CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT denuncia a l’Oficina Antifrau la concessió d’incapacitat permanent als guàrdies urbans condemnats per tortures

Dijous, 29 gener, 2015

CGT Catalunya denuncia a Inspecció de Treball la concessió d’incapacitat permanent als guàrdies urbans condemnats per tortures


Entrevista al Secretari General CGT Catalunya a Els Matins de Catalunya Ràdio, sobre denúncies Incapacitats Permanents guàrdies urbans cas #4F i denúncia de CGT a l´Oficina Antifrau de Catalunya:

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/El-mati-de-Catalunya-Radio/Entrevista-del-dia/audio/867349/

Streaming al registre de la denúncia a l´Oficina Antifrau de Catalunya a Barcelona amb declaracions del Secretari General de CGT Catalunya, Ermengol Gassiot:

http://bambuser.com/v/5249521

CGT denuncia a l'Oficina Antifrau la concessió d'incapacitat permanent als guàrdies urbans condemnats per tortures.

Avui a les 11:30h, la CGT de Catalunya presenta una denuncia a l'Oficina Antifrau per tal que intervingui i investigui la concessió de l'incapacitat permanent als guàrdies urbans Victor Bayona i Bakkari Samyang.

Tots dos van ser condemnats per fals testimoni i tortures al ciutadà de Trinidad y Tobago Yuri Jardine i actualment estan complint una pena de dos anys de presó. Es tracta dels mateixos guàrdies que van ser peça clau en el judici del cas 4F i acusats dels mateixos greus delictes.

Segons s'ha filtrat, el motiu d'aquesta incapacitat permanent són uns motius psiquiàtrics que no van ser al•legats com a atenuant en el judici per tortures.

És criteri de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) que, per a informar positivament una sol•licitud d'incapacitat absoluta per motius psiquiàtrics cal un informe de seguiment del cas al llarg de com a mínim dos anys que certifiqui la natura i la gravetat de l'afecció. Aquest informe, en cas d'existir, hauria de contemplar actuacions de diagnosi i seguiment psiquiàtric que ja haurien d'haver estar en curs durant el procediment judicial.

La CGT de Catalunya posa en dubte que existeixi aquest informe i aquest seguiment de dos anys pels dos guàrdies. No només estem davant d'un frau a la Seguretat Social, sinó que tot apunta a l'existència d'un entramat de concessions de baixes a criteri de decisions polítiques. Tot això passa mentre la majoria de les peticions de baixa al ICAM són rebutjades, condemnant al patiment a milers de treballadors i treballadores amb malalties cròniques.

Divendres passat la CGT va denunciar aquests casos a Inspecció de Treball, ICAM i INSS. Avui demanem a l'Oficina Antifrau que investigui el frau a la seguretat social i les possibles ramificacions polítiques que hi hagi al darrere.

La CGT de Catalunya seguirà combatent la impunitat en qualsevol de les seves formes, doncs la seva existència garanteix la repetició d'aquests comportaments repulsius en el futur.

Tanmateix, aquesta oposició ni comença ni finalitza als jutjats: La CGT fa una crida a manifestar-se avui davant l'Ajuntament de Terrassa a les 20:00h. Ahir els familiars i amics de Jonathan Carrillo, mort quan era detingut per policia local, assistien incrèduls a l'absolució de tots els acusats.

RODA DE PREMSA
DIA: 29 de gener
HORA: 11.30H
LLOC: Davant Oficina Antifrau (C/ Ribes 1-3, 08013 Barcelona)

Confederació General del Treball de Catalunya
Secretariat Permanent del Comitè Confederal

Barcelona, a 29 de gener de 2015

Roda de premsa abans d´entrar a registre la denúncia a Inspecció de Treball, del Secretari General de CGT Catalunya, Ermengol Gassiot:

Recull a informatius BTV (Minut 10.55): http://www.btv.cat/alacarta/informatius/36618/

