del franquisme que encara romanen llençats en les cunetes de les carreteres i en fosses clandestines. Persones totes elles, homes i dones de plural condició, que van tenir la dignitat i el valor de ser els primers europeus a combatre al totalitarisme per a llaurar un món millor.