CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Catalunya al capdavant de les denúncies de casos de tortura i maltractaments

Dimecres, 23 maig, 2007

La Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura ha presentat l’Informe 2006 sobre la Tortura a l’Estat espanyol que des de fa tres anys elabora anualment. L’estudi conclou que un mínim de 610 persones van denunciar haver estat objecte de tortura o maltractaments en un total de 210 casos tot i que ressenyen no saber, però, "quin percentatge representen les denúncies recollides en aquest informe sobre el total del casos reals que es poden haver donat" una quantitat que maginen "més elevada".

Catalunya, que va enregistrar 55 casos, ha estat protagonista d’un espectacular creixement -un 87%-, passant de 77 a 144 denunciants. La ciutat de Barcelona, segons l’estudi, s’ha erigit en el gran catalitzador de l’augment de denunciants al territori català l’any 2006 amb 129 dels 144.

La Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura recalca que els moviments socials i les protestes socials són els grups que més denúncies han presentat amb un 30,5% d’aquestes, seguides d’aquells relacionats amb els migrants, un 17,9%, i els moviments sindicals (13,4%). En matèria de denunciats, l’estudi constata que “pràcticament totes les policies i cossos funcionarials de seguretat han rebut denúncies per tortures i/o maltractaments”, és el Cos Nacional de la Policia ­amb un total de 270 denúnices- el que ocupa el primer lloc.

L’Informe 2006 sobre la Tortura a l’Estat Espanyol també remarca la importància de l’aplicació “del Protocol Facultatiu contra la Tortura esdevingui un instrument eficaç, cosa que només serà possible si és la Societat Civil l’encarregada de vetllar pel seu compliment”.

Per consultar l'informe:
http://www.prevenciontortura.org/spip/documents/2006-InformeCPT.pdf