CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CCOO i UGT signen la pau social i la moderació salarial per tres anys

Dimecres, 10 febrer, 2010

El pacte trasllada al sector privat l'acord dels empleats públics: retallada salarial, pau social i pèrdua de drets en canvi de majors privilegis per a la burocràcia de CCOO i UGT. Sindicats i patronal es comprometen a reformar la negociació col·lectiva en sis mesos.


L'acord recomana fixar en els convenis "volums de contractació temporal".

El pacte salarial al que van arribar ahir patronal i sindicats no només es limita a la revisió anual dels sous per als pròxims tres anys. El text que han signat aquesta tarda els líders de CC OO, UGT, CEOE i Cepyme recull el compromís dels agents socials a reformar la negociació col·lectiva al mig any.

Aquest és un dels canvis que més s'han reclamat en els últims mesos des de diferents àmbits i per primera vegada figura per escrit en un acord d'aquesta naturalesa. Tant els partidaris dels canvis en els models de contractació (Banc d'Espanya i CEOE, entre altres), com els sindicats reclamen canvis en la negociació col·lectiva. L'objectiu serà fer-la més "flexible".

De fet, en les últimes setmanes s'han llançat diverses propostes per a portar a terme els canvis. Així Ignacio Fernández Toxo, secretari general de CCOO, va parlar a mitjan gener d'eliminar l'àmbit provincial de la negociació, el que la simplificaria al deixar-la només en dos àmbits: el sectorial i el d'empresa.

Per la seva banda, és probable que CEOE acudeixi a aquesta negociació amb una de les seves reclamacions històriques: acabar amb el principi de ultraactivitat, és a dir que els convenis no estiguin vigents més enllà del període per al qual s'han signat.

Un altre dels punts sobre la taula serà la fixació dels temes (salaris, organització interna del treball...) que s'han de negociar en cada àmbit.

A més del compromís de reforma de la negociació col·lectiva, l'acord recomana, per primera vegada, als negociadors dels convenis que fixin en els seus acords "el volum global de contractacions temporals".

Vista la facilitat amb la qual el gran nombre de contractes temporals ha permès la destrucció d'ocupació, els sindicats han vingut reclamant la seva reducció (ara el 25% dels assalariats té un contracte temporal, però abans de la crisi va arribar al 35%). De fet, aquesta va ser una de les principals demandes que van dur a la taula de negociació. La redacció d'aquest punt és bastant ambigua, però en els acords anteriors (l'últim el de 2008) no es recollia aquesta possibilitat.

L'aspecte més concret de les 24 pàgines del text és el període de vigència de l'acord, tres anys, i el percentatge de pujada salarial que es recomana per a cada exercici. Així, es parla d'un augment "per a l'any 2010 fins al 1%; per a 2011 entre el 1% i el 2%; i per a 2012 entre el 1,5% i el 2,5%". Els sindicats accepten d'aquesta forma moderar els salaris durant aquest trienni, a canvi de "mantenir i recuperar l'ocupació", segons la redacció de l'acord. No obstant això, al llarg del període de vigència de l'acord hi ha una clàusula que salvaguarda el poder adquisitiu dels assalariats durant aquest període.

Davant la difícil situació que travessen les empreses espanyoles i les seves dificultats de finançament, un altre dels consells del preacord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva 2010, 2011 i 2012 és el de "possibilitar la inaplicació dels increments salarials del conveni corresponent a aquelles empreses l'estabilitat econòmica de les quals pogués veure's danyada, com a conseqüència de tal aplicació". En tot cas, per a aplicar les clàusules de despenjament, nom amb el qual es coneix a aquesta possibilitat, s'haurà de seguir el camí que mostra el propi conveni i posar-lo en coneixement de la comissió paritària de seguiment del conveni.

Noticia extreta de Kaos en la Red:

www.kaosenlared.net/noticia/ccoo-ugt-firman-paz-social-moderacion-salarial-tres-anos

>>> En document adjunt, document presentat pel Govern: LÍNEAS DE ACTUACIÓN EN EL MERCADO DE TRABAJO PARA SU DISCUSIÓN CON LOS
INTERLOCUTORES SOCIALES EN EL MARCO DEL DIÁLOGO SOCIAL

Attached documents