Imatge instants després de registrar la denúncia membres del S.P. CGT Catalunya: Europapress

Text de la denúncia presentada a Inspecció de Treball per CGT Catalunya:

A l’Inspecció de Treball de Barcelona
Travessera de Gràcia, 303. 08025 Barcelona

Des del sindicat CGT de Catalunya reclamem a la Inspecció de Treball la revisió i revocació immediata de les invalideses concedides als dos Guàrdies Urbans del cas 4-F condemnats per tortures

Ermengol Gassiot , en qualitat de Secretari General de CGT de Catalunya, reclamo amb el present escrit a la Inspecció de Treball la revisió i revocació immediata de les invalideses concedides a Víctor Bayona Davila i Bakari Samyang Viedma, agents de la Guàrdia Urbana que van participar al cas 4-F.

La present reclamació es basa en els següents:

FETS

PRIMER.- Els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona Víctor Bayona Davila i Bakari Samyang Viedma van ser condemnats a dos anys i tres mesos de presó per les greus tortures infringides al ciutadà Yuri Jardine. Alhora van ser la peça clau testifical del cas 4-F, a més de participar en la detenció dels presos arran d’aquest cas, en el que es van denunciar greus tortures.

SEGON.- En un context de retallades de les prestacions de la Seguretat Social, i a pesar de que milers de treballadors i treballadores patim la política restrictiva de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) respecte a les propostes d’invalidesa, aquest Tribunal Mèdic depenent de l’Institut Català de la Salut (ICS) va proposar de forma sorprenent la invalidesa absoluta per a Víctor Bayona i Bakari Samyang.

Malgrat gaudir de bona salut, gràcies a aquesta proposta d’invalidesa absoluta per a qualsevol feina remunerada, Víctor Bayona i Bakari Samyang perceben actualment d’una “jubilació daurada” amb dret a una prestació d’entre 1.600 i 1.800 euros mensuals, amb dues pagues extres, de forma permanent per a tota la seva vida.

Segons ha publicat el setmanari la Directa, les raons de la seva presumpta incapacitació estarien relacionades amb aspectes “psiquiàtrics” de tots dos agents. Però segons aquesta publicació tant Bayona com Samyang havien superat els exàmens psicotècnics corresponents per exercir com a policies i, fins que no es va dictar la condemna de tortures, ningú no havia detectat res que els inhabilités per treballar com a antidisturbis de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

La pràctica simultaneïtat en la concessió d’aquesta baixa permanent, a escassos mesos del seu ingrés a la presó, encara fa més evident la necessitat de revisar un procés amb molts indicis d’irregularitats.

TERCER.- Des del sindicat signant del present document, CGT, valorem que aquesta actuació és:

- Un intent de “jubilació anticipada daurada” d’agents “molestos” per tal de no assumir les responsabilitats polítiques de les administracions en les greus casos de tortures dels que han estat acusats aquests policies. Els dos Guàrdies Urbans, amb només 34 i 38 anys, gaudiran d’una important prestació, només per comprar el seu silenci, pagada amb l’erari públic, en un moment on molts i moltes treballadores se’ls redueix salaris i prestacions socials.

- Discriminatòria envers els i les treballadores, que veuen com dos policies, amb l’únic mèrit de ser acusats de torturadors, gaudeixen d’importants prestacions, mentre a milers de treballadors i treballadores se’ns nega cada dia més invalideses, i es donen cada dia altes mèdiques més restrictives dels drets laborals.

- Una demostració més de les connivències i complicitats de múltiples administracions i institucions en el cas 4-F i en la repressió policial en general. En aquest cas, uns agents policials sota comandament de l’Ajuntament de Barcelona gaudeixen d’una “jubilació anticipada daurada” gràcies a informes emesos per organismes de la Generalitat de Catalunya. Per tant, un cop més es demostra les complicitats entre administracions estatals, autonòmiques i municipals en els casos de repressió policial.

