Carta oberta al gerent de justícia de Barcelona ciutat
CARTA OBERTA AL GERENT DE JUSTÍCIA DE BARCELONA CIUTAT
Sr. García, ens comuniquem amb vostè mitjançant aquesta “Carta oberta i pública” perquè és la via que utilitza el Departament de Justícia amb la “nota informativa” publicada a la intranet el passat 6-11-2014.
Ens vam conèixer el 5-11-2014, a la Inspecció de Treball, com a conseqüència de la DENÚNCIA de CGT, per incompliment de la normativa específica en feines de manipulació d'AMIANT. Allà van poder comprovar el consens de TOTS els representants dels treballadors.
Ja fa una setmana, però encara no tenim cap notícia directa de com aplicareu el Requeriment de la Inspecció. En particular, sabem que esteu donant informació només a una part dels treballadors, parcial i incorrecta. Per tant, INCOMPLIU el mandat d'audiència prèvia dels delegats
sindicals, per tal d'evitar aquesta situació. Esteu realitzant cates sense comunicar-nos les mesures de prevenció que apliqueu, alhora que INCOMPLIU la legalitat donant informació verbal, esbiaixada i variable.
El Requeriment que us va fer la Inspecció de Treball confirma la manca d'informació de riscos i mesures preventives, que van reclamar més de 200 treballadors del Palau de Justícia, amb les seves signatures, i que s'inclou a la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals i tota la normativa que la desenvolupa.
En la vostra “nota informativa” del 6-11-2014 a la intranet, dieu:
“... l'empresa encarregada de l'obra ha elaborat un pla de treball en què s'han previst les mesures per garantir la seguretat i la salut dels treballadors que han de realitzar l'obra i manipular els baixants, així com la de les persones que treballen a les dependències del Palau de Justícia. El pla recull totes les mesures de prevenció que cal adoptar, tant per protegir els treballadors que realitzen les obres com per protegir les persones que treballen a l'edifici i la població que envolta el lloc on es fan.”
Us convidem a llegir a aquest document de 216 pàg., tal com proposeu a tots els treballadors del Palau.
NO conté les comunicacions dels riscos ni les mesures de seguretat específiques per als treballadors aliens a les obres, tal com dicta la normativa relativa a feines amb amiant.
La Diligència de la Inspecció Laboral de la reunió del 5-11-2014 us obliga:
“... se informará por escrito a todos los trabajadores que puedan verse afectados por los riesgos derivados de dichos trabajos y las medidas de seguridad que deben adoptar, garantizandoparticipación y consulta de los delegados de prevención. Así mismo, se garantizará en todo momento la seguridad y salud de todos los trabajadores que puedan verse expuestos a los riesgos de exposición por inhalación de fibras de amianto, cumpliendo con la Ley 31/95 y sus reglamentos
de desarrollo.”
En compliment d’aquesta normativa, i del propi Requeriment, heu de CONSULTAR PRÈVIAMENT els representants dels treballadors TOTES LES DECISIONS que prengueu a partir d'ara, per tal de poder confirmar que apliqueu la legalitat i poder vetllar per la seguretat i la salut de tots.
També haureu d'acreditar el pèrit expert en desamiantat del Col·lectiu Ronda que hem contractat per fer el seguiment de les obres, tal com es va acordar a la reunió.
Reiterem la nostra voluntat de compartir amb la resta de delegats sindicals els resultats dels seus informes i l'oferta de poder estar presents en les seves visites.
Barcelona, 11 de novembre de 2014.
Secció Sindical de Justícia de Barcelona CGT
cgtjusticiabcn@cgtcatalunya.cat
CARTA OBERTA AL GERENT DE JUSTÍCIA DE BARCELONA CIUTAT
Sr. García, ens comuniquem amb vostè per aquest sistema de “Carta oberta i pública” perquè és la via que utilitza vostè amb la “nota informativa” publicada a la intranet el 6-11-2014.
Ens vam conèixer, per primer cop, a la Inspecció de Treball, com a conseqüència
de la denúncia de CGT i del consens de tots els representants dels
treballadors, per incompliment de la normativa específica en feines de
manipulació d'AMIANT.
El requeriment que els va fer la Inspecció de Treball confirma la manca
d'informació que van reclamar més de 200 treballadors del Palau de Justícia, amb
les seves signatures, i que s'inclou a la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals i tota la normativa que la desenvolupa.
Recordi que haurà de CONSULTAR PRÈVIAMENT els representants dels
treballadors TOTES LES DECISIONS que prenguin a partir d'ara, per tal
de poder confirmar que compleixen la legalitat i poder vetllar per la
seguretat i la salut de tots.
Artículo 33: Consulta a los trabajadores
El empresario deberá consultar a los trabajadores, con la debida antelación, la adopción de las decisiones relativas a:
– La adecuación de las condiciones de trabajo y el impacto de los factores ambientales en el trabajo.
