CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Celebrada a Madrid una trobada de dones de CGT dedicada a formació

Dilluns, 4 juny, 2007

Els passats 26 i 27 de maig es va celebrar a Madrid, en l'Alberg de San Fermín, una nova trobada de dones de CGT, dedicada en aquest cas gairebé en exclusiva a la formació. Ens vam reunir dones de CGT de tot l'Estat amb la finalitat d'una banda de fer balanç del treball realitzat fins al moment i amb el propòsit de preparar la pròxima trobada que coincidirà amb l'homenatge que es farà a Mujeres Libres (MMLL)-Dones Lliures el pròxim 20 d'Octubre a Saragossa.

La trobada es va centrar en dues jornades de formació. D'una banda, coincidint amb la dedicatòria realitzada el 8 de Març a Dones Lliures i amb l'homenatge que s'efectuarà el pròxim 20 d'octubre, la jornada va versar sobre Dones Lliures, i per altra banda, sobre formació entorn de la Llei Orgànica 3/2007 de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

Vam tenir la sort que participés com ponent en la sessió de Dones Lliures Ana Carrera Modrego, antiga component de Mujeres Libertarias de Saragossa. Ana ens va fer un repàs per aquelles dones llibertàries que van ser inspiració i precedent de Mujeres Libres-Dones Lliures, per a després ficar-nos de ple en la constitució de l'agrupació. Les seves fundadores, Lucía Sánchez Saornil, Amparo Poch Gascón i Mercedes Comaposada, així com moltes altres companyes que van prendre consciència de la situació de la dona obrera assumint la lluita per l'emancipació de la triple esclavitud: de la ignorància, de la submissió sexual i de subjecte reproductor.

Es va destacar en tot moment la importància de la cultura, que impregnava el moviment llibertari, i de com les dones van assumir que aquesta era clau en la seva lluita pels seus drets. Van crear la revista "Mujeres Libres" per a divulgar els seus ensenyaments i les seves accions i van mantenir en tot moment la seva independència i autonomia, negant-se a integrar-se dintre de l'Associació de Dones Antifeixistes.

El paper de MM.LL. en educació sexual i contracepció va ser molt revolucionari per a l'Espanya dels anys 30: advocaven per una maternitat conscient on la dona era qui decidia si desitjava tenir fills i filles i amb qui. L'exili va suposar una aturada, però aquestes dones van continuar incansables, coherents en tot moment amb la seva ideologia, arribant el seu testimoniatge i el seu llegat fins als nostres dies perquè nosaltres, les dones d'avui, no ho perdem de vista en la nostra lluita diària.

També vam tenir la inestimable presència de Paula Baeza, companya del Gabinet Jurídic Confederal, per a introduir-nos en les particularitats de l'aplicació pràctica de la llei d'igualtat recentment aprovada. Es va destacar la falta d'innovació de la llei, que ja contemplava tots els drets en altres textos legislatius, entrant de ple en l'ampliació d'alguns dels drets que ja existien. Va ressaltar la importància que tindrà la negociació col·lectiva en l'aplicació de la llei, ja que el desenvolupament i posterior exercici d'alguns dels drets continguts en la mateixa dependran de la lluita sindical.

Secretaria de la Dona
Comitè Confederal CGT

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció