CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT contra la “reestructuració” en el Grup Gas Natural

Dimarts, 14 octubre, 2008

“El grup Gas Natural acorda amb CC.OO i UGT, la reestructuració del grup a l'Estat espanyol en totes les seves empreses: Gas Natural Comercial, Gas Natural Servicios, Gas Natural Comercializadora, Gas Natural Informática, Gas Natural Distribución, Gas Natural Soluciones i la seva capçalera (matriu) Gas Natural SDG, S.A. El grup té 3.800 treballadors directes a Espanya i almenys 2,5 vegades més de treballadors de contrates i subcontrates que treballen per al grup”.


La reestructuració pactada entre la Direcció del Grup i els Sindicats UGT i CCOO, comporta:

- 600 treballadors directes acomiadats (amortitzats) el que representa el 16% de tota la plantilla del grup. Significarà acomiadaments (cancel·lació de contractes) en les empreses contractistes en un nombre important.

- Aquests acomiadaments es faran a través de dos mecanismes:

• Prejubilaciones a partir dels 55 anys, amb costos diferits a l'erari públic (prestacions d'atur contributiu durant dos anys + no pagament cotitzacions empresarials i del treballador durant aquests dos anys i prestacions no contributives fins a la data de jubilació real + no pagament de cotitzacions a excepció del conveni especial de la seguretat social que és més barat que aquestes cotitzacions).

• Baixes incentivades (venda de lloc de treball amb exoneració de fins a 45 dies per any amb un topall de 42 mensualitats, a pagar impostos a la Hisenda Pública).

L'Empresa designarà aquells llocs a amortitzar i serà de voluntarietat del treballador la liquidació del seu contracte o no, per mitjà de les dues modalitats.

L'altra mesura interna, suposa la recol·locació de 1.400 treballadors dels que queden en el grup a l'Estat espanyol, és a dir el 37% de la plantilla, el que comportarà canvis en la seva mobilitat funcional i en alguns casos mobilitat geogràfica, no garantint les seves condicions d'origen (totes les empreses tenen condicions laborals diferents), sinó és durant un temps de dos anys i en quantitats inferiors, perdent al tercer any tots els drets d'origen.

CGT no ha participat d'aquesta “negociació” per dues raons: la primera, que ha estat ignorada i exclosa de la negociació, a pesar de tenir una representació del 13% en tot el grup Gas Natural a Espanya. I la segona, que des del primer moment que se'ns va comunicar aquesta reestructuració, vam comunicar a la Direcció del Grup que calia abordar un Pla d'Ocupació en tot el grup per a garantir l'ocupació i de qualitat, la qualificació dels treballadors i contractar ocupació directa davant les necessitats evidents en totes les empreses del grup.

Que el grup Gas Natural, ven Responsabilitat Social i amb aquesta reestructuració no fa sinó el que tots els grups multinacionals: Destruir ocupació via jubilacions anticipades i prejubilacions. Estalviar-se centenars de milions d'euros a costa de l'erari públic (prestacions d'atur i cotitzacions a la seguretat social). Acomiadar a treballadors amb alts costos laborals i contractar plantilles noves, on els seus costos laborals són ínfims i sense drets (no cobren plus d'antiguitat, ni altres plusos que els quals surten si els tenen) i, a més la seva funcionalitat (treballs concrets) es paguen a nivells salarials molt precaris quan els seus treballs concrets són d'alta qualificació i amb alt valor afegit.

El Grup Gas Natural, en el primer semestre d'aquest any va obtenir gairebé 500 milions d'euros nets de beneficis i al juliol va tancar l'operació de compra del 100% d'Unió Fenosa per valor de 20.000 milions d'euros.

Una política de responsabilitat social, significa retornar a la societat la riquesa que es genera, no finançar-se a costa de l'erari públic i els salaris i drets dels treballadors.

I tot això en un context social a l'Estat espanyol on l'atur (destrucció d'ocupació) suposa gairebé el 12,5% de tota la població activa i més de 11 milions d'assalariats perceben 1.000 euros al mes.

És lògic pensar que ens trobem davant un comportament social no només irresponsable, sinó davant una estafa social i una transferència de riquesa pública (atur, cotitzacions socials i salaris i drets dignes) a mans privades. I per a més escarni social, ho signen els sindicats CCOO i UGT el 8 d'Octubre, quan en el carrer s'estava reivindicant el treball decent per a tots i en tot el món.

Secció Sindical Estatal de CGT del Grup Gas Natural

Dimarts 14 d'octubre de 2008