– La organización y desarrollo de las actividades de protección de la salud y prevención de los riesgos profesionales en la empresa.
– Cualquier otra acción que pueda tener efectos sustanciales sobre la seguridad y la salud de los trabajadores.
D'altra banda, en la seva “nota informativa” del 6-11-2014 a la intranet, vostè diu:
“... l'empresa encarregada de l'obra a elaborat un pla de treball en què s'han previst les mesures per garantir la seguretat i la salut dels treballadors que han de realitzar l'obra i manipular els baixants, així com la de les persones que treballen a les dependències del Palau de Justícia.
El pla recull totes les mesures de prevenció que cal adoptar, tant per protegir els treballadors que realitzen les obres com per protegir les persones que treballen a l'edifici i la població que envolta el lloc on es fan.”
El convidem a llegir a aquest document de 216 pàg., tal com proposa
vostè a tots els treballadors del Palau. Per tal que no hagi de perdre el temps, aquí
té el que diu el “Plan de trabajo específico de trabajo de retirada de materiales con contenido en amianto” de la empresa IDES (Ibérica de Desamiantados, S.A.), dins del “Pla de Seguretat i Salut”. És evident que no conté les comunicacions dels riscos ni les mesures de seguretat específiques per als treballadors aliens a les obres, tal com dicta la normativa.
Pàg. 24:
Ibérica de Desamiantados (IDES), empresa registrada en el registro RERA 21/AB/03, realiza el siguiente Plan de Trabajo con el fin de dar cumplimiento con el Real Decreto 396/2006, de 31 de marzo, por el que se establecen las disposiciones mínimas de seguridad y salud aplicables a los trabajos con riesgo de exposición al amianto.
El fin último de este documento es el asegurar una adecuada protección de la salud de nuestros trabajadores en el desarrollo de sus actividades laborales, conforme a los requisitos legales vigentes y a las políticas de prevención, calidad y medioambientales, determinándose y estableciéndose para ello los medios humanos, materiales y organizativos necesarios para su correcta consecución.
Pàg. 26:
1- Delimitación y señalización:
El inicio de los trabajos comienza con la delimitación y la señalización de la obra: todas las zonas de trabajo con exposición al amianto deberán ser delimitadas y señalizadas con paneles y señales, de acuerdo con la normativa de señalización de seguridad y salud en el trabajo (Real Decreto 485/1997, sobre disposiciones mínimas en materia de señalización de seguridad y salud en el trabajo).
Las zonas de trabajo no serán accesibles a personal ajeno a la obra, y se señalizarán del siguiente modo:
- “Prohibido el paso. Riesgo de inhalación de fibras de amianto. No permanecer en esta zona si el trabajo no lo requiere”
- “Prohibido comer, beber o fumar” Las zonas de trabajo serán balizadas. Se establecerá una zona de acopio de residuos e instalación de la
unidad de descontaminación, en un espacio libre y suficiente que será delimitado.
2- Instalación de vestuarios y unidad de descontaminación
Una vez delimitada la zona de trabajo se procederá a la instalación de la unidad de descontaminación. El cliente proveerá de una toma de agua y una toma de luz para su instalación. En el caso de que no hubiera se utilizará un depósito de agua de 200 litros y un equipo eléctrico autónomo a tal fin, equipos que van
siempre en la unidad de descontaminación.
La unidad de descontaminación se emplazará en la azotea, se utilizará un módulo de 3x1 desmontable para poder acceder con él al interior de la edificación.
De igual modo, la zona de acopio del residuo ya retractilado y plastificado se realizará en la azotea,en una zona balizada y señalizada con riesgo a exposición de amianto.
Pàg. 28:
Medidas específicas para evitar la exposición a personas próximas a los trabajos:
- Se trabajará utilizando sistemas de humectación con el fin de evitar la dispersión de fibras, especialmente cuándo se tenga que mover materiales de fibrocemento.
- Las zonas de trabajo estarán balizadas, ampliamente delimitadas y señalizadas con el fin de tener suficiente espacio y distancia entre zonas de trabajo. Además, durante el desarrollo de los trabajos no habrá otros contratistas dentro de la zona de trabajo.
- En el caso de que personal ajeno a Iberica de Desamiantados quiera acceder a las zonas de trabajo,deberán estar correctamente protegidos con EPI’s: buzos categoría 5,6, máscara respiratoria tipo HPP3,
como mínimo.
- En caso de rotura accidental de materiales de fibrocemento que puedan generar fibras, se aspirarán con aspirador homologado las zonas de impacto.
- También se aspirarán aquellas estructuras o materiales en contacto con los equipos de fibrocemento.
- Los medios auxiliares, en este caso no disponemos ni de plataformas ni de manitou, serán protegidos con con film de polietileno flexible y resistente, de 46 gr/m2 y 0.05 mm de espesor, para evitar su contaminación y una vez finalizados los trabajos este será retirado y tratado como material contaminado.
