CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT contra l’ERO a ATOS Spain

Dijous, 3 juliol, 2014

Atos és una companyia internacional de serveis de tecnologies de la informació i Partner TI mundial del Comitè Olímpic Internacional (COI) i el Comitè Paralímpic Internacional (CPI).

El passat 26 de juny, Atos Spain va presentar un ERO que afecta a 5 dels 10 centres de treball que té a l'estat espanyol (curiosament, són els 5 centres que tenen Representació Legal dels Treballadors). Aquesta mesura, segons argumenten, és per causes econòmiques, organitzatives i productives.

Segons la informació presentada per la consultora CMC, l'Acomiadament Col·lectiu a Atos Spain afectarà a 181 dels 3213 treballadors de la plantilla, és a dir al 5,63% dels empleats d'Espanya. Aquest percentatge no coincideix amb el del comunicat oficial de la Direcció general que deia que "aquest procés afectarà a menys del 5% de la plantilla de Atos a Espanya".

No és aquesta la primera mesura traumàtica que la companyia ha pres en els últims anys:

- El 2010 es va aplicar un ERTO que afectava a 1043 contractes (també estaven incloses altres empreses del Grup Atos, com Infoservicios i Atos CyL) amb una suspensió màxima de 120 dies (finalment va afectar a uns 250 treballadors).

- El 2012 es va aplicar una Modificació Substancial de Condicions de Treball consistent en l'aplicació d'una reducció salarial a una part de la plantilla (se suposa que afectava a 2224 treballadors d'un total de 4066).

- El 2013 i 2014 l'empresa ha intentat sense èxit aplicar una Distribució Irregular de la Jornada.

Tant l'ERTO com la MSCT van ser signats pels sindicats CCOO i UGT. També cal esmentar que al maig d'aquest mateix any s'ha aplicat un Acomiadament Col·lectiu en una altra de les empreses del Grup Atos, concretament en Infoservicios.

No obstant això, a pesar de les causes econòmiques al·ludides, recentment s'ha fet públic que el Grup Atos adquirirà l'empresa Bull. D'igual forma, en l'any 2012 Atos Espanya va comprar l'empresa DAESA poc abans d'aplicar la MSCT també per causes econòmiques.

Per altra banda, cal afegir que en les dades econòmiques facilitades a la RLT es juga una vegada més amb l'engany i la confusió, al barrejar dades del Grup amb les pròpies de l'empresa Atos Spain. A part que les dades del 2013 encara no estan auditades i en la informació sobre el primer trimestre d'aquest any ja hi ha guanys.

L'aplicació de la MSCT ha estat un frau, com s'ha pogut comprovar mitjançant la informació obtinguda via demanda judicial a Barcelona, ja que s'han produït recuperacions salarials i fins i tot pujades a persones escollides per l'empresa, en particular, a les de nivell alt i s'han seguit pagant Bonus sense que els sindicats signants hagin pres mesures referent a això.

Finalment, resulta a tota vista incomprensible i discriminatori que durant els 3 últims mesos s'hagin executat més de 100 acomiadaments indemnitzats a 45 dies per any i 33 a partir de la reforma laboral amb els topalls legals establerts, i ara pretenguin fer un acomiadament col·lectiu amb una indemnització de "25 dies de salari brut per any de servei amb el topall màxim de 12 mensualitats".

La CGT posarà tots els mitjans al seu abast per a detenir aquesta nova agressió als treballadors.

FESIBAC-CGT

Més informació:

- WEB CGT FESIBAC

- TWITTER CGT ATOS BCN