CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT davant l’expulsió de les gitanes i gitanos romanesos a França

Dimecres, 22 setembre, 2010

Des de 2007, any que Romania va entrar a formar part de la Unió Europea, el nombre de persones romaneses d'ètnia gitana expulsades de França se situa entre els 8000 i 9000 anuals, xifra que el 2009 va suposar un terç dels deportats de França, més altre tant a Alemanya i Itàlia.

Fins a la data, aquestes operacions es portaven a terme sense que transcendissin als mitjans de comunicació, despertant tan sols l'atenció d'uns pocs col·lectius. No obstant això, a la fi de juliol de 2010, el govern de ultradreta de Nicolas Sarkozy va anunciar l'inici de les expulsions massives de gitanes i gitanos romanesos. Així, mitjançant una circular del Ministeri de l'Interior francès publicada el 5 d'agost de 2010, s'ordenava als prefectes evacuar “300 campaments o assentaments il·legals en el termini de tres mesos, concedint prioritat a aquells ocupats per gitanos”.

La novetat resideix, per tant, a concedir rang de norma a les actuacions feixistes del govern, doncs és la primera vegada des de la II Guerra Mundial que a França una minoria és atacada en el seu conjunt sobre una base “ètnica”, a pesar de ser part integrant de la ciutadania de la UE.

Aquestes mesures no són més que una part d'una ofensiva repressiva molt més àmplia, que assenyala amb el dit a comunitats i grups socials sencers, estigmatitzant a persones d'ètnia gitana, nòmades, immigrants, francesos/es naturalitzats, pares i mares de menors “delinqüents”, etc…

La propaganda del poder difon i dóna per certs falsos missatges sobre les despeses que produeixen els i les immigrants o sobre la relació de la immigració amb la delinqüència o la inseguretat, estigmatitzant a milers de persones pel seu origen, o més aviat per la seva situació econòmica, i condemnant una vegada més a les classes populars a la pobresa i l'exclusió. L'expulsió de persones d'ètnia gitana de França no és solament un acte de racisme, xenofòbia i violació dels drets humans, sinó que suposa la constatació de la construcció d'un capitalisme asimètric (l'Europa de diverses velocitats) construït a la calor de la UE on s'evidencien les desigualtats que cap país vol assumir.

La mateixa UE que aplica amb mà de ferro polítiques d'ajustament que condemnen a la pobresa a la seva ciutadania, que es mou al ritme que marca el capital i els mercats, no dubta en saltar-se a la torera la seva pròpia normativa en matèria de lliure circulació de les persones. Mentre tot just cap veu s'alça en defensa dels drets del poble gitano, la classe política europea, amb Zapatero al capdavant, desautoritza fins i tot les crítiques abocades per la comissària europea Reding cap a les mesures imposades pel govern francès.

Davant aquesta situació, reiterem la repulsa davant l'expulsió i assetjament que sofreixen les gitanes i gitanos romanesos, i davant la creixent repressió i persecució de persones immigrants, persones empobrides i classes populars justificada des del poder mitjançant el discurs de la inseguretat.

Enfront d'això, apel·lem a la solidaritat i al suport mutu entre treballadors i treballadores, sigui quina sigui la seva condició, nacionalitat o ètnia.

Per la lliure circulació de les persones

Contra l'Europa del Capital

Secretaria d'Acció Social - Secretariat Permanent de la CGT