CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT de Catalunya davant la notícia d’un preacord en l’Acord Interprofessional de Catalunya

Dimarts, 17 novembre, 2015

CGT de Catalunya davant la notícia d’un preacord en l’Acord Interprofessional de Catalunya

Com a conseqüència d’una filtració, els mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’existència d’un preacord entre els equips negociadors de CCOO, UGT i patronals d’àmbit català (Foment del Treball, Pimec i Fepime) per a una nova reedició de l’Acord Interprofessional de Catalunya.

Aquest document marca els eixos i guies d'actuació en el futur immediat tant de les patronals com dels dos sindicats abans referenciats en les negociacions de convenis sectorials o d’empresa. Aquests convenis regulen les condicions laborals de milions de treballadores i treballadors de tota Catalunya.

Com a Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya no podem fer encara una valoració global, atès que el contingut complert del document és a data d’avui secret. Com secretes han estat, un cop més, aquestes converses i negociacions que afectaran profundament a les nostres condicions de vida i de treball en els propers anys.

Les informacions filtrades permeten certificar que alguns dels eixos principals en matèria de jornada laboral i salaris aprofundeixen en les línies marcades per l’aberrant acord subscrit per les parts per al període 2011-2014, el qual considerem que va contribuïr a fer créixer la precarietat i la inestabilitat laboral que patim la classe treballadora catalana.

CCOO i UGT continuen apostant per vincular el salari de les treballadores i treballadors al concepte empresarial de "productivitat" i pacten “suprimir models salarials obsolets i determinats complements improductius”. Ras i curt, eliminar dels convenis tot complement ("obsolet") que no estigui lligat al rendiment (antiguitat,alguns plusos, etc.) i que les millores que en un moment donat es puguin aconseguir siguin volàtils i discrecionals, depenent sempre de criteris empresarials.

L’altre punt molt preocupant és l’acceptació en la flexibilització de la jornada de les treballadores i treballadors en funció dels desitjos productius de l’empresa, la bossa d’hores o la introducció de la jornada irregular com a aposta concreta en aquest acord (a diferència del de 2011) .

Treballadores i plantilles assistim, doncs, a l'establiment d'uns criteris de negociació que possibiliten més retallades en conceptes fixes i garantits (allà on encara en quedin) i a una major disposició del nostre temps lliure en mans de la maquinària productiva empresarial. Es tracta d'un nou atemptat contra tot intent de conciliació de la vida personal amb la laboral, fent que el nostre temps d'oci i familiar al llarg de l'any, passa a la tutela empresarial i els seus desitjos productius.

El panorama que ens dibuixa aquest acord no ens resulta gens sorprenent, almenys pel que fa a la part empresarial, doncs no fa més que aprofundir en el catàleg del seu ideari de reivindicacions de sempre. Sí que no deixa de sobtar-nos la facilitat amb la qual és assumit pels sindicats signants com a eix de negociació i acord.

A efectes pràctics, a les taules de negociació, els afiliats i afiliades de la CGT de Catalunya tornarem a trobar-nos amb un model sindical que la majoria de vegades costa de distingir dels representants patronals. I a efectes pràctics, tornarem a oferir tota la resistència possible a aquest model, responsable de tants retrocessos concertats a esquenes del conjunt de la ciutadania.

Fem una crida a la població treballadora catalana a plantar cara a tots aquests retrocessos, i a unir-se allà on es defenssin amb intensitat i llibertat els seus drets i la seva dignitat com a individus i com a classe. Davant del sindicalisme de concertació i de renúncies, com sempre, per la via del suport mutu i l'acció directa.

En el moment de fer públic aquest comunicat hem rebut, finalment, l'esborrany del preacord del nou AIC, el qual estem analitzant amb detall. Qualsevol posterior valoració sobre el contingut, o sobre altres informacions relatives al mateix, es faran públiques durant els propers dies o setmanes.

Barcelona, a 12 de novembre de 2015

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT de Catalunya

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/cgt-de-catalunya-davant-la-notcia-dun-preacord-en-lacord-interprofessional-de-catalunya

Més informació:

- Esborrany preacord Interprofessional de Catalunya (a data 6.11.2015) entre Foment-CCOO-PIMEC-UGT-FEPIME:

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/esborrany-acord-interprofessional-de-catalunya-a-data-6112015-entre-fomentccoopimecugtfepime

Més informació:

- ABOUT.ME CGT CATALUNYA

- L’Acord Interprofessional de Catalunya: l’acceptació de la lògica de l’enemic:
http://cgtcatalunya.cat/spip.php?article11614#.Vk9NCHYve1s