CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT considera que la por ha fet que els treballadors acceptessin el tancament de Ceràmiques del Foix

Dimarts, 29 octubre, 2013

SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS | REDACCIÓ XarxaPenedès.cat

Aquest dies a la fàbrica de Ceràmiques del Foix a Santa Margarida i els Monjos queden només una quinzena de treballadors recollint i desmuntant totes les àrees de producció d’una empresa que havia donat feina a 260 persones. “L’ambient és depriment, ja no queda res del sentiment grupal”, retrata Javier Avilés, representant de la CGT a la companyia. Una imatge que contrasta radicalment amb la vaga indefinida que van començar el passat 10 d’octubre i que van aturar el dia 20.

La setmana passada la majoria de la plantilla (el 78%) va votar a favor de la proposta de l’empresa que comporta el tancament definitiu de la producció a la fàbrica de Santa Margarida i els Monjos. Les condicions que els treballadors han aprovat suposen acomiadar 93 persones, traslladar la producció a la fàbrica que l’empresa té a Castelló de la Plana i unes indemnitzacions pels acomiadats de 35 dies per any treballat, amb un màxim de 24 mesos.

L’única divisió de la companyia que continuarà al Penedès són les àrees d’administració, comercial i màrqueting, a més de la direcció. En total, 53 persones.

“Un error porta la proposta de l’empresa a votació”

Des de CGT consideren que va ser un error portar la proposta de tancament de l’empresa perquè la plantilla la votés: “Els tres sindicats amb representació al comitè d’empresa (UGT, CCOO i CGT) estàvem en contra de les condicions que va posar la direcció sobre la taula, i per tant no entenc que UGT i CCOO proposessin a l’assemblea que es fes un referèndum per decidir si s’acceptaven”. Per Javier Avilés, un cop poses la proposta a votació i dius que si no s’accepta l’empresa imposarà unes condicions pitjors, estàs condicionant el resultat; així que assegura que “la por va fer que acceptessin la proposta com el mal menor”.

Javier Avilés considera que el que calia era mantenir la lluita per tal d’aconseguir una altra solució, que per ell passa per mantenir la producció a Santa Margarida i els Monjos. Ara estan estudiant la possibilitat de prendre mesures jurídiques contra l’acord que firmaran CCOO i UGT amb l’empresa.

Ceràmiques del Foix fa anys que presenta pèrdues, i aquest és l’argument de Roca (empresa mare) per tancar. Però des de la CGT es pregunten on han anat a parar tots els diners que es van fer durant el boom immobiliari, quan es feien hores extres en dies festius (a principis dels anys 2000 es van arribar a fer entre 50.000 i 70.000 hores extres anuals). Subratllen que ja en els anys de bonança la companyia assegurava que tenia pèrdues. I apunten com a una possible explicació que Ceràmiques del Foix té una altra empresa filial als Estats Units que sempre ha presentat resultats negatius. El problema, diu, és que els comptes de l’empresa estan completament blindats i no es pot saber com s’han mogut els diners.

Mas acompanya Roca a obrir fàbriques al Brasil

Mentre les comarques penedesenques estan patint una desindustrialització, i com a exemple tenim Ceràmiques del Foix, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va viatjar el passat mes de juliol al Brasil. Hi va anar acompanyat d’una delegació d’empresaris que volen fer negocis a l’altra banda de l’Atlàntic.

En una visita a la planta que el grup Roca (Ceràmiques del Foix en forma part) té a Sao Paulo, Mas va assegurar que la companyia és un “exemple potent de la capacitat de les nostres empreses d’internacionalitzar-se i obrir-se al món d’una manera excel·lent”. I va afegir, també referint-se a Roca, que “moltes vegades el creixement d’empreses fora del país va acompanyat de processos de consolidació i, fins i tot, de creixement en el propi país”. Mentrestant, acabem de saber que tanca la producció a Santa Margarida i els Monjos i deixa 93 persones al carrer.

http://xarxapenedes.cat/ceramiques-del-foix/