CGT denuncia assetjament i ‘persecució sindical’ a Mecaplast
El sindicat CGT ha denunciat aquest dilluns 11 de novembre “persecució sindical” i assetjament laboral contra els membres del comitè d’empresa de Mecaplast , després que aquesta empresa de la Pobla de Claramunt hagi acomiadat a dues treballadores afiliades al sindicat, la presidenta i la secretària del comitè.
Les treballadores denuncien que la tàctica de l’empresa “és dividir al comitè” aprofitant les presumptes irregularitats en la gestió econòmica del comitè per part de la seva tresorera, membre d’UGT. Totes tres van ser acomiadades el passat 10 d’octubre, mentre l’antic president del comitè –membre de CCOO- va ser acomiadat el passat mes de maig.
L’advocada de Teresa Dávila i Sandra Lorente –presidenta i secretària del comitè, respectivament- ha explicat que la situació a l’empresa s’ha anat deteriorant des de l’arribada d’un nou director de Recursos Humans. L’advocada Neus Vitó i les acomiadades han denunciat que Mecaplast -amb 330 treballadors en plantilla- fa cada dia “un centenar de contractes a través d’empreses de treball temporal”. Precisament per aquesta circumstància no donen crèdit –i per això ho qualifiquen d’”incompatible”- a que l’empresa hagi plantejat diferents EROs. En concret un de 8 dies l’any passat i un altre que plantejava una reducció d’entre 4 i 5 dies per mes durant aquest 2013. A més, també aquest 2013 es va aprovar una rebaixa salarial. Sandra Lorente assegura que el director general va reunir a la plantilla i els va dir que “o acceptàvem la rebaixa o tancarien”.
Tant Dávila com Lorente han rebut diferents amonestacions i han vist modificades per part de l’empresa les seves condicions de treball. A més, el passat mes de juliol Mecaplast va obrir un expedient disciplinari a tots els membres del comitè d’empresa. L’advocada Neus Vitó no dubta en qualificar-ho de “persecució sindical” i Sandra Lorente ho reafirma dient que en els acomiadaments “no hi ha cap motiu laboral”.
Entre 9.000 i 10.000 euros de despeses sense justificar
Les sospites sobre irregularitats en la gestió econòmica del comitè s’obren el juny de l’any passat, quan l’empresa demana justificació sobre les despeses que s’han carregat al Fons Social que gestiona el comitè. L’empresa incorpora a aquest fons un complement per cada treballador que no superi un 4% d’absentisme i els diners es destinen, cada 2 o 3 anys, a comprar lots de Nadal per a la plantilla. La darrera vegada que es va entregar panera va ser el 2009 i el requeriment d’informació de l’empresa tres anys després va posar a la resta del comitè en alerta sobre les presumptes irregularitats que hauria comès la tresorera.
Sandra Lorente ha dit que hi havia “confiança plena” en la tresorera del comitè, que era l’única persona autoritzada per accedir als comptes bancaris. Quan l’empresa va requerir la justificació de la despesa, els altres membres del comitè van analitzar la documentació amb l’ajuda pericial d’un economista i van trobar “entre 9.000 i 10.000 euros pendents de justificar”. La confiança en la tresorera feia que, com apunta Lorente, “fins i tot alguns xecs de l’empresa anessin a nom d’ella [la tresorera]”. Segons han explicat, fa més d’un any que la tresorera no assisteix a les reunions del comitè.
L’encara secretària del comitè recorda que els comptes bancaris del comitè estan dividit en un compte pel Fons Social i un altre per a les despeses del propi comitè. El fet que la suma global “sigui menys del que suposava l’empresa fa que ens culpin a tot el comitè” lamentava Lorente. Entre les irregularitats que van sortir a la llum quan investigaven els comptes, Lorente explica que “hi havia una transferència a un familiar” i fins i tot relata com, en algun moment “es va gastar tots els diners i va demanar un préstec per reposar-los”. Sobre l’assumpte, però, no hi ha encara una investigació judicial en marxa i l’advocada planteja fer una denúncia per engegar “un procediment per la via penal”.
