CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT crida a la mobilització per frenar l’Expedient de Regulació d’Ocupació a Roca Sanitaris

Dimecres, 23 juliol, 2008

El grup Roca, fabricant de sanitaris i ceràmica i un dels grups liders mundials en el seu sector, ha plantejat l'extinció de 398 contractes en les seves plantes de Gavà (Barcelona), Alcalá de Henares (Madrid) i Alcalá de Guadaira (Sevilla), així com en les seves oficines a Barcelona, a causa de la caiguda de les vendes provocada per la crisi immobiliària. Segons la documentació de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) presentat per Roca, la companyia atribueïx aquesta decisió a la caiguda de l'activitat en el sector immobiliari, a la disminució de les vendes, a l'increment "desbordant" dels excedents de producte acabat, a la dificultat material d'emmagatzematge i al desequilibri entre la fabricació i les vendes.


Roca va presentar l'ERO l'11 de juliol i es va iniciar el període de consultes, durant el qual els representants de l'empresa i de la plantilla tenen trenta dies per a arribar a un acord. Roca va pactar el passat mes de febrer amb UGT i CCOO les condicions d'un ERO temporal que afecta durant un any a 128 treballadors de la planta d'Alcalá de Henares. Prèviament va aplicar un altre ajustament temporal en les seves plantes de Gavà i Viladecans (Barcelona) que afecta a 14 treballadors. Els implicats en aquests dos casos s'inclouran en l'actual ERO i, per tant, les extincions de contracte passaran de ser temporals a definitives.

Les intencions de Roca amb l'ERO que vol tirar endavant suposaran la prejubilació aquest mes de 125 treballadors, 75 d'ells a Catalunya (70 de la planta de Gavà i 5 de les oficines de Barcelona), amb edats compreses entre els 55 i els 63 anys, que cobrarien el 85% del salari amb una actualització anual del 2,5% fins la jubilació als 65 anys. La resta de 273 treballadors fins arribar als 398 afectats per l'ERO, segons allò acordat entre l'empresa i CCOO-UGT, s'acollirien a prejubilacions a partir dels 55 anys si l'empresa considera que la situació de crisi econòmica es manté en els propers mesos.

El grup Roca va obtenir l'any passat un benefici net de 103,82 milions d'euros, el que suposa un descens del 21% pel que fa als 131,45 milions de 2006 que s'atribueïx a les majors despeses financers i a l'augment de les amortitzacions per les recents inversions i adquisicions. L'import net de la xifra de negoci es va situar al tancament de 2007 en 1.788,24 milions d'euros, el que representa un alça del 9,4% pel que fa a l'exercici anterior i un rècord per a la companyia. Aquest augment de les vendes es deu, en gran mesura, a l'aposta pels mercats internacionals, sobretot Marroc, Malàsia, Argentina, Brasil, Rússia, Índia i Xina.


Comunicat de la Secció Sindical de CGT a Roca davant els acomiadaments

La tendència habitual, és la de pensar que sent Roca una de les grans empreses catalanes, amb gran prestigi en tot l'Estat espanyol i amb beneficis extraordinaris, aquests han de contribuir a que les condicions laborals, socials i econòmiques de les seves empreses es vegin millorades, però desgraciadament aquesta no és la realitat, els treballadors/es de Roca pateixen cada dia en els seus llocs de treball unes condicions extremadament penoses, amb esforços físics propis de mules de càrrega, ritmes de treball bestials i tot això acompanyat en la mayoria d'ocasions per instal·lacions tercermundistes.

Per si tot això no fos suficient, des que Roca va iniciar la seva expansió internacional aproximadament a la fi de l'any 1999, i com a conseqüència de la deslocalització de produccions, la plantilla s'ha anat reduint de forma paulatina i sense tot just fer soroll. Però la voracitat de Roca no té límit, i en l'objectiu de convertir-se en la primera signatura a nivell mundial de productes sanitaris s'ha marcat l'objectiu de destruir la majoria de llocs de treball de les seves fàbriques espanyoles.

La veritat és que la pura i dura realitat de Roca consisteix en una implantació de les seves fàbriques en tot el món i principalment en països no desenvolupats on les condicions laborals, socials i econòmiques es troben a anys llum de les que disposem a Espanya. El més lamentable d'aquesta política és que per a la construcció o adquisició d'aquestes fàbriques Roca empra els beneficis obtinguts amb el dur treball durant anys dels seus treballadors i com agraïment a la seva fidelitat i entrega, a poc a poc els va deixant sense treball, davant la constant desviació de produccions.

I ara, aprofitant-se de la presumpta crisi de la construcció, Roca, amb el suport dels sindicats oficialistes (UGT i CCOO), presenta un expedient d'extinció de contractes per a 398 treballadors. Precisament per al col·lectiu més indefens, el de aquells treballadors majors de 55 anys, i en unes condicions econòmiques paupérrimes: el 85% del seu salari net, 2 anys d'atur a costa d'ajudes i subvencions públiques i al complir els 63 passen a la jubilació, perdent en el millor dels casos un 12% de l'import que els hagués correspost si es jubilessin amb l'edat ordinària.

Ens intenten vendre que aquest és el preu del mal menor, tant l'empresa com els seus còmplices, però aquest no és el camí, hem d'exigir el compliment dels acords establerts en conveni i que passen per que aquests treballadors puguin accedir a la jubilació parcial amb contracte de relleu al complir els 60 anys, amb el 100% del seu salari garantit i d'aquesta manera garantint el rejoveniment de les plantilles sense que es produeixi destrucció d'ocupació.

I això… fins a quan durarà?, fins a quan ho van a seguir permetent les institucions públiques, les autoritats polítiques i laborals? i els treballadors de Roca?

L'única realitat és que per a posar fre a aquesta deslocalització injustificada de les nostres empreses, necessitarem el suport i la lluita de la totalitat de la ciudadania de Gavá i Viladecans, perquè no ens enganyem, no és un problema reduït a Roca, Al final aquesta pèrdua de produccions repercuteix en l'economia de les localitats on l'empresa es troba situada, ja que també desapareixen els llocs de treball de les empreses auxiliars.

Pensem que existeixen motius sobrats per a mobilitzar-nos, hem de lluitar units per la garantia dels nostres llocs de treball, per la garantia de les nostres produccions, per unes condicions laborals dignes….

PERQUÈ HEM DE DEMOSTRAR-LI A ROCA QUE…. AMB ELS NOSTRES LLOCS DE TREBALL NO ES JUGA!!

PER AIXÒ ACUDEIX A LA CONCENTRACIÓ DAVANT L'AJUNTAMENT DE GAVÁ, PLAÇA BALMES S/N, EL DIJOUS 24 DE JULIOL A LES 18,00 HORES

Secció Sindical CGT-Roca

www.cgt-roca.com

Attached documents