CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT de LLeida denuncia els privilegis a les escoles de l’Opus

Dilluns, 24 febrer, 2020

_3196921_1cb804d1.jpg

Des de la Secció Sindical d’Ensenyament de la CGT Lleida estem indignats i valorem molt negativament (per no llençar altres improperis més greus) el recent anunci publicat a la premsa que les escoles Terraferma i Arabell seguiran rebent i els aniran augmentant els concerts educatius durant sis anys, fins al curs 2026-2027.
És una sorpresa perquè des de la Conselleria afirmaven sense escrúpols que no renovarien els concerts a aquelles institucions educatives que segreguen per sexe. I resulta que les primeres que renoven a Lleida són, precisament, les úniques que segreguen per aquesta raó.

Recordem, cosa que ja vam denunciar des de la CGT, que aquestes escoles al seu moment van anunciar la seva unió administrativa però, és clar, mantenen la segregació en diferents edificis. Parlant clar, ja vam dir que això era una manera encoberta per fer una neteja de forma i d’imatge però és evident que no de fons ni de contingut. Simplement ho vèiem com una excusa per seguir rebent subvencions públiques en cas que es fes efectiu el que havia anunciat la Conselleria d’Educació respecte la possibilitat de no continuar subvencionant escoles que segreguen per sexe. Així ho enteníem aleshores i així s’ha confirmat ara. Ens sembla una vergonya!
A més, recordem també la sentència ferma que condemnava l’escola Viaró (també de l’Opus Dei, com les lleidatanes) arran de la denúncia que va fer el sindicat CGT i on es multava econòmicament aquesta escola de Sant Cugat per discriminació laboral per motius de gènere.

Davant aquest anunci, volem recordar que des de CGT Ensenyament tenim un posicionament clar en contra de tots els concerts educatius, bàsicament perquè considerem que és una injustícia terrible abocar diners públics a entitats educatives privades (i religioses).

No hem d’oblidar que a l’escola pública hi ha una sèrie de mancances vergonyoses a causa les retallades per les polítiques neoliberals del Departament d’Ensenyament i que en moltes ocasions hem denunciat. I que un dels motius d’aquestes mancances són les polítiques educatives que afavoreixen les escoles concertades (segregadores i religioses) i faciliten que tinguin un nombre infinit de privilegis. Volem deixar ben clar que l’escola pública és l’única que garanteix una educació igualitària, justa, inclusiva, equitativa i que per això ha d’estar convenientment finançada amb recursos públics. Vergonyós és que disminueixin la inversió pública en educació i es destinin diners públics perquè a algunes famílies cristianes, i amb prou poder adquisitiu, els surti més barat portar els seus fills a les escoles privades-concertades.
Qui vulgui luxes als centres educatius, que se’ls pagui. I qui vulgui adoctrinament religiós a l’escola, que s’ho sufragui. Els qui es pensaven que s’acabaven els privilegis amb la nova proposta d’eliminar els concerts educatius cap a escoles que discriminen per raó de gènere i segreguen per sexes estaven equivocats. Que el Govern de la Generalitat i ERC seguirien no només afavorint la concertada sinó les escoles segregadores i adoctrinadores sol era qüestió de temps, i aquí ho tenim. No se’ls hi acaba aquest privilegi. A Lleida seguiran cobrant, com a mínim, el 1.650.217 € que han anat rebent pel concert. I mentre succeeix això, des del Departament d’Educació encapçalat per ERC, amb Josep Bargalló a la Conselleria i Carles Vega a Lleida, assenyalen i amenacen escoles públiques com el Cervantes de Lleida (situació revertida per la pressió popular) i l’Àngel Guimerà de Balaguer (encara defensant la seva lluita) amb el seu tancament. Aquest és el país que voleu? Ens sembla lamentable.

Finalment, tan sols volem anunciar que, des de la CGT, no només seguirem exigint la retirada immediata de TOTS els concerts eductius cap a l’escola privada sinó que també emprendrem les mesures pertinents per denunciar públicament la seva existència i els seus privilegis. Sempre ens hi trobaran davant, enfront i plantant cara a aquestes decisions polítiques.

Lleida, 21 febrer 2020
CGT ENSENYAMENT LLEIDA

Comunicat de CGT Ensenyament Lleida contra el concert

_3196921_1cb804d1.jpg

Attached documents