CGT convoca vaga indefinida al port d’inflamables de Barcelona a partir del 5 de novembre
La vaga pot afectar el proveïment d’empreses químiques catalanes i de distribució de combustible. Un dels motius de la vaga indefinida és contra la externalització i el perill potencial per la població que suposa en una zona d’especial risc.
En el context d’un procés de precarització i externalització a TEPSA (empresa que realitza les tasques de càrrega i descàrrega de productes químics i inflamables al Port de Barcelona), l’empresa ha acomiadat a tres treballadors que es sumen als més de 40 dels darrers anys. Aquests acomiadaments són substituïts per una externalització a terceres empreses en condicions precàries.
La falta de formació i experiència que implica la externalització ha causat un increment dels accidents a la zona (dos incendis i dues hospitalitzacions greus, degudes a una explosió reconeguda per l’empresa com a resultat d’un error en la manipulació del personal extern). Aquests podrien haver estat molt més greus si s’haguessin produït en una de les zones principals d’emmagatzematge.
Com a resultat de la política de precarització de TEPSA, l’assemblea de treballadors i treballadores ha decidit la realització d’una vaga indefinida per torns, amb inici el proper dilluns 5 de novembre, convocada per la secció sindical de la CGT.
Fins el moment, ni l’Autoritat Portuària, ni l’Ajuntament de Barcelona, ni la Generalitat de Catalunya s’hi han pronunciat, eludint la seva responsabilitat. Tant pel que suposa en risc real per les centenars de milers de persones que viuen a prop, com per assegurar un treball digne i de qualitat en un servei públic que depèn de les seves administracions.
La plantilla està fermament determinada a aturar aquest procés i exigeix la readmissió de les persones acomiadades així com el cessament d’aquesta nefasta política.
TEPSA distribueix combustible i productes inflamables a multinacionals com MEG Global, Cepsa, Dow, Exxon, Innovyn, Shell, Ercros.
Secció Sindical de la CGT a TEPSA
30 d'octubre de 2018
CONTRA ELS ACOMIADAMENTS I CONTRA L'EXTERNALITZACIÓ DELS LLOCS DE TREBALL A TEPSA
AQUESTA PLANTA D'EMMAGATZEMATGE I REEXPEDICIÓ DE GRANELS LÍQUIDS EN EL PORT DE BARCELONA JA HA TINGUT DOS INCENDIS EL 2013 i 2014 I UN ACCIDENT GREU AMB HOSPITALITZACIÓ DE DOS TREBALLADORS.
FORMA PART DEL RD Annex I del RD 39/1997 ON ES RECULLEN AQUELLES ACTIVITATS CLASSIFICADES COM ESPECIALMENT PERILLOSES.
La Vaga indefinida ha estat votada i decidida per majoria en Assemblea convocada per la Secció Sindical de CGT el dia 25 d'octubre de 2018
L'INICI DE LA VAGA SERÀ EL PROPER 05 de NOVEMBRE
TEPSA és una empresa dedicada bàsicament a l'emmagatzematge i distribució de substàncies petrolieres, químiques i bioquímiques, que pertany a la multinacional Petrofrance i a Espanya té centres de treball en els ports de Barcelona, Tarragona, Bilbao i València.
A Barcelona, el centre de treball amb major nombre de plantilla, hi ha aproximadament 90 treballadors. La planta està treballant pràcticament al 100% de la seva capacitat i es troba en una situació d'alerta per una disminució progressiva i reiterada la seva plantilla de treballadors propis des de fa quatre anys. Derivant en una evident pèrdua de seguretat en unes instal·lacions que alberguen productes inflamables, tòxics, cancerígens, corrosius, i que precisen de treballadors propis per fer front a qualsevol incident.
De fet, el 2013 i 2014 es van produir dos incendis sufocats pels propis treballadors i sense la intervenció dels bombers i en 2014 un accident greu amb hospitalització de 2 treballadors. Aquest accident amb l'agreujant que va ser, segons indica la pròpia empresa, provocat per la negligència d'un extern. Des de llavors i fins al dia d'avui, s'han produït diversos incidents que han pogut ser esmenats gràcies a la intervenció del personal propi de Tepsa.
Es tracta d'una empresa que ha obtingut durant anys suculents beneficis i que després d'aplicar un ERO fa quatre anys, ha iniciat un procés de externalització brutal. En aquests últims anys els treballadors acomiadats en l'ERO han estat substituïts per externs. És a dir, fa quatre anys van aplicar un ERO que va suposar 40 dies de Vaga i 30 acomiadaments, seguidament van iniciar van externalitzar els treballs per poder cobrir als acomiadats i ara agreugen el procés d'externalització tirant al carrer mitjançant suposats acomiadaments objectius a tres treballadors més.
De fet, l'empresa no basa aquests últims acomiadaments en causa econòmica si no en què al·lega que els tres acomiadats no disposen de la capacitat ni els coneixements necessaris per adaptar-se al nou sistema d'automatització. Busquen realment destruir ocupació pròpia a canvi de llocs externs amb pitjors condicions i sense respecte als drets laborals recollits en Conveni.
Després de l'ERO l'empresa va començar a vendre als treballadors una nova política de pau social que lamentablement solament queda per la seva banda en paraules buides i és incongruent quant a fets. Com a exemple, es dóna la vergonyosa situació que el dissabte dia 6 d'aquest mes d'octubre l'empresa va convidar als empleats i a les seves famílies a una activitat solidària a Port Aventura, de la qual ara fa publicitat en els diaris, i el 15 d'octubre va acomiadar a tres d'aquests treballadors convidats.
L'estructura de l'empresa quant a la composició de la plantilla també resulta sorprenent ja que es dóna la típica piràmide invertida, és a dir pocs treballadors en relació amb la quantitat de personal amb altres funcions no productives.
Les empreses que durant la vaga podrien veure alterada la seva producció per falta de matèria primera i que depenen que els subministri TEPSA són entre altres: MEG Global, Cepsa, Dow, Exxon, Innovyn, Shell, Ercros, etc, subministrant a diverses empreses, especialment de la indústria química i de diversos llocs del país que es poden veure afectades per la falta de matèries primeres.
Destacar que Tepsa és una empresa amb una superfície total de la planta de 160.800 m2 i que la seva activitat depèn d'una concessió de l'Autoritat Portuària (APB), la qual és un ens públic gestionat per Ports de l'Estat. Pertany a l'Annex I del RD 39/1997 on es recullen aquelles activitats classificades com especialment perilloses. Es manipulen productes inflamables, tòxics, cancerígens, corrosius.
És a més una empresa catalogada com a operador estratègic que s'està externalitzant de manera flagrant deixant la Seguretat dels seus treballadors i la del seu entorn en mans d'un sense fi de contractes, subcontractes i externs, externalitzant gran part del maneig de 357.000 m3 de productes químics i petrolífers.
Per això des de la CGT exigim la readmissió dels acomiadats, la recuperació de tots aquells llocs de treballs que ha estat externalitzats en aquests quatre anys, i l'absolut compromís per part de l'empresa de no seguir endavant amb la xacra de l'externalització, respectant i conservant els llocs de treball propis.
En benefici i protecció de totes, dels treballadors, de la mateixa empresa, dels seus clients, de l'entorn portuari i de la pròpia ciutat de Barcelona.
CGT - Sector Mar i Ports
http://www.cgtsectormar.org/portada/huelga-indefinida-de-lxs-trabajadores-de-terminales-portuarias-s-l/