QUART.- Des del sindicat signant del present document, CGT, valorem com a vergonyosa aquesta situació, i reclamem que la Inspecció de Treball citi a aquests dos policies i inicií immediatament un PROCÉS DE REVISIÓ de les invalideses absolutes reconegudes a Víctor Bayona i Bakari Samyang, atenent a les irregularitats que van donar lloc a la seva concessió inicial, en base única i exclusivament a criteris polítics i no mèdics, en un intent d’amagar els casos de tortures en que s’han vist afectats la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Entenem que el manteniment d’aquesta situació irregular, vergonyosa i discriminatòria és responsabilitat de l’administració autonòmica catalana, i li reclamem una actuació immediata.

Per tot l’exposat anteriorment, des del sindicat signant del present document, CGT,

SOL•LICITEM a la Inspecció de Treball que iniciï immediatament un PROCÉS DE REVISIÓ de les invalideses absolutes reconegudes a Víctor Bayona i Bakari Samyang, es citi a aquests dos policies per a una revisió mèdica real, i que aquestes prestacions reconegudes irregularment siguin immediatament revocades.

Signa;
Ermengol Gassiot
Secretari General de CGT de Catalunya

La CGT demana la retirada de la pensió a dos exagents claus en les condemnes del 4-F

Denunciada per irregular la paga vitalícia a 2 guàrdies condemnats
La Conselleria de Salut desestima la majoria de peticions d'incapacitat

Les pensions d'incapacitat permanent absoluta concedides a dos guàrdies urbans implicats en el 4-F i actualment a la presó per fals testimoni i maltractaments en un cas posterior han generat una tempesta paral·lela a la que ha desencadenat el documental Ciutat morta. El sindicat CGT ha presentat dues denúncies a la inspecció de Treball i a la Conselleria de Salut al considerar que hi va haver irregularitats en la concessió de les pensions.

La central sindical demana a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i a l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) -que depèn de Salut- que revisin el procés de concessió de les pagues i que citin «a una revisió mèdica real» els exagents Víctor Bayona i Bakari Samyang perquè «aquestes prestacions reconegudes irregularment siguin revocades».

El testimoni d'aquests dos agents de la Guàrdia Urbana va ser clau en la detenció i condemna d'alguns dels joves acusats dels fets en què un policia va patir greus lesions a Ciutat Vella el 4 de febrer del 2006.

El secretari general de la CGT de Catalunya, Ermengol Gassiot, va assegurar que estan «molt preocupats perquè la concessió de la pensió es va produir poc abans que els dos agents condemnats per maltractaments a un detingut -d'un altre cas- ingressessin a la presó» i perquè el missatge que es dóna és que es premia Bayona i Samyang.

TRÀMIT RÀPID / Gassiot va mostrar la seva sorpresa per la rapidesa i facilitat del tràmit de la concessió de les prestacions d'invalidesa, cosa que segons el seu parer constitueix una «discriminació a milers de treballadors que veuen com cada vegada és més difícil que se'ls reconeguin patologies laborals i prestacions» per part de l'ICAM i l'INSS.

Els dos agents van començar a cobrar una pensió de 1.600 euros i de 1.800 l'any passat, abans d'ingressar a la presó al convertir-se en ferma la sentència que els condemna a dos anys i tres mesos per maltractaments al jove Yuri Jardine mentre estava detingut a Barcelona. La quantia de la paga correspon al 100% de la base reguladora de la Seguretat Social i només és superada per la pensió de gran invalidesa, en què el beneficiari rep un complement per pagar un cuidador. Per sota de la incapacitat permanent absoluta hi ha dos graus més de pensió relacionats amb la feina habitual que donen dret a una prestació inferior i permeten treballar en altres feines.

Bayona i Samyang van basar la seva sol·licitud en problemes psiquiàtrics, una causa que el sindicat denunciant considera «ambigua» i que no es correspon amb la seva activitat habitual i amb els resultats positius dels test psicotècnics.