- Finalizados los trabajos de desmontaje de material con amianto, la zona será aspirada, con un aspirador de filtro absoluto modelo Karcher NT 361 Eco H/ NT 561 Eco H cuyas características técnicas adjuntamos en el anexo 13.2 del plan de trabajo con riesgo de amianto.
Antes del inicio de los trabajos no deberá haber personal ajeno en la obra, en esa zona de trabajo. En la zona donde se encuentra el material, no podrán acceder otros contratistas hasta que los trabajos de retirada de material con amianto estén totalmente finalizados .
Barcelona, 7 de novembre de 2014.
Secció Sindical de Justícia de Barcelona – CGT
Informació per al personal afectat per les obres de substitució de la xarxa de sanejaments pluvials al Palau de justícia BCN omitint risc amiant:
OBRES AMB AMIANT? NOMÉS SI ES COMPLEIX LA LEGALITAT!
El passat 20 d’octubre es van presentar 201 signatures de treballadors del Palau de Justícia, exigint el compliment de la legalitat vigent en les tasques de retirada d’amiant que es porten a terme dins de l’obra de remodelació de l’edifici.
Davant la manca d’informació dels riscos i mesures preventives preceptives per als treballadors aliens a les obres (funcionaris de Justícia, Correus, Neteja, Mossos d’Esquadra, Fiscalia, Col·legis d’Advocats i Procuradors, etc.), el dimecres 22 d’octubre el sindicat CGT va presentar una denúncia a la Inspecció de Treball, sol·licitant l’aturada immediata de les obres de retirada d’amiant sense complir els protocols legals, per manca de mesures de seguretat i imminent i greu risc per a la nostra salut.
Dimecres 5 de novembre hem estat citats per l’Inspector Laboral: CGT (com a sindicat denunciant), la resta de representants dels treballadors (CCOO, UGT, STAJ, CSIF,JyP), la Gerència Territorial de Justícia de Barcelona ciutat i L’Hospitalet de Llobregat (com a empresa denunciada), Arquitecte i Servei de Prevenció de Justícia.
Tots els representants sindicals hem reiterat:
- L’exigència del compliment de la normativa aplicable al cas, que inclou, entre d’altres, la preceptiva informació personal dels riscos i mesures de protecció específiques per a treballadors amb possible exposició a l’amiant, però aliens a les obres.
- La garantia per escrit de que es pot entrar a treballar a les oficines després dels treballs de desamiantat. (Fins ara, l’única comunicació ha estat verbal: no hi ha riscos, podeu entrar a treballar, tot i que les analítiques de l’ambient triguen alguns dies...). En tot cas, demanem que les tasques que comporten manipulació d’amiant es facin en divendres a la tarda, per tal de tenir els resultats de les anàlisis abans que la plantilla hagi d’entrar, o bé, el trasllat dels treballadors a d’altres dependències fins que no es rebin els resultats.
- En particular, els delegats de prevenció de riscos han denunciat que no es va complir el compromís que la Gerència va fer davant la Inspecció Laboral, d’avisar-los del moment en què es farien les primeres tasques de desamiantat, perquè poguessin estar presents i comprovar que es complien els protocols. Això no es pot tornar a repetir.
Després de gairebé 3 hores de reunió, l’Inspector insta a la Gerència (i, per tant, al Departament de Justícia) a complir la normativa i s’arriben als següents compromisos per part del Gerent:
- Resposta per escrit a totes les demandes d’informació expressades fins ara pels sindicats i els treballadors.
- Informació dels riscos per possible exposició a l’amiant i de les mesures de prevenció específiques, a tots els treballadors afectats.
- Vetllar per la correcta senyalització de les obres amb amiant, de forma que cap persona pugui accedir a les zones afectades sense la protecció obligatòria.
En particular, els representants del sindicat CGT:
- Hem assistit a la reunió amb un assessor del Col·lectiu Ronda (advocat i Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals, especialitzat en amiant).
- Hem demanat, i la Gerència s’ha compromès, l'acreditació per entrar al nostre Tècnic en desamiantat que farà un informe específic per comprovar si l’empresa manipuladora d’amiant realitza les seves tasques dins dels protocols legals. Oferim a la resta de sindicats que puguin estar presents durant les visites d’aquest pèrit i compartirem els resultats del seu informe amb tots ells. Abans de la reunió d’avui, aquest mateix expert ens ha confirmat que els resultats de les primeres analítiques han estat correctes, tot i que ha trobat manca de documentació i algunes “irregularitats” que estudiarem.
Recordeu que aquestes obres es duran a terme a tot el Palau, en diferents moments, durant els propers mesos.
AIXÒ ENS AFECTA A TOTES!
Per això, us animem a participar a l’Assemblea convocada avui dijous 6 de novembre a les 14h, per tal de poder garantir millor la nostra seguretat i salut. Us esperem!
Secció Sindical CGT de Justícia de Barcelona
Més informació:
- TWITTER CGT ADM. ESTAT I SEG. SOCIAL