CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CCOO i USO desconvoquen unilateralment la vaga a Swissport i signen un acord de pau social

Dijous, 18 juliol, 2013

MARIA SOLER / @MSOLEBES | 18/07/2013 - Setmanari Directa

La plantilla de Swissport, la segona empresa de serveis de terra de l'Aeroport del Prat, va secundar tres dies de vaga entre el 28 de juny i l'1 de juliol perquè l'empresa compleixi el conveni col·lectiu vigent. Malgrat el retard en la sortida de vols, els problemes en la gestió de l'equipatge i les coaccions i amenaces d'acomiadament, les conseqüències encara estan per arribar. Els dos sindicats majoritaris del sector a l'Estat espanyol (CCOO i USO) van signar el 6 de juliol un acord de pau social amb l'empresa de manera unilateral on desconvocaven la vaga i obrien un període de negociacions que es podria allargar indefinidament.

A l'acord, l'empresa reconeix múltiples incompliments de conveni i es compromet a deixar sense efecte els acomiadaments i expedients oberts durant la vaga. A canvi, CCOO i USO -que compten amb majoria al comitè de vaga- es comprometen a no demandar l'empresa per cap motiu relacionat amb la vaga. Ambdues parts es comprometen també a “establir un marc de pau social mentre durin les negociacions”, fet que ha sigut interpretat per UGT i CGT com un torpede a les mobilitzacions. Swissport té personal als aeroports de Madrid, València, Alacant, Almeria, Màlaga, Jerez, Fuerteventura, Lanzarote i Barcelona, on la plantilla suposa un 40% del total de 2.500 treballadores.

Una vaga per exigir el compliment del conveni col·lectiu

Les protestes de les treballadores de Swissport a Barcelona no reclamaven una millora del conveni, ni tan sols un canvi, sinó que es respectés la normativa acordada i la legislació vigent. “Els treballadors no busquen el conflicte, no demanen més del que els correspon, només volen defensar allò que és seu”, va valorar CCOO al començament d’una vaga motivada pels incompliments de nombrosos articles del conveni col·lectiu.

Així, denuncien que l'empresa fa modificacions abusives dels torns de treball i la regulació de jornades i horaris, sense respectar els descansos reglamentaris i publicant els horaris setmanalment enlloc de mensualment. Alhora denuncien que redueixen jornades laborals completes a 12 hores, alhora que es contracta personal eventual amb contractes de fins a dues hores setmanals, convertint les hores extres en una necessitat i una obligació. Per sobre de tot, però, denuncien els acomiadaments i les suspensions temporals de sou i feina, que consideren improcedents.

L'empresa saboteja la vaga

L'incompliment sistemàtic del conveni i la poca voluntat negociadora mostrada per l'empresa van alimentar la sensació d’impotència i indefensió en els sindicats, que van decidir convocar una vaga pels dies 28 i 30 de juny i 1, 8 i 15 de juliol. La direcció va reaccionar acomiadant 3 treballadores eventuals i obrint dos expedients disciplinaria poc abans de l'inici de la vaga.

La resta de la plantilla també es va veure atacada amb incompliment per part de l'empresa de l’Estatut dels Treballadors amb l'enviament de cartes de serveis mínims a un 95% de les treballadores, en lloc del 50% pactat al sector de rampa i del 25% a verificació i coordinació. Tot i que en aquest cas la denúncia dels sindicats va acabar en victòria, Swissport va canviar d’estratègia per intentar fer cas omís de la inspecció de treball, que havia dictaminat que s’estava vulnerant el dret a vaga de la plantilla. L’empresa va optar per no informar degudament de quins serveis mínims havia de complir cadascú fins al punt d’enviar “burofax informant de l’hora d’entrada a la feina arribats el mateix dia, quasi dues hores després que comencés el torn” i després que se’ls hagués informat per telèfon de l’horari del dia següent, segons informen fonts de CCOO. Les maniobres de l'empresa van acabar amb 20 treballadores suspeses cautelarment de sou i feina durant el cap de setmana de la vaga. Finalment, les afectades van ser readmeses després de l’acord de pau social del 6 de juliol.

Tot i que la convocatòria anava dirigida a tots els treballadors que Swissport té a l’Estat, a l'aeroport del Prt és on s’ha fet més soroll i s’ha arribat a una situació més tensa. Als acomiadaments improcedents s’hi ha sumat la contractació de personal eventual i el trasllat de treballadores des d’aeroports alemanys per substituir les vaguistes, hores extres per compensar els serveis mínims i nombroses deficiències de seguretat. Els sindicats van denunciar totes les anomalies a AENA i van exigir un control d'irregularitats que asseguren“no només afecten al funcionament normal de la vaga, sinó també a la seguretat de les aeronaus”. La UGT, a més, ha presentat un demanda de “tutela dels drets fonamentals i llibertats públiques” davant la Sala de lo Social de l'Audiència Nacional contra les maniobres de Swissport.

Acord de pau social a l'espera que comencin les negociacions

El primer cap de setmana de vaga es va tancar amb vuit acomiadaments a Barcelona, Madrid i Màlaga. L’última setmana ha servit per cridar a taula la direcció de Swissport i exigir garanties per acabar amb una situació “precària i arbitrària”, que ja fa setmanes que dura. Les converses no van engegar-se fins a aconseguir la readmissió dels tots acomiadats durant la vaga, i després d’amenaçar amb una convocatòria de vaga indefinida.

La reivindicació va ser feta tots els sindicats, però l’acord unilateral ha deixat fora dos dels principals representants a Barcelona: UGT i CGT. Malgrat que encara poden ser convidats a participar en les negociacions, els sindicats exclosos denuncien que el pacte permet a l’empresa allargar indefinidament el període de negociacions, mentre que amb la vaga es pretenia, principalment, denunciar que l’empresa ni tan sols complia el que ja estava negociat. L'acord, a més, inclou un compromís de mantenir la pau social, i deixa encara més indefensa, denuncien UGT i CGT, la capacitat de la plantilla de participar en el procés.

* Publicat al web del setmanari Directa.

http://directa.cat/noticia/ccoo-uso-desconvoquen-unilateralment-vaga-swissport-signen-un-acord-pau-social-amb-lempresa