UN PROCÉS LLARG I DIFÍCIL / El camí fins a la concessió de la incapacitat permanent sol ser, per a la gran majoria de treballadors, llarg i complicat, passant per successives fases des de la baixa per incapacitat temporal amb pròrrogues fins a la sol·licitud i reconeixement de la pensió per a tota vida. Per aconseguir-ho és decisiu l'informe mèdic de l'ICAM, en què es basa la decisió de l'INSS. El Departament de Salut no va contestar la petició d'aquest diari d'obtenir una resposta a la denúncia de la CGT.

Si els treballadors aconsegueixen passar el filtre previ de les baixes temporals, les possibilitats d'obtenir la pensió permanent a l'ICAM són del 49,7%. La majoria (50,3%) dels empleats se'n van del consultori amb un informe desfavorable i solament el 15% dels que recorren judicialment aconsegueixen una sentència a favor, segons una investigació portada a terme en un màster de la UPF.

FONT: ELPERIODICO.CAT

https://directa.cat/actualitat/cgt-denunciara-pensions-vitalicies-dels-policies-del-cas-4f-inspeccio-de-treball

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/01/23/la-cgt-reclama-que-es-revisi-la-concessio-dinvalidesa-als-agents-del-4-f/

http://cat.elpais.com/cat/2015/01/23/catalunya/1422015845_345585.html

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/denunciada-per-irregular-paga-vitalicia-guardies-condemnats-3878641?utm_source=rss-noticias&utm_medium=feed&utm_campaign=portada

Vídeo roda de premsa de SICOM: https://www.youtube.com/watch?v=9ECVFLVO9ik

CGT Catalunya denuncia a Inspecció de Treball la concessió d’incapacitat permanent als guàrdies urbans condemnats per tortures.

Roda de premsa informativa i presentació de la denúncia:
Divendres 23 de febrer, 11 hores
Inspecció de Treball (Barcelona). C/ Travessera de Gràcia 303

La CGT de Catalunya presenta demà divendres dues denúncies contra la concessió d’incapacitat permanent als guàrdies urbans Bakari Samyang Davila i Víctor Bayona Viedma davant Inspecció de Treball, a l’Institut Nacional de la Seguretat Social i l’Institut Català d’Avaluacions mèdiques (ICAM).

Ambdós agents estan condemnats per fals testimoni i tortures al ciutadà de Trinidad i Tobago Yuri Jardine i involucrats en els fets del 4F com a presumptes responsables dels mateixos greus delictes.

Demanem la revocació d’unes concessions arbitràries, simultànies i que coincideixen en el temps amb l’entrada a presó dels torturadors.

Des de la CGT de Catalunya considerem que l’impunitat facilita que es repeteixin els mateixos comportaments en el futur. Recordem com 4 mossos d’esquadra condemnats per tortures van ser indultats dues vegades pel govern espanyol tot just fa 2 anys i escaig.

No oblidem tampoc els 4 anys complerts pels responsables del GAL, dels 75 de condemna per tortures i assassinats. Tots ells, també, rebent pensions vitalícies pagades pels ciutadans.

Denunciem unes pràctiques immorals sobre comportaments aberrants que busquen només garantir la fidelitat dels cossos policials al poder polític, enviant un missatge molt perillós, doncs no importa el que facis rebràs l’ajuda adient.

El cas és, a més, un escarni pels milers de treballadors i treballadores que pateixen malalties cròniques i que són ignorats un i altre cop pel mateix ICAM que premia torturadors.

La CGT farà tot el possible per combatre tota impunitat i seguirà combatent les injustícies als centres de treball i el carrer amb la màxima determinació que demanen els temps que vivim.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de CGT Catalunya

Barcelona, a 22 de gener del 2015

Més informació:

- ABOUT.ME CGT CATALUNYA

Contacte: Moisès Rial Medina (secretari comunicació, CGT de Catalunya) Telf. 691 209 981

Attached documents