CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Carta oberta a la ciutadania europea per l’anul·lació dels judicis del franquisme

Dilluns, 8 març, 2010

Depassats ja els 70 anys del final de la guerra civil, i quan la nova Espanya assumeix la presidència de la Unió Europea, l'autèntica realitat, més enllà de la retòrica oficial, revela l'existència d'una injustícia històrica que revolta la consciència de qualsevol demòcrata: la vigència activa en la jurisprudència espanyola de les sentències dictades pels tribunals de la dictadura franquista.

La barbàrie del franquisme, l'únic règim d'ideologia nazifeixista que va assolir sobreviure a les dictadures totalitàries d'Hitler i Mussolini, perdura de forma macabra en l'Espanya del segle XXI personificada en aquests milers de víctimes, totes elles combatents per la llibertat en moments de tenebres, la memòria de les quals encara no ha estat plenament rehabilitada per les institucions d'un Estat que es pretén democràtic.

I això és així perquè l'anomenada Llei de Memòria Històrica aprovada el 2008 pel parlament espanyol equival, per omissió i en última instància, a una llei de de punt final des del moment que renuncia a anul·lar, amb totes les conseqüències que en dret cap, les sentències dictades pels tribunals d'aquella dictadura genocida. Sentències judicials injustes, arbitraries i criminals que van servir per a empresonar, torturar i assassinar impune i legalment als heroics opositors al règim de Franco.

Aquí i ara, en el precís moment que Europa busca una destinació democràtica comuna i solidari, no pot admetre's l'existència d'una aberració jurídica que en la pràctica de la vida quotidiana espanyola significa validar una ideologia i cultura totalitària en el corpus jurídic vigent.

Fa ara tres anys que el Consell d'Europa va aprovar per unanimitat una resolució recomanant al govern espanyol adoptar totes les mesures necessàries per a liquidar d'arrel aquesta xacra que ens retrotrau als temps de la impunitat. Però fins a la data l'única resposta de les autoritats ha estat aquesta maquillada i desmemoriada llei que, a més d'equiparar a les víctimes mortes per la llibertat amb les del bàndol franquista, ha servit per a consolidar la renúncia a l'anul·lació dels processos dels tribunals repressius de la dictadura.

Per tot això, nosaltres, membres del poble europeu, honestament convençuts de la imperiosa necessitat d'acabar amb aquests vestigis nazifeixistes en la naixent Europa democràtica, fem una crida a tota la ciutadania i als seus legítims representants perquè pressionin i exigeixin als governants espanyols l'eliminació total d'aquesta injustícia històrica que signifiquen les sentències de la dictadura i procedeixin a la reparació moral, jurídica i material dels “desapareguts” del franquisme que encara romanen llençats en les cunetes de les carreteres i en fosses clandestines. Persones totes elles, homes i dones de plural condició, que van tenir la dignitat i el valor de ser els primers europeus a combatre al totalitarisme per a llaurar un món millor.

Comissió de Memòria Llibertària de la CGT

>>> L'objectiu és fer arribar a les Institucions Europees el sentir de la
societat reclamant una Comissió de la Veritat i una justa
anul·lació de les condemnes produïdes durant el règim franquista.

>>> Podeu fer arribar les vostres signatures a: cgt@memorialibertaria.org