No poden accedir a l'empresa per poder exercir com a comitè
Neus Vitó ha explicat com les acomiadades “tenen dret a seguir exercint els seus càrrecs al comitè d’empresa, però Mecaplast els nega l’entrada a les instal•lacions”. Vitó assegura que “si no hi ha una sentència ferma que digui que els acomiadaments són procedents, han de seguir podent accedir a les reunions”. Però aquest mateix dilluns, segons relata l’advocada, durant una inspecció de treball el director de Recursos Humans “ha dit que continuaran negant l’entrada” a Dávila i Lorente.
Sandra Lorente lamenta que l’acomiadament té l’objectiu “d’embrutar la nostra imatge i fer un advertiment a la plantilla: si a nosaltres, que érem intocables, ens ha passat això, que li ha de passar a la resta?”. Lorente també diu que “ningú més denuncia per por”. La secretària del comitè recorda com tot plegat està erosionant al col•lectiu, que anys enrere “era una pinya”. CCOO els dóna recolzament, mentre UGT “defensa la innocència de la tresorera”. Lorente explica que, a més, des de les darreres eleccions sindicals, “l’empresa va impulsar una representació a través del sindicat CSC, on hi ha un supervisor de planta, la secretària de direcció i un inspector de pintura”, el que no dubta a incloure-ho en una operació de “dividir al comitè de l’empresa”.
* Notícia publicada a InfoAnoia.cat
http://infoanoia.cat/not/5042/cgt_denuncia_assetjament_i__lsquo_persecucio_sindical_rsquo__a_mecaplast
CGT ocupa la sala de reunions de Mecaplast contra la persecució sindical
Aquest dimecres 13 de novembre al matí un grup de representants de la CGT han ocupat la sala de reunions de Mecaplast, a la Pobla de Claramunt, en contra de l’acomiadament de la presidenta i la secretària del comitè d’empresa (Teresa Davila i Sandra Lorente), que són afiliades a aquest sindicat. L’acció la feien per reclamar que, fins que no hi hagi una sentència ferma sobre el recurs que han presentat a l’acomiadament, puguin continuar exercint els seus càrrecs al comitè d’empresa. Com que la direcció s’hi nega, han decidit ocupar una sala de la fàbrica. A més, des de la CGT recorden que la inspecció del treball els ha donat la raó.
Accedeixen a sortir però avisen que hi tornaran
José Luís Pérez, responsable d’Acció Sindical de la CGT a l’Anoia, ha explicat a Xarxa Penedès que al voltant de les 11h del matí han arribat els Mossos d’Esquadra i des de la direcció han demanat que fessin fora la protesta. Tant ell com el secretari general de la CGT a l’Anoia, Ricardo Merino, havien acompanyat les dues acomiadades per defensar els seus drets. Els ocupants han argumentat que la justícia els dóna la raó, i que la presidenta i la secretària tenen dret a assistir a les reunions del comitè, malgrat que la companyia els vulgui negar l’accés a les instal·lacions.
Després d’alçar acta amb els Mossos del motiu de la protesta, els afiliats a la CGT i les dues acomiadades han abandonat la sala de reunions, juntament amb la resta de persones del comitè, que han marxat en suport a Teresa Davila i Sandra Llorente.
José Luís Pérez adverteix que el que tenen clar és que “la propera vegada no marxarem, perquè les dues companyes tenen tot el dret d’estar a la reunió”.
Precisament, dilluns passat les dues treballadores van fer una roda de premsa on van denunciar que el seu acomiadament, el passat 10 d’octubre, respon a una voluntat de persecució sindical de l’empresa.
* Notícia publicada a XarxaPenedès.cat
http://xarxapenedes.cat/cgt-ocupa-la-sala-de-reunions-de-mecaplast-contra-la-persecucio-sindical/
Roda de premsa de les dues treballadores acomiadades per Mecaplast:
http://www.youtube.com/watch?list=PLK0TqTD12uhBeGwRMo0d0RKcSZN3N8IOt&v=4csz7YvYE88