CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT Catalunya reclama al Ministeri que els treballadors/es exposats/des a l’amiant es puguin jubilar anticipadament. Roda de premsa el 6 de novembre

Diumenge, 2 novembre, 2014

Reclamació de CGT Catalunya perquè els treballadors exposats a l´amiant puguin jubilar-se abans, el 6 de novembre.

Roda de premsa davant de la delegació del Govern espanyol a Barcelona (C/Mallorca, 278) el 6 de novembre a les 12h;

INTERVINDRAN:

- Treballador afectat per l´amiant
- Secció Sindical CGT Federal Mogul
- Associació d'afectats per l'amiant del Prat de Llobregat
- Secretari de Salut Laboral de CGT Catalunya
- Secretari d'Organització de CGT Catalunya

LA CGT DE CATALUNYA RECLAMA AL MINISTERI QUE ELS TREBALLADORS/ES EXPOSATS/DES A L’AMIANT ES PUGUIN JUBILAR ANTICIPADAMENT

En data 6 de novembre de 2014 la Confederació General del Treball (CGT), Comitè Confederal de l’Estat espanyol, a proposta de la plenària de sindicats de la CGT de Catalunya, interposa davant del “Ministerio de Empleo y Seguridad Social” la sol•licitud de que els i les treballadores que hagin estat exposades a l’amiant siguin reconeguts com un col•lectiu d’activitats “penoses, tòxiques, perilloses i insalubres”, i puguin jubilar-se anticipadament amb coeficients reductors especials, podent accedir a la pensió amb menor edat que la resta de treballadors/es.

Milers de treballadors/es de Catalunya han estat exposats laboralment a l’amiant, en pràcticament tots els sectors productius, però especialment en la construcció, l’automoció i ferroviaris, entre d’altres.

L’amiant és una substància altament cancerígena, que causa en períodes de 10 a 40 anys greus i letals patologies, com l’asbestosis, el càncer de pulmó o el mesotelioma. A l’Estat espanyol (principal productor d’asbest europeu als anys 1980) es calcula que ha estat la causa de 40.000 defuncions en les darreres dècades, deixant darrera seu un rastre de patiment, dolor i mort entre la classe treballadora.

Les dades oficials de la Organització Mundial de la Salut (OMS) calculen que a la propera dècada més d’un milió de treballadors/es moriran al món a causa de l’exposició laboral a l’amiant, i les fredes i terribles xifres auguren 40.000 morts només a l’Estat espanyol en els propers 20 anys.

Estem davant d’un material que ha donat milionaris beneficis a grans famílies burgeses, a empreses tan importants a Catalunya com Uralita (Cerdanyola del Vallès), Rocalla (Castelldefels), Alstom (Santa Perpètua de la Moguda) o Jurid Iberica (El Prat de Llobregat), però causant alhora milers de morts i doloroses patologies entre els seus treballadors/es. Mai els beneficis d’uns pocs havia causat tant patiment a tants, i s’havia intentat silenciar tant.

Per aquest motiu, des de la CGT de Catalunya reclamem que es reconegui la penositat i insalubritat de la feina amb exposició a l’amiant. Les raons són de justícia social: aquest col•lectiu de treballadors/es té una esperança de vida molt menor que la mitjana, pateix greus patologies cancerígenes i viu amb la por de portar dins els seus pulmons una letal substància que els pot causar en qualsevol moment greus patologies.

I per tant reclamem al “Ministerio de Empleo y Seguridad Social”, a l’empara del procediment establert al Real Decret 1698/2011, que els i les treballadores exposades a l’amiant tinguin un accés privilegiat a la jubilació, podent accedir a la pensió abans i amb pensions més altes, amb coeficients reductors especials.
El resultat seria una jubilació equiparable a la que actualment compten els miners o els estibadors portuaris.

Des de la CGT de Catalunya hem de denunciar novament que milers de treballadors/es han mort i han patit greus patologies, sense ser informats dels riscos que comportava, per unes empreses que en molts casos han tingut milionaris beneficis de l’amiant. Avui en dia més d’un centenar de sentències judicials fermes de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han determinat clarament les insalubres condicions de treball de milers de treballadors/es catalanes exposades a l’amiant, determinant l’agreujant de que aquestes empreses coneixien els riscos als que exposaven als seus treballadors/es.

Reclamem doncs assumpció de responsabilitats per part de les administracions en aquest atemptat massiu a la Salut Laboral de la classe treballadora catalana. I com a primer pas reclamem que el col•lectiu de treballadors/es exposats/des a l’amiant puguin accedir a abans la jubilació. Per justícia i per reconeixement del mal que se’ls ha causat en benefici d’uns pocs capitalistes.

Per tot l’exposat, des de la CGT presentem el 6 de novembre de 2014 la sol•licitud de que els i les treballadores que hagin estat exposades a l’amiant puguin jubilar-se anticipadament amb coeficients reductors especials, poden accedir a la pensió amb menor edat que la resta de treballadors/es

Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

Barcelona, 1 de novembre de 2014

Més informació:

- ABOUT.ME CGT CATALUNYA

- TWITTER SALUT LABORAL CGT CATALUNYA

- PÀGINA FACEBOOK SALUT LABORAL CGT CATALUNYA

Attached documents