CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Catalunya, líder mundial en la privatització de l’aigua

Divendres, 27 març, 2015
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

La gestió privada de l’aigua afecta a prop del 82,8% de la població catalana; el 74,3% monopoli en mans d’AGBAR.

La gestió privada és, de mitjana, un 25% més cara i es concentra en les zones urbanes, on el negoci està garantit. A l’Àrea Metropolitana de Barcelona la diferència és del 91%.

Catalunya és la regió líder mundial en gestió privada de l’aigua. La presència d’empreses que gestionen aquest servei suposa que a dia d’avui el 82,8% de la població estigui abastida per algun tipus de gestió privada, ja sigui amb concessió a un operador privat o a través d’una empresa mixta.

Les dades, disponibles en el nou mapa interactiu que presenta Aigua és Vida, en la qual participa Ecologistes en Acció, a la nova web, reflecteixen també com el sector privat es mou únicament amb interès mercantil: així, trobem que els municipis que tenen una gestió privada de l’aigua són només el 46% del total, evidenciant la concentració d’aquesta forma de gestió en les grans zones urbanes, on els beneficis estan garantits, i fugint de les zones rurals, on el retorn de la inversió és més arriscat.

Pel que fa a les empreses privades que operen en la gestió de l’aigua, ens trobem amb una presència pràcticament en règim de monopoli d’AGBAR, que, sota diferents noms i marques comercials, abasteix al 74,3% de la població de Catalunya. Aqualia, el segon operador privat, abasteix al 5,5% del població, i només el 17,2% manté una gestió pública.

Els estudis fets per Aigua és Vida es sumen a l’evidència que la gestió privada és més cara que la pública. A través d’un mapa interactiu de preus per metre cúbic fet a partir de les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua es posa de manifest com la incorporació de costos al rebut que res tenen a veure amb la gestió del servei té un impacte directe en les tarifes que paguem la ciutadania, produint-se de mitjana un encariment del 25%.

Cal destacar l‘espectacular diferència de preu entre el que paga la ciutadania de l’Àrea Metropolitana de Barcelona abastida per la Societat d’Economia Mixta (o SEM: 70% AGBAR, 15% La Caixa i 15% pública) i l’abastida per empreses públiques en la mateixa regió. Així, mentre que els primers paguen de mitjana 1,82 €/m3, els municipis veïns que tenen gestió pública paguen de mitjana 0,95€/m3. Així, la irregular prestació del servei que està fent la SEM està suposant un sobrecost inncessari i injust del 91,6% en les factures de l’aigua.

La nova web i els mapes interactius formen part de la campanya de remunicipalització que porta a terme Aigua és Vida i amb la que pretén buscar suport ciutadà i polític a les seves demandes.

Ecologistes en Acció - Catalunya

http://www.ecologistasenaccion.org/article29712.html

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció