CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT contra la “reestructuració” en el Grup Gas Natural

Dimarts, 14 octubre, 2008
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

“El grup Gas Natural acorda amb CC.OO i UGT, la reestructuració del grup a l'Estat espanyol en totes les seves empreses: Gas Natural Comercial, Gas Natural Servicios, Gas Natural Comercializadora, Gas Natural Informática, Gas Natural Distribución, Gas Natural Soluciones i la seva capçalera (matriu) Gas Natural SDG, S.A. El grup té 3.800 treballadors directes a Espanya i almenys 2,5 vegades més de treballadors de contrates i subcontrates que treballen per al grup”.


La reestructuració pactada entre la Direcció del Grup i els Sindicats UGT i CCOO, comporta:

- 600 treballadors directes acomiadats (amortitzats) el que representa el 16% de tota la plantilla del grup. Significarà acomiadaments (cancel·lació de contractes) en les empreses contractistes en un nombre important.

- Aquests acomiadaments es faran a través de dos mecanismes:

• Prejubilaciones a partir dels 55 anys, amb costos diferits a l'erari públic (prestacions d'atur contributiu durant dos anys + no pagament cotitzacions empresarials i del treballador durant aquests dos anys i prestacions no contributives fins a la data de jubilació real + no pagament de cotitzacions a excepció del conveni especial de la seguretat social que és més barat que aquestes cotitzacions).

• Baixes incentivades (venda de lloc de treball amb exoneració de fins a 45 dies per any amb un topall de 42 mensualitats, a pagar impostos a la Hisenda Pública).

L'Empresa designarà aquells llocs a amortitzar i serà de voluntarietat del treballador la liquidació del seu contracte o no, per mitjà de les dues modalitats.

L'altra mesura interna, suposa la recol·locació de 1.400 treballadors dels que queden en el grup a l'Estat espanyol, és a dir el 37% de la plantilla, el que comportarà canvis en la seva mobilitat funcional i en alguns casos mobilitat geogràfica, no garantint les seves condicions d'origen (totes les empreses tenen condicions laborals diferents), sinó és durant un temps de dos anys i en quantitats inferiors, perdent al tercer any tots els drets d'origen.

CGT no ha participat d'aquesta “negociació” per dues raons: la primera, que ha estat ignorada i exclosa de la negociació, a pesar de tenir una representació del 13% en tot el grup Gas Natural a Espanya. I la segona, que des del primer moment que se'ns va comunicar aquesta reestructuració, vam comunicar a la Direcció del Grup que calia abordar un Pla d'Ocupació en tot el grup per a garantir l'ocupació i de qualitat, la qualificació dels treballadors i contractar ocupació directa davant les necessitats evidents en totes les empreses del grup.

Que el grup Gas Natural, ven Responsabilitat Social i amb aquesta reestructuració no fa sinó el que tots els grups multinacionals: Destruir ocupació via jubilacions anticipades i prejubilacions. Estalviar-se centenars de milions d'euros a costa de l'erari públic (prestacions d'atur i cotitzacions a la seguretat social). Acomiadar a treballadors amb alts costos laborals i contractar plantilles noves, on els seus costos laborals són ínfims i sense drets (no cobren plus d'antiguitat, ni altres plusos que els quals surten si els tenen) i, a més la seva funcionalitat (treballs concrets) es paguen a nivells salarials molt precaris quan els seus treballs concrets són d'alta qualificació i amb alt valor afegit.

El Grup Gas Natural, en el primer semestre d'aquest any va obtenir gairebé 500 milions d'euros nets de beneficis i al juliol va tancar l'operació de compra del 100% d'Unió Fenosa per valor de 20.000 milions d'euros.

Una política de responsabilitat social, significa retornar a la societat la riquesa que es genera, no finançar-se a costa de l'erari públic i els salaris i drets dels treballadors.

I tot això en un context social a l'Estat espanyol on l'atur (destrucció d'ocupació) suposa gairebé el 12,5% de tota la població activa i més de 11 milions d'assalariats perceben 1.000 euros al mes.

És lògic pensar que ens trobem davant un comportament social no només irresponsable, sinó davant una estafa social i una transferència de riquesa pública (atur, cotitzacions socials i salaris i drets dignes) a mans privades. I per a més escarni social, ho signen els sindicats CCOO i UGT el 8 d'Octubre, quan en el carrer s'estava reivindicant el treball decent per a tots i en tot el món.

Secció Sindical Estatal de CGT del Grup Gas Natural

Dimarts 14 d'octubre de 2008

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print